Da se nadovežem na ovo trošenje vanka. Ja bih rekao da imaju dva problema. Prvi je to što su se puno više polakomili ovi manji kvartovski fast food-ovi, kafići i slično nego drugi (skuplji) lokali koji su ipak na većem nivou. Danas sa svim tim poskupljenima su sad svi praktički došli na gotovo iste cijene, a razlika u kvaliteti hrane je itekako osjetna. Drugi je da ima sve više tourist trapova koji izgledom sve napucaju i prodaju priču, a proizvod je prdac.
Pričalo se o pizzi i kavi pa ću se nadovezat na to, (pogotovo jer kao što su neki možda i popratili već da sam brijač na pizze😅). Pizza iz nekog random fast food s najobičnijim tijestom i nabacanim najeftinijim gouda sirom i šunkom danas košta mizerno jeftinije od nekog drugog plejsa gdje se kod i najobičnije italijanske margarite koristi kvalitetno fermentirano tijesto, uobičajeno mozzarella di bufalla ( ili u najmanju ruku mozzarella fior di latte ), pelati san marzano, sitno naribani grana padano, maslinovo ulje i svježi bosiljak. Za ove koje briju da to mogu doma, ajde ti kreni pojedinačno kupovat te sastojke i vidjeli bi da se nebi baš sjajno i jeftino proveli, da ne spominjemo da je to apsolutno nemoguće doma peći u običnoj pećnici radi premalih temperatura, ( da, kamen poboljaša dosta rezultate ali nije to isto ). Čak ako i kao naš forumaš buz uložiš par tisuća u peć, opet treba uložiti vremena i volje da se dobije potrebno znanje za dobivanje istoga.
Poanta je da tu plaćaš kvalitetne sastojke, znanje i umijeće nekoga tko se usavršio u tome i na kraju krajeva uslugu, ambijent i prostor. Što je poprilično velik kontrast od ( cijenovno mizerno jeftinije ) pizze od neznam, tete u fast foodu koja je nogom tutnila tepsiju pizze u peć, jednom rukom vrti ćevape na grillu, a trećom trpa sastojke u topli dok ti ko ćuko čekaš na hladnoći. Istu stvar bih primjenio na kavu, pođi u neki specijalizirani coffee shop, naruči najobičniji espresso i onda u random kafić, razlika je ogromna. Neman tu toliko znanja ali ni ne sumnjam da je presudan iskusni barista, te kvalitetan aparat te zrna kave.
Neke stvari je uopće apsolutno besmisleno ići raditi doma. Tipa zaželio si se ramena ili možda indijske hrane. Pa to isprinataš A4 papir samo za sastojke. Pa onda hrpa toga treba samo mali dio za napravit jelo, pa se vuče po stanu jer je prespecifična namirnica da bi se iskoristila u svakodnevnom kuhanju, ili je pakiranje jednostavno preveliko i ostatak je za koji dan već za bacit.