Treba ih onda natjerati da se zaposle, općom naredbom o zapošljavanju. U svaku trgovinu zaštitar, rad nedjeljom i osmjeh na lice. Nema kaj biti mrzovoljan, ak neće on ima tko hoće…neki penzioner sa štakom.

Sterlok Da vam žena radi nedjeljom pa da vii morate kuhati ručak za obitelj i peglati bili bi protiv rada nedjeljom.

Zamisli tragedije da moraš skuhati ručak ili peglati.

Deadwalker Zamisli tragedije da moraš skuhati ručak ili peglati.

Danas su ovi klečavci na Trgu, probaj to njima reći 😅

Radije se igram cijeli dan ili serem na forumu 😃 Ak vam se pegla i kuha sam naprijed.

Sterlok that's the spirit! Ipak je zena potpisala da ti sluzi jelda? 🫠

doctorfreak Ako jedna benzinska može radit 24/7 365 dana u godini gdje prodaje sve i svašta zašto bi meni država trebala braniti kad ću ja raditi?

Postoji tisuću i jedan razlog zašto benzinska smije, a ti ne smiješ. Prvo, strateška su industrija. Drugo, ljudi ne smiju ostati bez goriva zbog sigurnosti u prometu. Treće, većina ih je izdvojena na lokacije gdje ne smetaju svjetlosnim zagađenjem i ne stvaraju buku. I hrpa drugih stvari.

Gomila zakona regulira poslovanje i ovaj tvoj prijedlog je put u anarhiju. Doslovno bi 200 godina uređenog društva bacio niz vjetar jer tko tebi ima što reći kako ćeš ti raditi.

Tzereen Tu najviše kriv poslodavac. Sve skupe skupe stvari trebaju bit pod ključem. Plus toga kamere plus dektori na izlazu.

Treba malo i investirat. Al ovak je izgleda lakše i jeftinije.

weky Ako imam bilo kakvu uslužnu djelatnost da država je zakida ako mi dirigira koji dan smijem a koji nesmijem raditi.

I žene ostanu bez tampona pa gdje da ih kupe? Nemaju sve lokacije dezurne ljekarne.

doctorfreak žene ostanu bez tampona pa gdje da ih kupe? Nemaju sve lokacije dezurne ljekarne.

Žene kupuju tampone u ljekarni? Od kad to? Ja mislila da kada je stiska, sjednemo fino u auto i odvezemo se do benzinske ali valjda postoji tajno društvo žena koje kupuju tampone ekskluzivno u ljekarni.

Edit: ja sam odavno za to da ljudi ne trebaju raditi nedjeljama, a i subotama ako se mene pita. A subote bi se trebale plaćat 100% više i to samo ako bilo tko želi raditi u subotu uopće do podne.

Neka ljudi kupe u petak sve što im treba za dva dana, nitko neće umrijet jer Siniša u nedjelju nije mogao kupiti svježa bezglutenska peciva, kao ni činjenica da je Ivana dobila menstruaciju dva dana prije i nije se sjetila mjesec dana da bi mogla dobit menstruaciju ponovo i da je to tjelesna funkcija koja je dobila ime zbog svoje mjesečne pojave.

I naravno, davat abnormalne kazne poslodavcima koji dijele otkaze ljudima koji odbiju raditi vikendima.

Koliko ja znam, zakonom je reguliran 40-satni radni tjedan, kao i količina prekovremenih koje smije netko raditi u kalendarskoj godini. Također je regulirano da se rad nedjeljom / blagdanom plaća više (koliko znam, možda sam u krivu).

Ako netko želi raditi vikendom, a da ima slobodna druga dva dana u tjednu, to mi je ok. Ako netko ne želi raditi vikendom (a poslodavac ga tjera), može slobodno uvijek promijeniti posao. Ovo je čisto dodvoravanje Crkvi prije izbora, iako osobno nemam ništa protiv da sve nedjeljom bude zatvoreno. Neradna nedjelja je vjerski fenomen, no zapravo je više rasprava u javnosti zbog kulturološkog koncepta vikenda kao perioda u tjednu kada bi se trebalo ne raditi. Što je meni osobno smiješno jer jednostavno masa poslova se ne uklapa u to - npr starci su mi ugostitelji cijeli život pa znam to dobro na svojoj koži dok sam bio klinac i vikendima nisam imao ne znam kakva obiteljska druženja. Sve regulacije ovakvog tipa su smiješne u državi koja vise od 15% BDP-a ima u turizmu.

