Fico

Pitanjce:

Kad pričaš o revizionizmu jel se referiraš na moje postove u modernim Sony first-party ekskluzivama?

Ako da, koji dio ti smatraš revizionizmom?
Onaj gdje kažem da moderne PS ekskluzive nisu kvalitetne kako ih se prikazuje
Ili
Da su stare PS ekskluzive primjetno kvalitetnije od modernih?

Ja tipa za ovo prvo mislim da samo na ovom forumu ima dosta materijala koji ukazuju upravo na to, a šire se može naći još i više.

Za drugo priznajem da je moguće da romantiziram starije ekskluzive.
Definitivno je moguće.
Ali ne sjećam se takvih komentara iz tog vremena.

wooddiebone Ako da, koji dio ti smatraš revizionizmom?
    Onaj gdje kažem da moderne PS ekskluzive nisu kvalitetne kako ih se prikazuje

Mislim da si to možeš i sam jako lagano pobit. Složi listu od 30 igara koje smatraš najkvalitetnijima u prošloj generaciji i pobroji ps ekskluzive na njoj.

wooddiebone Ne, nego kada krene priča o tome da Bethesda ima prosječne igre baš nakon što ih je Microsoft kupio. Ili priča o tome kako je CDPR prosječan developer s jednom dobrom igrom nakon što su kiksali sa Cyberpunkom. O takvom revizionizmu govorim.

Fico Svim navedenim je zajedničko što su u posljednje vrijeme dosta kiksali i naravno da ljudi slabo pamte, a negativna stvar više odjekne nego 10 dobrih. "Bughtesda" je dobila takav naziv valjda zbog nečega, nije to izmislio nitko na ovom forumu. CDPR je prvi pravi mainstream uspjeh imao s W3 da se ne lažemo. Nije baš da je to dev s deset megauspješnih naslova pa je sad pljuska reći da je jedna igra bila dobra.

buz Svim navedenim je zajedničko što su u posljednje vrijeme dosta kiksali

Ne znam što misliš pod dosta kada je riječ o Bethesdi, no najlakše je da samo citiram što sam ti odgovorio već prije kada si krenuo s ovom pričom.

Iako na tebi leži težina dokaza jer si ti taj koji tvrdi nešto suprotno od velike većine dojmova o njihovim igrama, udovoljit ću ti i uložiti vrijeme na raspisivanje nečega što si mogao sam vidjeti u recenzijama, dojmovima igrača i dojmovima samih forumaša u temama na ovome forumu.

Kao prvo, potrebno je Bethesdu razdvojiti na razvojni tim i na izdavača. Krenut ću od razvojnog tima.

Spomenuo si i sam da je Fallout 4 bio podložan kritikama dijela fanova zbog pojednostavljivanja svojih mehanika. Tu se prvenstveno misli na davanje glasa protagonistu čime se izgubilo na fleksibilnosti dijaloga koji je krasio prethodnike. Međutim, može se povući i kritika da je igra pojednostavila i svoje RPG karakteristike. I dok je to svakako validna kritika, ona se čini znatno manjom u usporedbi s ostatkom igre. Primjerice, s poboljšanim sustavom napucavanja koje je inspiraciju vuklo iz novijih Wolfenstein naslova. I sam je svijet bio vrlo pozitivna točka. Vijugave ulice Bostona, radioaktivni krateri, maglovite i mračne luke, Fallout 4 daleko je od loše igre. To je bila stvarno vrlo, vrlo dobra igra koja je sa sobom povukla puno novosti koje će sigurno naći mjesto i u novijim nastavcima.

Fallout 76 je po svom izlasku dobio fijasko. Toga sam jako dobro svjestan jer sam uložio i previše sati da napišem recenziju. Tehničke poteškoće, nepraktičnost Creation Enginea u online primjeni i brojni bugovi zbog preranog izlaska gotovo su uništili igru s ogromnim potencijalom. On se prvenstveno manifestirao u predivno dizajniranom svijetu, čudovištima i glazbi koji su zajedno pomogli da zadrže pažnju igrača dovoljno dugo da igru i poprave te nadograde. To se i dogodilo u obliku pravih NPC-eva, boljih questova i boljeg sustava gradnje svoga settlementa. Fallout 76 je danas pristojna igra koja je dokaz da je njeno lansiranje bio rezultat pretjerane žurbe da izbace igru na tržište.

