Teorija mu se ruši kao kula od karata. I to već drugi put jer smo nedavno imali istu raspravu gdje je također bio s krive strane povijesti. Eto, sad bar može reći da poznaje uspješne i sretne ljude koji rade samo 8 sati na dan.

Kikiller Odgovorio si sam sebi, radiš u firmi gdje nit te cijene nit cijene tvoje vrijeme. Što prije mijenjati firmu.

Kikiller
Promjeni posao, ako ti je poslodavac takva šupčina i nisi zadovoljan.

Najrađe bi mijenjao planetu a ne samo posao. Jebiga, kod nas tu u VT imaš dvije firme koje valjaju, jedna je moja. Pa ti biraj.
Nekako raznišljam o Roterdamu često....

Kikiller
    Onda idi brate. Jebote imaš samo jedan život, ako ćeš ga koristiti u svrhe da služiš takvim šupcima, onda u kurac. To nije normalno da te netko zove nedjeljom u 14h, a ti si "običan" zaposlenik. Nisi direktor, menadžer ili voditelj (pretpostavljam), a i to nije primjereno čak ni na takvim pozicijama (osim ako u ugovoru piše drugačije)

Ono što je dobro je što uvijek postoje opcije u današnjem kapitalističkom svijetu (koji je i dalje nažalost kvazi kapitalizam zbog prevelikih regulacija), ali imaš opciju.

U nas ne postoji kultura razvijanja i pripremanja radnika unutar firme da oni sami jednog dana otvore svoju, kao što to postoji vani. Znači vani, menadžeri i korporacije praktički žele tebe vani što je prije moguće da ti sam otvoriš neki posao i radna mjesta jer cijela ekonomija ima benefit od tebe + mogu surađivati s tobom, ako si u njihovoj industriji.

Nažalost u nas (ali u dosta zemalja u EU) to nije baš praksa, ali uvijek se netko odvoji kad tad. Velike firme nemaju neki preveliki benefit što će nekog radnika držati 15-20 godina na istom radnom mjestu. To njima nije neka opcija jer uvijek ima netko na tržištu tko će biti entuzijastičniji za taj posao, dolazi sa svježim znanjem, dolaze nove generacije koje će kad tad preuzeti posao i tržište (IMO strašno podcijenjena stavka koju svi zanemaruju) te ih treba pripremiti.

U tom slučaju, najbolje je dovoljno obučiti i motivirati svoga radnika kako bi se on uspješno odvojio od te firme i osnovao nešto svoje...ili će ne znam...biti na burzi rada pa će uzeti sličan posao kao što je radio i prije, samo što će on nakon toliko vremena biti potrošena roba za takve poslove, zbog svih navedenih razloga.

Kikiller Nekako raznišljam o Roterdamu često....

Ili odi ili prestani razimišljati o tome. Na kraju dana nebi ni razmisljao o tome da si zadovoljan i sretan u svojoj firmi, a kažu da je svaka promjena dobra promjena.

Imate pravo dečki, možda sam trebao to davnih dana napravit. Nitko tko je otišao van nije se vratio gladan već sa svim i svačim.

Ja ne znam od kud ste vi dobili dojam da sam bahat i bezobrazan.

Dok razumijem što Nexus i neki žele reći (čak se i slažem s time), treba uzeti u obzir da nije ni to crno-bijelo u smislu "ako nisi sretan, samo daj otkaz". Puno toga ovisi o struci, o potražnji i jednostavno prilikama i drugim životnim okolnostima. Ja stvarno zagovaram to da ako nešto ne valja, da daš sve od sebe da to poboljšaš, ali odlazak u drugu zemlju nije magično rješenje, već dugotrajni proces koji traži prilagodbu, vrijeme i financije kojima to možeš pokriti. Da se razumijemo, mislim da je to validno i prihvatljivo rješenje, ali u njega treba ići s jasnom slikom u glavi da će trebati barem dvije godine da netko čvrsto stane na noge u novoj okolini.

Ak je netko sretan sa situacijom gdje je, ima sve što mu treba i ispunjava svoje ambicije, kakve god one bile, tko sam ja da mu tvrdim da mora radit više nego mora.