Moja mama radi u Sparu. Spar ima u ugovoru od kad su kupili Billu 5 radnih dana u tjednu, 8h dnevno. Mama radi 6 dana u tjednu. Prvih cca 6 mjeseci nakon preuzimanja se radilo kako piše u ugovoru. To je bilo ja mislim 2017. godine. Od onda, OD ONDA se vratilo na 6 radnih dana u tjednu. Zašto? Zato što fali radnika. Gdje su radnici? Vani. Hvala politici. Hvala poslodavcima koji ne plaćaju radnike, dovoljno. Mama je završila trgovačku škola, ima 51 godinu. Da se ide doškolovat? Da promijeni posao? Sjajna ideja. Pored plaće koju ima, kredita kojeg otplaćuje, zdravstvenih problema i umora nakon posla, još da ide u školu za zadnjih 10-tak godina potrebnog radnog staža?

Sjajna ideja.

Ne želim ulaziti u osobne slučajeve, no dok je tolika nestašica radnika na tržištu, promjena posla ne bi trebala biti toliki problem. Moja mama je također provela previše godina na usranom poslu s puno prekovremenih (većinom neplaćenih), srecom uspjela je s 50 i kojom godinom drastično promijeniti posao na bolje. Bilo je ili to ili će si trajno uništiti zdravlje.

Deadwalker može slobodno uvijek promijeniti posao

Jel mi živimo u istoj državi? 😀

Možda za nekoga tko je u ranim tridesetima, bez ikakvih dugova i obitelji, tko ima više od jedne diplome/tečaja i kvalifikacija za poslove koji su uvjek traženi i može si priuštiti mjesece sjedenja doma dok traži sljedeći posao. Što nije realno za 90% ljudi u ovoj državi.

I nećemo o izuzetcima, jer te brojke ne ulaze ni u tisuće.

I ova rasprava je mrtva kao i naša ekonomija koja se bazira na par ljetnih mjeseci i novcima koji stranci ostave na jadranskoj obali u tom vremenskom periodu.

Samo ću reci da se može. Nisu ni mojima cvale ruze, no pomiriti se s cijelom situacijom, kriviti poslodavca, kapitalizam i sto već te nastaviti trpiti dok te posao ne pretvori u invalida, ne vidim kako je to bolje. Ali slažem se, glupa rasprava 🙃

ThaUrban Ne bi htio biti pregrub ali dok su neki njezini vršnjaci ucili u mladosti tvoja mama je jbg odabrala posao trgovine. To snosi i posljedice.

U čemu je problem s 50 mijenjat posao? Ako je zdrava i ima volje zasšto ne. Moj susjed je zavrsio pravo s 56 godina. Makar ne radi u toj struci dokazao je sam sebi da može.

Može bit čistačica, teta na šalteru, moze bit posluzioc na cnc mašini…nebo je granica.

Mene najviše ždere što je ovo čisti populistički potez, a ne nikakva "briga za radnika i obitelj", samo što je dovoljna količina ljudi to popušila.

Zabraniti rad u "jakom" danu u tjednu i samim time izbijat poslodavcu novce iz džepa je ridikulozno. Zabranit rad danima koji su (u većini firmi) posebno plaćeni i samim time mi izbit 500-800 kn sa plaće je ridikulozno na kubik. Pardon ako zvučim sebično, ali gledam što taj zakon donosi meni kao radniku. Ja radim za svoju plaću, ne netko drugi umjesto mene. Moj je odabir dal ću odradit nedjeljnu smjenu i bit dodatno plaćen za to, il ću zatražit slobodno na taj dan i doma 'ladit jaja te ostat bez tog dodatka na plaću. Odnosno, sad mi više nije odabir, sad sam prisiljen bit 40 nedjelja doma. I ostat bez cca 6-7000 kn godišnje. Jebeno 🙂

Možemo sad povlačit floskule da "nedjeljnji dan sa obitelji vrijedi tih 100€", al ja otvoreno kažem da si jebite mater sa nedjeljnjim obiteljskim danima koje ionak provodite u shopping centrima dok povlačite klince sa sobom. Dovoljno sam radio u njima da mogu stat iza svojih riječi. Ne volim generalizirat i naravno da se ovo ne odnosi na sve, al svi znamo koliko su Shopping centri krcati vikendima.