Idući im je potez Starfield i razlog zašto vjerujem u uspjeh i kvalitetu te igre je vrlo jednostavan. Fallout 4 bio je odlična igra. Fallout 76 trenutno je dobra igra. Konstanta koju su držali su upravo ti izgrađeni svijetovi i lore. To nisu "nekakvi" izgrađeni svijetovi. To su ponajbolje dizajnirani svjetovi u industriji. Svaki od njih uspijeva od jednostavne petlje stvoriti nezaboravno i igraču jedinstveno iskustvo. Na prvi se pogled čini kao vrlo jednostavan mehanizam. Sve se svodi na odlazak od točke A do točke B. No vrlo pametnim dizajnom svijeta, taj se svijet pretvara u nešto više.

Nešto nakon polaska naići će se na zasjedu koja će voditi do novoga questa koji dovoljno odvraća od puta da zahtijeva ulaganje vremena. Na putu do te nove točke, vidiš lijepi pogled na horizont na koji baciš oko. Tamo pronađeš neku napuštenu zgradu s kosturom osobe koja je očito iskusila bizarnu smrt. Na njegovom se tijelu nalazi pismo u kojima je zabilježio svoje posljednje misli i govori o blagu za kojim je tragao. To područje se potom pretvara u veliku zagonetku traženja tog blaga. Prođu dva sata igre, a točka B udaljenija je nego što je bila kada se kretalo od točke A. Takav svijet ne može svatko dizajnirati. Potrebno je iskustvo, mašta i talent kako bi se iz igre u igru i iz serijala u serijal konstantno prenosila ta kvaliteta. I za slučaj da se pitaš, Fallout 76 ima tu istu kvalitetu. Oni ih ne drže na životu. Oni su im stvorili i daju život. To je čar Bethesdinih igara. Sloboda u pješčaniku toliko detaljnom da se ne možeš oteti dojmu da je stvarno mjesto. To možda nije ono što te privlači i to je skroz u redu. No nije u redu suditi o kvaliteti igre na temelju toga što ti se nešto ne sviđa.

Sada je vrijeme i za drugu stranu priče, onu o Bethesdi kao izdavaču. Krenuo bih od Arkanea. Dishonored je serijal koji je usavršio apsolutno svaki dio žanra koji predstavlja. Ogromna sloboda u pristupu svakoj meti. Raznovrsne mehanike koje su toliko ispolirane da je svakom igraču jedina granica mašta. Kvalitetno napisane radnje s odličnom glasovnom glumom i toliko mogućnosti prilikom igranja da nakon 10 prelazaka shvatiš da otkrivaš nešto novo.

Prey je vrlo hvaljena igra čiji je izlazak samo obilježila tehnička neispoliranost zbog čega su ju kritizirali. Radnja i gameplay vrlo su hvaljeni. Nadolazeći Deathloop gradi na izuzetno čvrstim temeljima spomenutih igara i to što tebe nije zainteresiralo nema nikakvog odraza na kvalitetu igre.

Tražiš nešto što oduševljava pričom? Ne gledaj dalje od Wolfensteina. The New Order i The New Colossus izvrsno su napisani i fino balansiraju između apsurda Tarantinovih filmova i drame ratnih filmova. Od dvodimenzionalne mašine za ubijanje, B.J. je pretvoren u trodimenzionalnog lika koji svojim monolozima na odličan način daje ljudskost čak i situacijama na granici karikature. Da ne govorim da priča nije jedino što valja. Odlična grafika. Maštovit art dizajn. Zanimljivi likovi i mesnato napucavanje u kaotičnoj akciji koja se skriva iza svakog ugla. Wolfenstein je igra koja zrači kul energijom.

Ako pak se osvrnemo na Doom i da tu kreneš negirati kvalitetu, onda stvarno ne znam o čemu više pričamo. Igra iz 2016. rasturila je na sve moguće načine, a Eternal je svaki element podigao na još kvalitetniju razinu. Ne znam ni što bih ti o tim igrama pričao. Sve je već rečeno, a možeš i sam pročitati na forumu ako te zanima.

