Samo što Vjeronauk takve događaje ni približno ne prezentira na način na koji si se ti odlučio prezentirat. Ni kroz kurikulum ni kroz praksu. A ako si taj sat doživio kako treba, onda pamtiš da ste se više igrali nego učili, da je zapravo taj predmet bio odmor od drugih poput primjerice Likovnog i učio si ga eventualno u 8. razredu da te puste na Krizmu koja je ujedno i najveća motivacija kroz prizmu poklona i feštanja. Moja nećakinja je sad 8. razred, deklarirana lezbijka, they/them, budista išto već ne (🤣), po zrelosti, intelektualno i karakterno neusporedivo naprednija od mene u istim godinama. Imala je izbor ići ili ne na Vjeronauk, pa ide. Kaže najviše zbog Krizme, želi novi mobitel i ovakve Demonia čizme, a za poslije je zaboli ona stvar. I što mi je najbolje, kad pričamo o tome ima milijardu manje ili više promišljenih razloga zašto ne biti Katolik, zna detektirati sve loše o Crkvi ali je i dovoljno tolerantna da ne sere po onima koji su u tome. To malo čudo od 14 godina razboritije je većine ljudi koje poznam, a i ja osobno više od ateista cijenim ateiste koji neće iskoristit svaku priliku koju mogu da poseru one koji vjeruju u nešto.
A što se tiče srednje škole, ja sam u nju krenuo u katolički zadrtoj manjoj sredini, a završio ju u većem tradicionalno liberalnijem gradu i sjećam se da je su nas u obje ustanove svi profesori učili i o drugim vjerama, njihovim razlikama i slično. Sad ne znam je li to po kurikulumu ili se tako potrefilo. Općenito mi je u srednjoj to čak bio i ok predmet jer se puno pričalo i filozofiralo o svemu, na granici buntovnosti, otvoreno, čak i o seksu i slično.
Inače, highlight srednje škole mi je bio kad su dva idiota usred sata napali mladog svečenika/profesora, oba veći od njega, pa ih je ovaj prebio u samoobrani.