pravednik Dok će Tesla i Einstein zauvijek ostati upisani, Messia se kroz 3 generacije nitko neće ni sjećati osim u memorial rubrici sportskih portala/magazina.
Mislim da i sam znaš da ovo nije točno. Ne kažem da tako treba biti naravno, ali današnje generacije više pamte bilo kojeg sportaša, glumca ili ikojeg zabavljača, nego li znanstvenike. Zaustavi 100 ljudi na cesti i pitaj ih nabroji mi 10 nogometaša i 10 fizičara, u prvoj kategoriji ćeš kod svih 100 imati 10 od 10, u drugoj bi se usudio reći da nećeš imati ni kod jedne osobe 10 od 10 osim ako nisi nabasao slučajno na profesora fizike. U pravu si u tom smislu da možda nitko za 100 godina neće spominjati ove danas, ali nitko za 100 godina neće spominjati niti nekog današnjeg fizičara. Neće spominjati niti tehnološke gigante poput Jobsa jer će do tada proći još 10 novih inovatora.
@chono stoji sve što si rekao, ali to možeš izvući za praktički bilo koju biznis granu na svijetu. Financijske kompanije i Wall Street su svojim poslovanjem i stvaranjem krize 2008. indirektno uništili više života nego bilo koji biznis, sport ili kriminal zajedno. Čime su oni učinili svijet boljim? Investicijski fondovi čija je svrha naplata na tuđim mukama da bi napunili svoje džepove prolaze ispod radara. Dok će se neki Logan Paul spomenuti da ubire novac ni za što i dok ćemo reći da on nema razloga toliko zarađivati, nećemo isto reći za nekog glavonju iz JP Morgana. Jer nam nije ispred očiju.
Da se pak ne radi o nogometu, radilo bi se o nekom drugom sportu. Uostalom na top listi 50 najplaćenijih sportaša ni nemaš toliko nogometaša. Troši se najviše novaca u globalu na taj sport, ali top 2 golfera svijeta zarađuju više od top 2 nogometaša.
Da ne postoji sport, radilo bi se o nekoj drugoj vrsti zabave. Ljudi vole kompetitivnost. Kada uračunamo inflaciju i odnos antičkog novca i njegove vrijednosti s ovom danas, Gaius Appuleius Diocles, rimski vozač kočija, je najplaćeniji sportaš u povijesti. Messi i dan danas nije zaradio toliko. Koji je njegov doprinos društvu i što je radio osim što je bičevao konje da idu brže? Ali jebiga, koloseumi su bili dupkom puni da ga vide.
Stoji teza o alkoholičarima, ekstremistima i ostalome, ali izostaje ti pozitivna priča koja se neće izvući na vidjelo jer nije ljudima zanimljiva. Nažalost, nemam dostupne sada podatke koje sam imao, ali nevjerojatan je broj djece i zajednica koji je spašen što kroz nogomet što kroz ostale sportove. Klubovi koji su makli djece s ulica, upravo da nebi postali alkoholičari i dileri se broje u desecima tisuća. Kampovi koji su izgrađeni kako bi tim klincima bila pružena neka zanimacija. Jako se podcjenjuje brojka "spašene" djece s ulica Ria, Buenos Airesa, Johannesburga, Tijuane i Benghazija putem sporta. Podcjenjuje se broj i novčanih donacija za brojne organizacije. Cristiano Ronaldo je u 2020. sam uplatio više novca u izgradnju bolnica nego li itko iz neke druge industrije. Svaki novčić ima dvije strane, i kao što možeš ga izvući za ovo, tako ga možeš izvući i za filmsku, glazbenu, pa uostalom i gaming industriju s obzirom na nedavne skandale.