chono a koliko mislis na tom istom messiju zaradi onaj koji plaća messija 😃?
ja se slažem da su pare u sportu možda malo prevelike
ali u taj transfer ulazi puno faktora. Messi se najebo pošteno da bude gdje je. sposobnost je unovčio. tako da s te strane mislim da top sportaši vrijede puno više od onih koji nisu top. tu su velike pare u pitanju.
ali jebeš sve te nogometaše kad je Jordan i dalje sportaš sa najvećom zaradom.

Mislim da je kriva percepcija da sport ne raste. Sumnjam da bi se toliki novci ulagali da nema rasta. Međutim, novci koji se vrte su degutantno visoki. Da ne govorim koliko jedna strana zagovara da se politika ne upliće u sport i sprječava prozivanje upravo onih koji politiku upliću u isti sport, baš zbog novca.

chono

Ne zaboravimo, publika je ta koja je to donijela. Ako ćemo se vratiti na grass roots, kako se popularno kaže, i nogomet u 80ima, i krenemo prema budućnosti, možemo vidjeti kako je običan puk bio taj koji je hrlio na stadione i tražio da klub dovodi nove igrače tj. bolje igrače, a jedino kako je to mogao je s većim plaćama, dok su naravno prodavatelji iz godine u godinu dizali cijene otkupa.

U srži se i dalje radi o radničkom sportu zbog čega nikada ne bi rekao da ne doprinosi ničemu, kao što to ne bi rekao niti za jedan sport. Od poboljšanja zdravstvene slike bavljenjem istim, do osjećaja pripadnosti praćenjem i uostalom zbog entertainment nivoa koji ti može pružiti kao što to radi film, glazba ili igra, sport će uvijek biti bitan. U kojem obliku je druga tema.

Da se vratim na prvi paragraf. Slažem se s tobom, plaće su otišle na sulude grane i neću to nikada braniti. Kritika stoji kada pogledamo danas kako određeni klubovi služe kao igračke moćnicima za generiranje utjecaja, pogotovo u slučaju kada su vlasnici s bliskog istoka. Ali, i do njih je nekako interes trebao doći, a za sve je to kriv puk koji jednostavno previše voli taj sport. Bilo je i ranije utjecaja da se razumijemo, kralj Franco i Real su najbolji primjer, ali i njegovi potezi su bili dodvoravanje Madriđanima da im se stvori veliki klub jer oni to žele. Ako ljudi vole nogomet ovakav kakav je sada, a rekao bih da mu je ovo peak koji traje sada par godina, kako to ubiti? Navijač Barcelone je htio gledati toliko tog Messija da bi svi oni dali osobno euro iz džepa svaki tjedan da ga se može platiti, kada bi takav sistem bio dopušten. FIFA ima svoje krimene, svaka organizacija u nogometu ih ima, ali oni se vežu na potpuno druge stvari tj. na dodatnu skrb svojih interesa.

Plaće igrača su zakon ponude i potražnje. Klub A jedne godine napravi solidan rezultat, pa još bolji, pa još bolji. Sve više ljudi dolazi na tribine, oni traže još toga. Sponzor A to vidi, ulazi u klub, Klub A odjednom ima puno više novaca i može ostvariti tu želju za još boljime kupovinom novih igrača. I tako idemo u krug. Najbolji primjer - Leicester City. Pred 15 godina nebitan klub na europskoj sceni pa i engleskoj. Kroz godine ostvarivao rezultate i postao šampion lige. Navijači žele da se klub održi, no osvajanjem naslova igrači su im odjednom atraktivni velikim ribama. Možeš sve prodat i zatvorit ključ u bravu i poslat mjesnu zajednicu, grad i navijače u kurac. A možeš i dolaskom novih sponzora i tv prava jer si bio prvak im dat nove ugovore s većim plaćama da odbiješ interesante ili kupiti novog igrača. I može sad neki radnik iz Leicestera reći čime ovaj tu igrač Leicestera zaslužuje imat 3 milijuna godišnje, a ja nemam ni 15 tisuća funti godišnje. Ali ti si ih radniče bodrio, ti si htio taj uspjeh, što si mislio da će se dogoditi. I to se može primijeniti na sve u ovom sportu.

Fico

Niti jedan sport osim nogometa nema trend rasta publike i gledanosti u zadnjih 10 godina. Postoje procjene s ekonomskih fakulteta da ćemo 2040. imati nogomet, nba, nfl i tenis. Ostalo će biti fringe sportovi sa smiješnim brojem gledatelja, dok ova tri neće skupa imati ni trećinu nogometne publike. E-sports će biti bok uz bok.

@fensisuperstar najebali su se i Cernovi fizicari, pa svi zajedno nemaju primanja kao Messi...

