Otkako sam nabavio novi mobitel i skinuo/apdejtao aplikaciju Zdravlje, postao sam ovisan o njoj.
Jučer 17.2 km prošetao, pa malo radio čučnjeve s utezima, danas 500 metara više i sad mi jebena koljena pucaju.
Piše da mi je trebalo 188 minuta za tih 17.7 km. Je li to normala, ili bih trebao ''skresati'' (čitaj: ubrzati hod)?
Što ti je cilj? Samo mršavljenje ili...? Hodanjem i ne sagorijevaš mnogo kalorije. Čim zatopli, bolje ti je prebaciti se na trčanje. Ako pri tome želiš i sačuvati mišiće, najbolji su intenzivni sprintevi od 10 sekundi, pa onda pauze između njih. Ako želiš uz sve to ojačati, polako diži intenzitet vježbi (i masu utega) dok vježbaš u kući, ili gdje već to radiš. Ako imaš motivacije za dvaput tjedno to sve raditi, to je već dobro. Neke početne programe vježbanja lako nađeš na netu, ako se baš želiš ubiti vježbanjem što prije, tu su i razni insanity workout programi.
Iz prehrane svakako izbaci ili smanji sa slatkišima i namirnicama s procesiranim šećerom, sokovima (i ograniči unos alkohola ako ga često piješ, to ne moram naglašavati: p) te pretjerano masnu hranu. Umjesto toga bolje počni piti biljne čajeve. Zeleni i čaj od koprive su ti naročito dobri, pogotovo zeleni koji će ti zbog (manjeg) udjela kofeina i dići energiju, a dobar je i za mršavljenje jer ubrzava probavu. Kao i sa svim, ni s čajevima ne treba pretjerivati. Što se hrane tiče, ne bih preporučio nikakav poseban post, samo se drži stvari koje lete ili plivaju (naravno, ne treba posebno zaobilaziti ni krtu svinjetinu ili govedinu ako već planiraš intenzivnije vježbati) i kombiniraj s raznim salatama i bit će ok. Opet, orašasti plodovi, sjemenke bi uvijek trebali biti sa strane. Kao i posni sir, ako želiš nabijati i mišiće. Obično mlijeko nisam sklon preporučiti jer za razliku od mliječnih prerađevina, puno više "sjeda" na želudac i nikad nisi siguran koliko je netko osjetljiv na laktozu. Ako jedeš npr. zobene s mlijekom, najsigurnija opcija je uzimati ono bez laktoze, ali i nešto skuplja.
Svašta sam nadrobio, ali to su sve generalni savjeti. Najbitnije ti je stvoriti neku rutinu zdravijeg načina života, koje ćeš se držati. Bolje zdravstveno stanje i izgled, veća snaga i izdržljivost, sporije starenje...sve su to dobrobiti koje dolaze uz to. Za tako nešto se isplati biti aktivan i zdravije se hraniti, ne samo kratkoročno.: )