Fico Idite onda fino pitajte zasto je nasima ok konobariti u inozemstvu pa ce vam mozda doci do glave.

Dosadan si i s time kako vani cvjetaju ruže. Otiđi već jednom za svagda da to ne moramo slušati

Fico bi rado rekao da mi popusis kurac, ali nisi ga dostojan

Možda se ti klasificiraš kao homoseksualac ali ja ne. Ali da, riječnik dovoljno govori za sebe, da ipak nisi sposoban voditi diskusiju kada ista nije naklonjena tvojim spoznajama.

doctorfreak Dosadan si i s time kako vani cvjetaju ruže. Otiđi već jednom za svagda da to ne moramo slušati

Otidi s foruma jednom i svagda da te ne moram citati

Fico A tebi @doctorfreak bi rado rekao da mi popusis kurac, ali nisi ga dostojan

Daj se banaj i izbriši profil

Fico A tebi @doctorfreak bi rado rekao da mi popusis kurac, ali nisi ga dostojan

doctorfreak Možda se ti klasificiraš kao homoseksualac ali ja ne

Nema to veze (samo) s homoseksualnošću. Moderatorskog kurca su ionako dostojni samo… moderatori

Fico Idite onda fino pitajte zasto je nasima ok konobariti u inozemstvu pa ce vam mozda doci do glave.

Naši kad idu van konobariti većinom rade po hotelima i resortima koji imaju turizam cijele godine i gdje imaju sve sređeno od smještaja do hrane i slobodnih dana. Toga kod nas u manjim sredinama nema, sezona je kratka a slobodni dani rijetki.

Mišljenja sam da stvarno neznaš o čemu pričaš jer jako rijetki se žale upravo na plaću, domaćim ljudima je više problem odraditi cijelo ljeto bez puno slobodnog vremena za kupanje i izlaske. Slavoncima, srbima nije problem odraditi, još imaju đaba ljetovanje i zaradi se odlično u tih 4-5 mjeseci ali opet to nije stalan posao.

Još jedan gorući problem su lokalne birtije koje rade cijelu godinu za 10-15 kava i par lokalnih pijanaca te ne plačaju radnicima niti dobavljačima, no to nije uređeno zakonom i ako se stvarno ideš zaposlit negdje di vidiš da se ljudi ne vrte i nema prometa onda sam sebe pozivaš da nećeš biti isplačen u cijelosti. Nije zavraga da te birtije mjenjaju radnike svakih mjesec dva.

greyback „ako nećeš ti, ima tko hoće“

Ovo nije aktualno, barem nije bilo kod mene. Dobrih ranika je malo, dobrih koji već nisu našli posao još manje. Ne možeš si priuštit nekog tko ne zna posao u cik sezone nit si možeš priuštit da nekog učiš u cik sezone.

Realno to nije znanstvena fantastika no neki koji tek počinju sa tim ne mogu izbaciti cijeli štekat kava, cappuccima, bijelih kava ujutro čin otvore na prepad , a nitko ne voli sjediti i čekati dugo

Fenix Ja mislim da je dotični samo nervozan jer se uskoro bliže izbori na kojima neće pobijediti njegovi zeleni pa će mu to biti točka na i da napokon skupi dovoljno hrabrosti da otiđe u inozemstvo i okrivi građane ove zemlje jer su očigledno krivo glasali i njemu degradirali život u Hrvatskoj.

A kaj se penisa tiče, jbg homići mi fakat nisu napeti, pogotovo takvi mekušci koji su osjetljivi na sve i svašta pa počinju spominjat spolni organ u negativnom kontekstu a zapravo im je to sve na svijetu.

Ali ja mu sve opraštam, simpa je dečko ponekad.

1200€ za sezonu uopće nije puno kad danas svi više manje imaju placu od cca 1000€ od kad je inflacija. Primjer Austrija, sestrična mi radi kao konobar i ima 2K€ plaću. Ima osiguran smještaj, osiguranu hranu i piće, jedan do dva slobodna dana (ako nema posla onda i više), regres u obliku 13 i 14 plaće u vrijednosti od cca 1200€ i povrat poreza jednom godišnje cca opet 2K€.