@blade ja to sve shvacam, ali i dalje to je samo sport i zabava. Nogomet vise nosi usputnih alkoholicara, kladionicara, lokalnih dilera, ekstremista na tribinama i izvan njih, pranje novca, mafijaske poslove, naftase, "biznismene" razno razne strane, pretakanje iz supljeg u prazno sa generiranjem nove vrijednosti, razno razne managere i izrabljivace ovih modernih "robova", udruge i ulagace upitnog morala i namjera, prostituciju i drogu, te trgovanje ljudima radi provizija... da ne nabrajam dalje.
      U isto vrijeme James Webb teleskop i fuzijski reaktori su financirani desetke godina iz razno raznih fondova i krpao se kraj s krajem da se napravi zaista nesto bitno za ljudski rod. Malo pretjerujem, jer tako stvari ne funkcioniraju u stvarnom svijetu, ali mislim da je apsurd ocit.

pogledaj ove cifre, za sta tocno?
      https://sportsport.ba/fudbal/gareth-bale-real-madrid-misici/417523?fbclid=IwAR1BbCwOEwg0ZHHlAd1EnlR3BQnqrrg6lBYfX6z691Ia-Z8RcvqoGbHP4ZA

Mali broj ljudi gleda takvim očima, ispravnim, pozitivnim po tvornom principu.

Nogomet je samo sport tako je.
      Tu se ne slažem sa @Fico za napisano.

Messi i bilo koji nogometaš ne ulaže ništa više napora nego neki bodybuilder, powerlifter, boksač, sprinter.

Svaki daje maksimum u svojoj disciplini a opet je nogomet najviše plaćen radi popularnosti odnosno gore navedenih razloga koje je @chono upisao.

Ovo za fizičare, matematičare, kemičare, programere...
      Ti ljudi se više namuče kroz tjedan dana psihofizicki nego nogometaš u dvije godine.
      To su ljudi koji vode svijet, tehnologiju, progres.
      Nogomet je samo sport i zabava.
      Dok će Tesla i Einstein zauvijek ostati upisani, Messia se kroz 3 generacije nitko neće ni sjećati osim u memorial rubrici sportskih portala/magazina.

Sve je prolazno na kraju ali koliko daš toliko vrijediš.

Kad bi novac bio neko mjerilo kvalitete, svijet kakvi imamo nebi postojao.
      Stoga uopće takve cifre ne uzimam relevantnim.
      Nek ima i neka mu je. Sve najbolje i zdravlja također.
      To neće promijeniti činjenicu da povijest pamti ljudi zaboravljaju.

Nogomet je prije svega biznis. Generira tvrtkama / klubovima vrlo velike prihode pa da bi rast bio održiv, klubovi sve više investiraju - u igrače (najveće zvijezde), stadione, popratnu infrakstrukturu, TV prava, zaposlenike i što sve ne. Drugi sportovi nemaju toliku pažnju tržišta pa su i manje komercijalno zanimljivi investitorima i oglašivačima. Neka tu neke velike mudrosti - velik novac privlači još veći novac. Naravno, u paketu ide i kriminal te sve ostalo što je chono popisao.

pravednik Dok će Tesla i Einstein zauvijek ostati upisani, Messia se kroz 3 generacije nitko neće ni sjećati osim u memorial rubrici sportskih portala/magazina.

Mislim da i sam znaš da ovo nije točno. Ne kažem da tako treba biti naravno, ali današnje generacije više pamte bilo kojeg sportaša, glumca ili ikojeg zabavljača, nego li znanstvenike. Zaustavi 100 ljudi na cesti i pitaj ih nabroji mi 10 nogometaša i 10 fizičara, u prvoj kategoriji ćeš kod svih 100 imati 10 od 10, u drugoj bi se usudio reći da nećeš imati ni kod jedne osobe 10 od 10 osim ako nisi nabasao slučajno na profesora fizike. U pravu si u tom smislu da možda nitko za 100 godina neće spominjati ove danas, ali nitko za 100 godina neće spominjati niti nekog današnjeg fizičara. Neće spominjati niti tehnološke gigante poput Jobsa jer će do tada proći još 10 novih inovatora.

@chono stoji sve što si rekao, ali to možeš izvući za praktički bilo koju biznis granu na svijetu. Financijske kompanije i Wall Street su svojim poslovanjem i stvaranjem krize 2008. indirektno uništili više života nego bilo koji biznis, sport ili kriminal zajedno. Čime su oni učinili svijet boljim? Investicijski fondovi čija je svrha naplata na tuđim mukama da bi napunili svoje džepove prolaze ispod radara. Dok će se neki Logan Paul spomenuti da ubire novac ni za što i dok ćemo reći da on nema razloga toliko zarađivati, nećemo isto reći za nekog glavonju iz JP Morgana. Jer nam nije ispred očiju.

Da se pak ne radi o nogometu, radilo bi se o nekom drugom sportu. Uostalom na top listi 50 najplaćenijih sportaša ni nemaš toliko nogometaša. Troši se najviše novaca u globalu na taj sport, ali top 2 golfera svijeta zarađuju više od top 2 nogometaša.