Doslovno ti zatvore dućan na 4-6 dana mjesečno i izbiju ti ogromnu količinu novaca. Jbte, pa ne pričamo o prometu o 1000 kn dnevno. Nije ni čudo što su u UGP-u protiv toga, sumnjam da će se ti iznosi "preliti" na ostale dane u tjednu.

Svjestan sam da je rasprava uzaludna, podjeljeni smo u mišljenjima kao i u dosta stvari, što je ok i normalno, al ovakvi populistički zakoni sa pun kurac rupa, doneseni od strane nekompetentnih ljudi su meni osobno čisto sranje. No offence.

Tuhy Sve si rekao i sve je točno. Ja sam i dalje mišljenja da se država upliće u nešto gdje im nije mjesto. Nit oni financiraju takve firme nit oni plaćaju zaposlene.

Banda.

oxi Nisam ti odg ranije pa ću ti sad.

oxi Žene kupuju tampone u ljekarni? Od kad to? Ja mislila da kada je stiska, sjednemo fino u auto i odvezemo se do benzinske ali valjda postoji tajno društvo žena koje kupuju tampone ekskluzivno u ljekarni.

Da baš ima logike da benzinska treba imat tampone/uloške a ljekarne ne. Tamponi ti se u više manje svim zemljama svode kao medicinsko pomagalo. Pa eto sljedeći put možeš slobodno do ljekarne. Sigurno imaju više izbora od benzinske

oxi Edit: ja sam odavno za to da ljudi ne trebaju raditi nedjeljama, a i subotama ako se mene pita. A subote bi se trebale plaćat 100% više i to s

Otvori prodajnu djelatnost, imaj barem desetak zaposlenih…pa ukini rad vikendom. Tek onda možeš pričat što je dobro a što ne i što bi se trebalo a što ne. Kolega ti je gore napisao da ce djelatnici zbog ovog debilnog zakona dobiti manju plaću, jer vjerovala ili ne kod nekih prodajnih djelatnosti vikend je vrijeme kad se najviše zarađuje. A čovjek ti to zna iz prve ruke. West gate je kroz tjedan mrtav. Kroz vikend večinom hrpa ljudi. Toliko o tome

oxi Neka ljudi kupe u petak sve što im treba za dva dana, nitko neće umrijet jer Siniša u nedjelju nije mogao kupiti svježa bezglutenska peciva, kao ni činjenica da je Ivana dobila menstruaciju dva dana prije i nije se sjetila mjesec dana da bi mogla dobit menstruaciju ponovo i da je to tjelesna funkcija koja je dobila ime zbog svoje mjesečne pojave.

Pa eto možda mi zafali piva jer su mi neplanirano došli frendovi. Možda mi se baš danas jede mesina koje nemam kod kuće. Imam novac…platim…radnici sretni dobit će plaću.

Vremena se mijenjaju nismo u kamenom dobu. Sve je stvar ponude-potražnje. Misliš da se u las vegasu ne isplati raditi 0-24? Hebene zalagaonice rade od 0-24. Sve radi profita. I zašto bi im to drzava branila? Pa njoj noše besplatni novac. Radi vjere? Ako si takav vjernik ideš preko hdz-a u drzavne jasle i svake nedjelje glumiš velikog krščanina hrvatinu

oxi I naravno, davat abnormalne kazne poslodavcima koji dijele otkaze ljudima koji odbiju raditi vikendima

Ja kao privatnik mogu dat otkaz bilo kome kako meni odgovara. Jer je moja firma i jer eto mogu. Tebi ako se ne radi vikendima biraj drugi posao ili otvori svoj pa možeš bit kod kuće kad god poželiš. To je surova realnost.