Vegetarijanac i vagan postaneš jer ti je žao ubijanja, mućenja i iskorištavanja živih bića za vlastitu prehranu, pa tek onda briga za okoliš.

Razumijem u potpunosti vegane i imam grižnju savjeti što jedem živa bića koja vole svoje mlade, ili čak svoje ljudske vlasnike koje ih mrcvare zarobljene u štalama, i nakon toga zakolju i pojedu…ali nisam dovoljno jak da se prebacim samo na hranu od biljaka. Umrijeti ću ko licemjerni mesojed.

chono fensisuperstar budimo realni, razlog zasto si debel je matematika

Fensi, prestani se bavit matematikom.

chono I meni bi to bilo super, jer koliko god volio uživati u hrani (pogotovo u mesu onoga što hoda, leti ili pliva - tu stvarno ne diskriminiram jer ću pojesti manje-vise sve: p), nekad bi bilo jednostavnije uopće ne gubiti vrijeme na hranjenje. Ali tu dolazimo do sljedećeg problema zbog kojeg i dalje suplementi imaju ograničen značaj, recimo vitamini imaju ograničen efekt i apsorpciju jer im nedostaje pomoćnih tvari i nutrijenata kakvi se prirodno nalaze u voću i povrću. Zato i ono što je unijeto ne bi trebalo automatski gledati kroz prizmu apsorbiranog, tu je naravno i pitanje vlakana i kakav efekt bi to dugoročno imalo na organizam (kao i kod svega što čovjek umjetno i u laboratorijskim uvjetima proizvede, naravno). Tko zna, možda i tu usavrše proizvodnju i primjenu suplemenata odnosno hrane novog doba, no nekako se ne bih tome ni toliko radovao jer će sigurno biti sve većih pokušaja eksploatacije i na kraju bi stvarno mogli doći do toga da nemaš blage veze što zapravo unosiš u sebe, makar ni danas nismo daleko od toga - dovoljno je samo pogledati na što liči sastav jeftinije salame.

U međuvremenu bi morali cijeniti i što imamo obilje i dalje relativno pristupačne hrane iz svih kutaka svijeta, nešto što je bilo velik luksuz već prije stotinjak godina. Unatoč svemu što se događa u svijetu, u globalu na Zemlji smo u onoj kategoriji koja živi nikad bolje i pitanje je koliko će dugo biti tako, samo to treba osvijestiti.

Jedina razlika između vegana i vegetarijanaca trebala bi biti što vegani ne konzumiraju ništa životinjskog porijekla a u tu grupaciju spadaju mlijeka, jaja i morski proizvodi a vegetarijanci mogu jesti morske plodove, jaja iako se svuda može pročitati kako to nije tako i da vegetarijanci ne jedu nit ribe.

Veganstvo i vegetarijanstvo je u današnje vrijeme postalo pokret, filozofska stvar, da se ne ubijaju životinje a ne da se živi zdravo a šta onda sa ubijanjem biljaka? Tome nema kraja.

Da nije pokret onda ne bi bilo ni pojma veganstva. Oba slučaja su za današnje vrijeme postali pokreti i izgubili se pritom pravi razlozi postojanja a to je samo zdrav život. Riba i jaja su zdravi, dapače ribu bi trebalo jesti barem dva puta tjedno.

Vegetarijanska hrana nisu samo biljke ali nisu samo meso. To je zdrava pomalo mediteranska ishrana baš kao u stara vremena kad se meso jelo samo nedjeljom i blagdanima.

Na kraju krajeva treba jesti svega ali pomalo.

Ha ne znam. Kad na dokumentarcu vidim da 3 lava napadnu bizona, krvoločno ga pojedu i ostave nešto mladuncima, dođe mi da se zapitam…

Zero lako se tijelo prilagodi ne brini, pa i probavni sustav. Evo vec danas imas cijelu novu generaciju koja je drugacija. U pravilu anemicni, nerazvijenih saka gdje lako mogu slomiti prst otvarajuci teglu kiselih krastavaca. Evolucija se dogada brze nego smo mislili

yakuza_stinger Ha ne znam. Kad na dokumentarcu vidim da 3 lava napadnu bizona, krvoločno ga pojedu i ostave nešto mladuncima, dođe mi da se zapitam…

Lavovi nisu bizona držali na 2x2 cijeli život u vlastitim govnima, sisali mu mlijeko i na kraju ga zaklali. Ubili su ga slobodnog, bez mučenja koliko je to moguće i pojeli kako bi preživjeli, ne da bi se prežderavali ili ga pola bacili u smeće.

