Ako tražite dokaz uspjeha izolacije možete pogledati dvije države. Kina nije među njima jer ni ja ne vjerujem kineskim brojkama. Prva od njih je J. Koreja koja je uvela oštrije mjere koje su sprječile naglo širenje bolesti. Uspjela se relativno uspješno iskontrolirati situacija i sada zdravstvo može funkcionirati. Druga država je Švedska, koja nije uvela jednako stroge mjere kao mi, ali uspijeva kontrolirati rast oboljelih. Zašto? Jer se ljudi drže mjera i propisa jer imaju dovoljno mozga da zbroje dva i dva i shvate da ovo nije vrijeme za zajebanciju, nego za odgovornost.
Ujedno se treba shvatiti da izolacija i mjere nisu ovdje da spriječe da se ljudi zaraze jer će to biti skoro pa nemoguće, one su tu da spriječe ekspoziju zaraze jer ukoliko se ona dogodi, zdravstveni sistem se raspada i to dovodi do situacije kao u Italiji gdje se mora vršiti trijaža, nešto što bi kod nas završilo jednakom katastrofom. Ako se krivulja rastegne onda će svaka osoba koja se razboli biti adekvatno zbrinuta te će s vremenom sve više ljudi biti imuno zbog kolektivnog imuniteta. To daje vremena da zdravstvene službe rade koliko toliko normalno, iako i dalje pod pritiskom te da testiraju različite postojeće terapije u borbi protiv bolesti, dok s druge strane znanstvenicima daje priliku da razvijaju potencijalna cjepiva.
Isto tako, prvi sam koji će kritizirati HDZ zbog svega i vjerujem da zbog Oreškovićeve i Plenkovićeve vlasti nas čeka grda ekonomska kriza nakon ovoga, međutim stožer je stvarno kvalitetno reagirao. Božinović možda ne ostavlja dojam najkarizmatičnijeg čovjeka, ali većinom kontrolira situaciju. Očito je uveden dobar sistem praćenja onih koji krše samoizolaciju i kontrolira da trgovina preko granice još funkcionira. S druge strane imamo Beroša koji očito pokazuje da razumije ne samo svoju struku, već i čitav zdravstveni sustav. U kombinaciji s Capakom i Markotić donose u većoj mjeri proaktivne mjere, iako možda i dalje previše ostavljaju na povjerenje prosječnom građaninu.
S ekonomskim posljedicama ćemo se boriti kada dođu, no idućih nekoliko mjeseci će biti ključno da zdravstveni sustav ne bude preopterećen. Ako se to dogodi, e onda nećemo stići ni pisati po forumima i portalima.