Ovo za moguće uzročnike ne spavanja duži je popis i ne znaju se svi ali evo nekih koje znam po sebi.
Nekako je sve veći problem u svijetu sa nemogučnošću ili teškog ulaska u san.
-Dakako način života kojeg možeš donekle regulirati. Izbaciti nešto što ne valja i ubaciti ono što ti valja.
-Stres nije način života jer na njega ne možeš utjecat toliko. Stres najviše stvaraju društvene komponente jer se nameću kao pod norme.
Zato neki ljude koji si mogu to priuštiti napuste civilizaciju i odu na selo ili u neku zabit jer ne žele izgorit.
-Tu je tehnološka komponenta. Kako kod koga a na moje nespavanje je utjecalo.
Ja bih znao prije spavanja gledat u mob i spavat pokraj njega i čuo bih jer to me držalo budnim. Izbacio sam to prije spavanja i nikako da mi bude u istoj prostoriji gdje spavam jer to bi me držalo budnim.
-Teška hrana i obroci pred spavanje, kava kao što ja često radim ali ne utječe mi baš uvijek ta kava na nespavanje.
To sam već primjetio kod sebe da mi taj kofein kad se poveže sa mojim ako mi je prisutno neko negativno raspoloženje ili neka razdraganost tada mi je on tj. kofein aktiviran i ne mogu spavati.
Za kraj…..
Dobro upoznat sebe, pronaći moguće uzroke i pokušat ih što više eliminirati ako to nespavanje nije dio neke unutrašnje bolesti.