Ja sam hoću reć da u životu najčešće bolje prolaze oni koji se potrude više.
      Nebitno jel to prekovremeni rad ili bilo koji drugi oblik truda.
      Kao što je naglašeno, 8 sati je samo po sebi previše i više nego dovoljno za obavit sve obaveze.

Poanta koju želim prenjeti je da ću često napravit nešto što ne moram samo zato što ću nekom izaći u susret i da ljudi to znaju cijenit bilo to unutar ili izvan radnog vremena.

Svaka čast ako je osoba koja je iznad tebe takva da gleda na to na isti način, ali nisu svi takvi i zato taj neplaćeni posao lako može ispasti kao tvoje volontiranje zbog kojeg te firma vidi kao nekoga na kome može izvući više sati za jednake pare kao i do sada.

Deadwalker kakvog radnog dana? Tko je vidio radit? Sad taman idem na more a on o nekom radu...ccc

Deadwalker Ako radiš za računalom, svakih sat vremena imaš fore 5 ili 10 min (mislim da je 10) da protegneš noge i odmoriš oči. To što mi i dalje buljimo u monitor je naš problem. Saved by the tehnikalije 😃

Fico

treba uzeti u obzir da nije ni to crno-bijelo u smislu "ako nisi sretan, samo daj otkaz".

Apsolutno da nije sve crno-bijelo. Tu se slažemo.
        Samo kažem da ako ta osoba nije zadovoljna na trenutnom radnom mjestu, možda ima neke ideje gdje može ići, sebe organizirati i ostvariti ono što želi, tada apsolutno treba promijeniti posao.

Gledaj, možeš i promijeniti industriju. Ne moraš ti striktno biti programer ili IT tehničar primjerice. Uzmi neki period za sebe i pokušaj razviti nova znanja, ako vidiš da ta industrija ti više ne paše ili ako ti alternative nisu ništa bolje. Nekada treba i okrenuti svoju sudbinu.

Pronađi nešto novo, eto ako si IT tehničar, programer itd. imaš sigurno alternative da nešto sam otvoriš i radiš kao freelancer, ili nađi posao u drugoj grani, a ovo radi sa strane, drži tečajeve, možeš vjerojatno i predavati i prenositi to znanje drugima i slično.

Ima hrpa alternativa, ako se potrudiš i skužiš što želiš sam sa sobom. Ne volim kada ljudi sebe fiksiraju u jednu granu i to žele raditi cijeli život...teško ćeš raditi to stalno, a da budeš zadovoljan i da voliš taj posao full time.

Ja stvarno vjerujem da ljudi mogu puno sami sebi pomoći, ako malo otvore svoje horizonte, a ne da krive druge za svoje nezadovoljstvo.

Nexus Gledaj, možeš i promijeniti industriju. Ne moraš ti striktno biti programer ili IT tehničar primjerice. Uzmi neki period za sebe i pokušaj razviti nova znanja, ako vidiš da ta industrija ti više ne paše ili ako ti alternative nisu ništa bolje. Nekada treba i okrenuti svoju sudbinu.

Štoviše, ovoga ima jako puno, ljudi mijenjaju grane jer idu za onime gdje ima posla. I baš u IT-u znam puno ljudi koji su završili neke potpuno nepovezane fakultete ili čak ni nisu išli na fakulteta pa su došli do visokih pozicija jer su svojim trudom sakupili toliko znanja da su majstori svog zanata.

wooddiebone evo ja došao sa sastanaka maloprije doma (kako Weky kaže, cjelodnevno drkanje kurca). Sada idem nešto konkretno raditi, možda odigram prije spavanja Fortnite meč pa onda spavanac i ustajanje ujutro u 5h te ajmo sve iz početka. Energy over 9000 😃

wooddiebone Slažem se. Ja sam tip osobe koja će uvijek "uskočiti" kada treba. Ostati duže, doći subotom itd. i do sada mi se takav stav prema poslu itekako isplatio.
          Više puta sam dobio povišicu bez da sam tražio, slobodan dan kada god mi je trebalo i općenito su mi firme izlazile u susret za razne stvari.
          Nisu svi poslodavci i šefovi šupci. Itekako ima ljudi koji znaju prepoznati kada se netko trudi i zalaže.