Kvaliteta nije ono što se tebi sviđa ili ne sviđa. Ako to nisu igre za tebe, to je u redu, ali negirati odličan gameplay, kvalitetno napucavanje, kvalitetno pisanje ili pak odbacivati lore i worldbuilding kao samo "nešto", to nije objektivan pogled ni na što. To je čista subjektivnost i zbog toga i govorim i ističem to da ne možeš na temelju ukusa reći je li nešto kvalitetno ili nije.

Izvor

buz CDPR je prvi pravi mainstream uspjeh imao s W3 da se ne lažemo. Nije baš da je to dev s deset megauspješnih naslova pa je sad pljuska reći da je jedna igra bila dobra.

Prodaja ne određuje kvalitetu igre, pobogu. O kvaliteti prvog Witchera, kao i dvojke dovoljno govore pohvale i kritike i igrača. O Gwentu, kao naslovu poslije Witchera 3, također isto govore i kritika i igrači. O Thronebreakeru isto.

Ako misliš da je jednostavno napraviti dobru igru, bila ona stara, nova, jednostavna, komplicirana, 3D, 2D, varaš se.

Fico

Tvoj problem je što ti od svih ovdje očekuješ da sve argumentirano po nekakvim točkama obrazlože u detalje i onda na kraju napišu zaključak. Očekuješ nekakve seminarske radove od ljudi. Pa je li potrebno svaki put napisati "Da, Bethesda ima super igara, prihvaćene su dobro od kritike i igrača te se izrazito dobro prodaju. Bethesda u svom portfelju ima i neke igre u pripremi kao što su Starfield, od koje se puno očekuje. Unatoč navedenom, moje osobne preferencije su takve da mi njihove igre ne odgovaraju" Ili smijem napisati: "Briga me, Bethesdine igre mi nisu bog zna što, igrao sam to i to i nije mi valjalo."
          I kažeš da nestanem iz rasprave, naravno kad mi tamo mojih 10 rečenica izvučeš van posebno i onda svaku seciraš posebno pritom promašujući cijelu poantu ako gledaš jedno po jedno naravno da nemam ni vremena ni volje na to odgovarati i komunicirati na taj način. To nije ni komunikacija ni rasprava, to je analiza.

buz Tvoj problem je što ti od svih ovdje očekuješ da sve argumentirano po nekakvim točkama obrazlože u detalje i onda na kraju napišu zaključak.

Prvo, i sam očekuješ objektivne i argumentirane odgovore te druge prozivaš za to, no sada mene prozivaš da je nerealno očekivati argumentiran odgovor. Drugo, nigdje nisam napisao da očekujem seminar, ja volim odgovoriti na čitavu objavu, uložiti vremena i truda i raspisati se pa ako potakne raspravu, odlično, ako ne, ništa zato. Ako je problem što ulažem trud u to što pišem po forumu, onda je najbolje da uopće više ni ne pišem. Kakvo je to prozivanje?

Ili smijem napisati: "Briga me, Bethesdine igre mi nisu bog zna što, igrao sam to i to i nije mi valjalo."

Ja te nisam prozvao zbog toga što ti ne sjedaju neke igre, nego zato što si izjednačio kvalitetu igara s time što ti se nisu svidjele. Sada izigravaš žrtvu koja ne smije pisati što želi. Pozvao sam se na Bethesdu jer je to primjer revizionizma pri čemu odjednom igre ne valjaju čim se dogodilo nešto što se nekome ne sviđa. Ista je stvar i sa CDPR-om. Cyberpunk je bio čisti kaos i raspad sistema i zbog njega odjednom ni ono prije više ne vrijedi.

Section 7 of the Clayton Act prohibits mergers and acquisitions when the effect "may be substantially to lessen competition, or to tend to create a monopoly." The key question the agency asks is whether the proposed merger is likely to create or enhance market power or facilitate its exercise. The greatest antitrust concern arises with proposed mergers between direct competitors (horizontal mergers). The FTC and the DOJ have developed Horizontal Merger Guidelines that set out the agencies' analytical framework for answering that key question, and have provided a Commentary on the Horizontal Merger Guidelines that provides many specific examples of how those principles have been applied in actual mergers reviewed by the agencies.