Cijena usluga je jednaka ako ne i niza na obali i sve je uvijek krcato. Hrana sama po sebi u dućanima i restoranima je jednaka kao ovdje u ZG. Ljudi jednostavno ne znaju koliko ih se iskorištava i koliko zapravo uvjeti mogu biti bolji.

Opiši osigurani smještaj. Ak ima "svoj" jednosobni stan onda je to super po svemu nabrojanom.

Raja, uzmite u obzir da kod nas kafici/restorani rade samo 4-5 mjeseci, ima masu omladine bez puno izbora koji moraju sezonski zaraditi za izgurati cijelu godinu…tako je vec zadnjih 20-30 godina u Dalmaciji i to nije ništa novo po pitanju uslužnih djelatnosti.

prayer A koji je to točno posao u hrv plaćen više od 1200e za početnika a da nije "teži" od konobarenja?

Možete vi pričati bajke kako je ekipa malo plaćena i kako su gazde ovakvi i onakvi kad se danas u npr IT industriji na početnićku/juniorsku poziciju prijavi 50 ljudi za plaću od 1000e.

Prođite malo forume i zajednice pa cete vidjeti koliko ljudi traži posao samo da radi u struci.

Uz to, koliko su davanju vani za takvog konobara od 2000e? Kod nas bi ti to bilo ugrubo duplo, dakle radnik te košta 4000e bruto + stan? Taj se jebeno mora naraditi da bi se isplatio.

Sterlok

Imaš veću sobu moderno namještenu sa svime j njoj sa WC-om i tušem. Jedino ako želiš kuhati imaš kuhinju odvojenu ali posto praktički jedeš istu hranu iz hotela sto svi jedu nema bas smisla kuhati osim ako ne želiš nešto posebno tipa palačinke.

Uz sve to prekovremeni rad se naplaćuje 50% i blagdani 100% ekstra po minuti.

Sterlok Velika večina naših što odu van bez škole priča o obečanim zemljama i svemirskim uvjetima i svi se kroz par godina vrate podvijenog repa.

Opet uz sve to, je kao rad na cijelogodišnjoj sezoni jer radiš i spavaš. Kad bi pokušao nešto sam van njihovog smještaja s njihovim cijenama najma bi imao manje nego u hrvatskoj. Garsonjere su oko 1000 eura mjesečno plus režije.

Realnost je da nigdje više nije bajno bez diplome i da ti ni u Austriji ni Njemačkoj ni Irskoj nije puno bolja kvaliteta života u tim "jednostavnim" zanimanja.

doctorfreak A koji je to točno posao u hrv plaćen više od 1200e za početnika a da nije "teži" od konobarenja?

Napises tu recenicu i jos uvijek ne shvacas da je upravo to problem.

doctorfreak kad se danas u npr IT industriji na početnićku/juniorsku poziciju prijavi 50 ljudi za plaću od 1000e.

Generaliziras citav IT. Ne prijavljuju se za takvu placu.

Twillight Velika večina naših što odu van bez škole priča o obečanim zemljama i svemirskim uvjetima i svi se kroz par godina vrate podvijenog repa.

Je, je. Zato nas i ima toliko.

doctorfreak

Sorry ali konobarenje pogotovo usred sezone je sve samo ne lagan posao pogotovo kad radiš sate kakve radiš i imaš slobodne dane kakve imaš. Lako je pljunuti cifru 1200€ i reci da je to puno novaca a uopće ne uzimati stres u obzir, kakvi ljudi stoka znaju biti, koliko si dugo na nogama dnevno. Osobno bih kao konobar zadnje radio da moram odlučivati za sebe. Takav posao uz takve prihode koje poslodavci imaju bi trebao biti 1500€ minimum uz bakšu naravno. Pa jbt u ZG se jedva okreneš sa 1000€ plaćom

Treba nam posebna tema za ovo.

Ovo su nepotrebne teme s obziron da magistar ekonomije u državnoj firmi ima oko 1500 eura ili manje. Nitko konobaru neće dati takvu plaću pa makar tacnu nosija rukama nogama i zubima.

I da to je krvav posao, teretan i psihicki i fizicki zahtjevan no ne živimo utopiju i takve stvari se nikad neće promjenit.

Kad smo kod toga razlika između konobara i mag ekonomije je u hrv 300-400-500 eura razlike u Austriji je 1500-2000 eura razlike. Na tome bi trebalo radit.