TITANXIS Jedina razlika između vegana i vegetarijanaca trebala bi biti što vegani ne konzumiraju ništa životinjskog porijekla a u tu grupaciju spadaju mlijeka, jaja i morski proizvodi a vegetarijanci mogu jesti morske plodove, jaja iako se svuda može pročitati kako to nije tako i da vegetarijanci ne jedu nit ribe.

Underneath the bridge
          Tarp has sprung a leak
          And the animals I've trapped
          Have all become my pets
          And I'm living off of grass
          And the drippings from my ceiling
          It's okay to eat fish
          Cause they don't have any feeeeeeeeeelings

Nevezano za vegeterijanstvo i homofobe 🙂 Opet sam se šarao i sad čekam tužbu od Nintenda 😃

yakuza_stinger srakazam ovdje ne prolazi, pričamo o logici vegana i zašto ne jedu meso. Zato jer ljudi muče životinje u uzgoju, čak i jaja jedemo od kokoši koji nikada ne vide danje svjetlo.

Sterlok sve to stoji. Ali nerijetko nailazim na toliko kontradiktornih izjava oko tematike veganstva, pa cak i na forumu da mi nema druge. Ili redovito negledanje sire slike. Al dobro

Zato jer je ljudima teško priznati istinu i dati drugome zasluženu zaslugu.

Ne možemo ništa učiniti po tom pitanju. Može se dogoditi da vegani nenamjerno nameću krivnju nama što jedemo životinje. Neću opet stavit ruku u vatru da među tim veganima nema zagovaratelja pobačaja. Kada već pričamo o kokošjem jajetu koje nikada ne postane pile i dođe ti filozofski jednako.

Dakako da po današnjim uvjetima za uzgoj životinja za hranu su ravni srednjem vjeku i to se slažem. Treba uredit i kontrolirati to. Stvoritelj nam je dao životinje na brigu i za hranu.

Da se vratim na veganstvo i vegetarijanstvo.

Bolje neka i dalje bude to stil života i neka se ne prikazujetoliko u medijima kao nešto ispravno jer povlači puno toga za sobom koje mi ljudi ne možemo isprocesuirati zbog različitosti i hvala Bogu da jesmo a ne da postanemo androidi sa istim programom.

TITANXIS Kada već pričamo o kokošjem jajetu koje nikada ne postane pile i dođe ti filozofski jednako.

Ne nego pričamo o kokošinjem jajetu koje je došlo kao posljedica mučenja životinje. Znaš one slike, kokoš u malom kavezu, noge koje su invalidne jer se ne može micati, ispred životinje hranilica na traci a iza traka za prihvat jaja.

Ima hrabrih i snažnih ljudi koji to ne prihvaćaju i bore se protiv toga da takva jaja ne kupuju, a s obziromm da u velikim gradovima ti ne možeš iz prve ruke znati kako se došlo do tih jaja, jednostavno ih ne jedu, kao i ostale životinjske proizvode.

ja im skidam kapu, jer ja to ne mogu, i dio sam problema. Ja koji jedem ta jaja, tj. plaćam ih direktno sam odgovoran za mučenje tih životinja.

Sterlok

Ok i ja to velim samo na široko sam dotakao taj problem veganstva kao njihovu filozofiju ne jedenja životinja jer su po lošim uvjetima uzgajani da što prije dođu do trgovina a mi jedva čekamo da stavimo u košaricu. Ali pojedincima nije čak ni to razlog ne jedenja već samo bunt protiv sistema.

Uvijek se vraćamo do te umjerenosti jer ona je ključ u svemu. Neće se toliko proizvodit ako nećemo imati prevelika usta. Tako se neće ni trebati brzo proizvoditi a uzgoj životinja i njihova briga do ružno je reć klanja ali tako je to od pamti vjeka. Tada će se briga do toga vratit u casual mode ako nećemo trebati toliko.