Eto. Barem s US strane ovo ne bi proslo

Ne izigravam žrtvu, to je bio općeniti primjer za bilo kakav komentar na forumu.

Ono što ti hoću reći jest da nemoj očekivati od ljudi prije nego nešto komentiraju da pogledaju financijske rezultate firme, portfelj, marketing plan za iduću godinu i izvještaj sa skupštine dioničara da bi njihov komentar mogao biti relevantan. Bilo bi super da to tako funkcionira, ali ne funkcionira.
            Prihvatit ću i neargumentirane komentare ako se isti ne izruguju ljudima koji su si dali truda, a ovog puta kao i puno puta do sad su baš to radili. Uvijek sam za dobar banter, ali jedno je banter, a drugo je ruganje. Odmah da ti kažem, da se ne pitaš gdje sam, ovo je sve što imam reći na tu temu i povlačim se iz daljnje rasprave.

Nemojte se ljutit, ali boli me k. za Activision, MS, Xbox i PlayStation. Već drugi dan nemam posla, već drugi dan ne radim plan i neću još uhvatiti bonus, a onda sam popušio sve. Tako da me to sad jebe. I ne da mi se ni ženu zadovoljavat ako nemam posla.

lp

Flipper Kad ćeš pravit djecu više? Javi na PM pa ću ti objasniti kako.

buz pa evo kad moram biti iskren - 26., 27., i 28. su plodni dani kod žene. Ne znam kako ću jebat tri dana za redom. Puno mi je to.

Sad ni ne drkam već 3 dana da skupim malo materijala.

Flipper Ne smiješ se truditi, ja se nisam trudio i za dvije minute dijete napravio. 😄

buz Čekaj! Pa otkad imaš dijete ili je žena trudna još?

U svakom slučaju, čestitke 🙂 🙂

Flipper Trudna je 6 mjeseci pa šta misliš zašto sam kupovao Škodu? Sigurno ne iz gušta nego potrebe, trebalo mi je nešto praktično i relativno jeftino.

buz Još gledam otkud škoda, a znam da Mazdu imaš, ali da...Škoda je familiy friendly.

Čestitam Buze. Baš mi je drago.

buz Ono što ti hoću reći jest da nemoj očekivati od ljudi prije nego nešto komentiraju da pogledaju financijske rezultate firme, portfelj, marketing plan za iduću godinu i izvještaj sa skupštine dioničara da bi njihov komentar mogao biti relevantan.

Bezveze pretjeruješ. Ne znam zbog čega je puno očekivati da ako se govori o kvaliteti Bethesdinih igara da se onda i znaju osnovne stvari o Bethesdi kao izdavaču i developeru. Ne tražim financijska izvješća, tražim da netko zna da Bethesda nije samo Fallout 76. Zbog točno toga je i u Deathloop temi prevladavao neopravdani pesimizam koji je nakon izlaska i dobrih kritika postao i toksičan.

Prihvatit ću i neargumentirane komentare ako se isti ne izruguju ljudima koji su si dali truda, a ovog puta kao i puno puta do sad su baš to radili.

I jedino što ja pokušavam ovdje naglasiti je da ti također znaš imati nastupe kao Woodie i Prayer. Prozivati ih zbog toga jednostavno ispada dvolično.

buz ja se nisam trudio i za dvije minute dijete napravio. 😄

Ti si pravi jebač kad si uspio 2 minute.

Meni je trebalo okruglih 10 sekundi.

Raziel Nisi jasno pitao koliko je trajala predigra. Ti si oduzeo svoju iz računice 😃

Flipper Ma bilo mi je žao jako prodati auto jer sam ga čuvao godinama kao oko u glavi, ali u njega ne stane više ništa od te dječje opreme. Staviš kolica i pola gepeka je puno. A i 10 godina mu je ipak već na leđima, sad tu mogu početi već neki jači zahvati.

@Raziel To je sa skidanjem, predigrom, glavnim činom i oblačenjem. 😆