Da ne postoji sport, radilo bi se o nekoj drugoj vrsti zabave. Ljudi vole kompetitivnost. Kada uračunamo inflaciju i odnos antičkog novca i njegove vrijednosti s ovom danas, Gaius Appuleius Diocles, rimski vozač kočija, je najplaćeniji sportaš u povijesti. Messi i dan danas nije zaradio toliko. Koji je njegov doprinos društvu i što je radio osim što je bičevao konje da idu brže? Ali jebiga, koloseumi su bili dupkom puni da ga vide.

Stoji teza o alkoholičarima, ekstremistima i ostalome, ali izostaje ti pozitivna priča koja se neće izvući na vidjelo jer nije ljudima zanimljiva. Nažalost, nemam dostupne sada podatke koje sam imao, ali nevjerojatan je broj djece i zajednica koji je spašen što kroz nogomet što kroz ostale sportove. Klubovi koji su makli djece s ulica, upravo da nebi postali alkoholičari i dileri se broje u desecima tisuća. Kampovi koji su izgrađeni kako bi tim klincima bila pružena neka zanimacija. Jako se podcjenjuje brojka "spašene" djece s ulica Ria, Buenos Airesa, Johannesburga, Tijuane i Benghazija putem sporta. Podcjenjuje se broj i novčanih donacija za brojne organizacije. Cristiano Ronaldo je u 2020. sam uplatio više novca u izgradnju bolnica nego li itko iz neke druge industrije. Svaki novčić ima dvije strane, i kao što možeš ga izvući za ovo, tako ga možeš izvući i za filmsku, glazbenu, pa uostalom i gaming industriju s obzirom na nedavne skandale.

blade da, ja sam naveo samo losu stranu da bi istaknuo svoju tezu i apsurd u kojem zivimo. Ali da, ima jako puno pozitivnih primjera i lijepih prica.

blade nabroji mi 10 nogometaša i 10 fizičara,

nogometas moze biti svaki levat, a fizicara nema na lopate k'o tih ''umjetnika'' sto ne znaju tri recenice povezano sloziti kada daju intrervju.
          ljudima su zanimljivi istetovirani midgeti, a nedaj boze da znaju nekoga tko je aksuli ucinio zivot na zemlji boljim i ima nesto pamatno za reci za svoga zivota, osim natepati loptu po livadi i za to biti placen koda je izmislio teleportaciju.

maverick eto što onda nisi postao nogometaš

Kao i uvijek, istina je u sredini. Uspješan nogometaš ne može bit bilo tko, manje od 1% ih postanu profesionalci, a među profesionalcima je opet puno više sirotinje nego dobro plaćenih. Ili postanu sirotinja nakon 30.

Ima dobro plaćenih fizičara, kemičara i ostalih znanstvenika. Većina ih u prosjeku živi bolje nego prosječan nogometaš. I naravno da se za njih neće čuti više od nekoga u zabavnoj industriji. Ni ne treba se čuti.

Zašto je nogomet najpopularniji sport i nogometaši mogu postat popularniji i slavniji od recimo tenisača koji ne zaostaje puno ali opet nogomet je taj koji je na vrhu pa i u igrama!?

Fenix eto što onda nisi postao nogometaš

Nije mi se svidjala ideja da po cijele dane trcim za okruglim predmetom po livadi.

Brijac Ma znam to ali zašto je to tak, to me zanima? Zašto se sviđa toliko ljudima taj sport, ok to je možda prvi sport izuzevši atletiku kroz trčanje koje dijete prvo iskusi i svi mi počnemo igrati nogomet u školi u kvartu od najranije dobi ali zašto baš taj sport? To se prenaša sa tate na sina i tako se reciklira u nedogled. Eto sad čak i žene interesira taj sport i nogometaši dok prije puno godina nije bilo nikako tako, mrzile su nogomet jer su bile zapostavljene kad je bilo neko prvenstvo od svojih muških članova. Mislim da se forsira i nudi taj sport svima, ne znam možda zbog novaca ili nešto drugo ali nogomet je postao svakako fenomen današnjice.

TITANXIS

Zato jer je razvikano i popularno.
                    Nameće se od malih nogu.
                    Nema tu mjesta za istraživanja.
                    Ženskama? Bar je to očito.

Da bilo koji drugi sport igramo u kvartu od malih nogu, da se non stop vrti na televiziji, nogomet bi kroz 60 godina prešao u drugi plan.

Rekao ti je kolega možda najbolji razlog.
                    Nogomet je prije svega biznis.

Jako je jednostavan odgovor. Ti možeš otići na Mjesec, staviti dva kamena kao stative i šutnuti treći kroz njih, i reći zabio sam gol. Nogomet je sport za koji moraju biti zadovoljeni najjednostavniji uvjeti. Niti jedan momčadski sport to ne može, a izuzev trčanja, niti jedan atletski ili individualni sport to ne može isto. Barem ako mislimo na one koje karakteriziramo sportom. Popularnost nije od jučer, i ponoviti ću se, njegova je baza i srž radni narod od kojeg je sve i krenulo. Isti taj narod koji je uostalom i zaustavio osnivanje Superlige jer im se koncept pretvaranja sporta u još veći biznis nije svidio.