Uzmi za primjer jedno opg ili čak seosko gospodarstvo, ja ne vjerujem da se oni iživljavaju na svojim životinjama, brinu se za njih više nek za sebe. Samo takva proizvodnja očito nije dovoljna za naše zahtjeve.

EDIT: Još da nadopunim da te ružne stvari oko uzgoja ne daju za pravo veganima i vegetarijancima da su u pravu a mi u krivu i da trebamo prestat jest meso. Čovjek je po svojoj naravi takav kakav je i već će nekako nešto "zaje" i u vezi vege prehrane da ako postanemo svi biljojedi.

Treba pokušati biti objektivan, to što ima nekakvih pojedinaca ili što neki OPG pazi na osnovne uvjete životinja, ne miče činjenicu da se vegani bore protiv masovnog mučenja životinja ( ne jedući meso i životinjske proizvode) kako bi se uzgojili što efikasnije uz što veći profit. Sve ostalo je sekundarno.

edit; ne mora čak biti ni neka "borba" u pitanju, sigurno ih ima hrpa koji se jednostavno osjećaju loše pri pomisli da jedu životinje iz takvog uzgoja, i kad prestanu osjećaju se bolje jer ih ne muči vlastita savjest bez da si umišljaju da će nešto promijeniti na globalnom planu.

Sterlok Po toj logici bi i osobama homseksualne orijentacije trebali čestitati jer neće imati djecu pa će pomoći planeti u smanjenju ugljičnog otiska i sveukupnom iskorištavanju prirodnih resursa. Negdje treba stati na loptu i prestati pričati gluposti. Odgovoran uzgoj mesa postoji i trendira sve više kod osiba koje si to mogu priuštiti i žele zdraviju organsku prehranu. Ljudski organizam je evolucijski naviknut tijekom milenija da većinu potrebne energije dobiva iz mesa te je to i dalje slučaj i neće se promijeniti samo tako za one koji imaju imalo aktivniji život, pogotovo za djecu u razvoju i prenatalno doba. Štoviše unos neke biljne hrane kod majke u prenatalno doba tipa soja može dovesti do androgenih karakteristika i nerazvijenosti muške djece, o čemu postoje i istraživanja.

Poanta je da svatko može jesti što hoće, ali nikakve posebne zasluge se za to ne bi trebale davati niti netko spašava bilo što više od vlastitog uvjerenja u opravdanost svojih životnih i nutritivnih izbora. Na kraju krajeva, i cijene su te koje uvjetuju nečije prehrambene navike u većini slučajeva.

Zero Slažem se da treba prestati pisati gluposti, mogli smo i bez prebacivanja rasprave sa ovakvim kvalifikacijama, ali ja se jako brzo prilagodim sugovorniku.

Zero Odgovoran uzgoj mesa postoji i trendira sve više kod osiba koje si to mogu priuštiti i žele zdraviju organsku prehranu.

Gdje sam rekao da ne postoji? Da li ti tvrdiš de ne postoji neodgovoran, industrijski uzgoj mesa?

Zero judski organizam je evolucijski naviknut tijekom milenija da većinu potrebne energije dobiva iz mesa te je to i dalje slučaj i neće se promijeniti samo tako za one koji imaju imalo aktivniji život, pogotovo za djecu u razvoju i prenatalno doba. Štoviše unos neke biljne hrane kod majke u prenatalno doba tipa soja može dovesti do androgenih karakteristika i nerazvijenosti muške djece, o čemu postoje i istraživanja.

Gdje sam ja napisao da to nije tako?

Zero Poanta je da svatko može jesti što hoće,

Gdje sam napisao da nije tako?

Zero ali nikakve posebne zasluge se za to ne bi trebale davati

Tvoje mišljenje, ja ih cijenim zbog njihovih uvjerenja, naravno ako ne hrane djecu kako treba ili im brane da se hrane kako žele onda su idioti.

Zero Na kraju krajeva, i cijene su te koje uvjetuju nečije prehrambene navike u većini slučajeva.

Naravno, zato i pričamo o industrijskom uzgoju mesa, i ljudima koji vlastitom žrtvom rade protiv mučenja životinja ili se jednostavno osjećaju bolje jer ih više ne muči vlastita savjest.