Dašta je nego bolesno, za to malo sta ti bljuzne u čikaru za dva gutljaja, a ja si doma napravim 200ml kavu dolce gusto aparat starbucks caffe latte, jedna kapsula 3kn, em ukusnije stoput em konkretno. Pretjerali su, realna vrijednosna cijena je 5-6kn kako je i bilo prije 20tak godina (kako li smo ostarili Ha-Ha-Ha)…prvi i zadnji put, zbilja nemam obicaj, nikad vise. Ali da i to, sve puno ko šipak, pa posli kukaju kako platit racun, a jedu se tostevi i kolacici iz kafica 🤦🏻 porez na debile.

Ugostitelji su isto u k s obziron koliko su cijene nabave narasle, plus pusti nameti od države. Na kraju dana kava je jedini artikl a kojem ugostitelj može pošteno zaraditi. Jbg kako je tako je

ps lavazza dolce gusto je bolja od starbucksa

psps espresso dolce gusto nikad neće biti kao iz pravog aparata

Ma je jadni ugostitelji. Isti koji cmizdre da im fali konobara, a placu nude da te sramote. Od bonusa se dobije tjedno izdrkavanje. Mlate hrpetinu para.

Twillight nisam proba lavazzu za dolce gusto dosad, probat cu. Ne znam, na brodovima uvik imamo delonghije svakakve i u njih lavazzu stavljamo uglavnom il neko govno sta u americi dobijemo, pije se al nisu mi ni blizu kao ove za d.gusta, stvar ukusa vjv.

Fico Ja se nikako ne slažem s tobom. Kao prvo nemaš pojma o poduzetništvu, jer sve ovisi o potražnji-ponudi. Ako je cijena visoka odnosno i marža je dobra a prodaja ide, ne vidim problem. Da je cijena loša utoliko da pada prodaja tada bi se očigledno reagiralo.

Plaće preniske? Čovjeće kao prvo nitko nikog ne prisiljava da potpiše ugovor o radu gdje je definirana plaća, gdje se sa istom slažeš.

Ako ti navedeno ne odgovara ne pristaneš. Nema mi goreg nego kad čujem, da konobarim ali nisam zadovoljan plaćom, pa šta si onda prihvatio posao? Koliko bi konobar sa 3 godine srednje u najboljem slučaju trebao imati? Početne plaće za konobara u mojem gradu su 1200e + bakša. To je loše? Bez faksa, radnog iskustva a nije da radiš na atomskoj fizici.

Naravno da ima debila od vlasnika koji iskorištavaju situaciju i zlorabe sve, ali ponavljam nitko djelatnika ne prisiljava da mora raditi ako mu se ne sviđaju uvjeti, kao ni kupca da naruči/plati uslugu ako misli da je precjenjena odnosno ne vrijedi.

Na kraju dana poduzetniku i jeste cilj da zarađuje, i neznam ni jednu tvrtku koja od ukupne zarade sve podijeli na plaće pa da radnici budu top plaćeni. Moj susjed ima plaću 7000e i svi kažu kako mu je plaća brutalna. Ali nitko ne govori o činjenici da on toj istoj tvrtki zaradi 5x više love svaki mjesec u usporedbi s plaćom. Po čemu je onda takav poduzetnik bolji od onog koji je vlasnik birca?

Večina ljudi pljuje po ugosteljima a svi ostali podzetnici rade isto. Hočeš još primjera? Ponuda tvrtke za izradu webshopa (custom riješenje) prije korone 10000e. Nekoliko mjeseci nakon korone 40000e. Stavke sve iste. Isti tim. Isti vlasnik. Ljudima se digla potražnja i digli cijene. Znaš koliko su djelatnicima iz te tvrtke digli plaće? 10%. I jel ćemo sad i njih pljuvat?

Poduzetništvo je stvaranje love za uslugu koju nudiš. Tržište je otvoreno. A na kupcu i djelatniku je što će prihvatiti.

Fico ovo je jedna od većih gluposti od mora gluposti koje si napisao u zadnje vrijeme. Plaća od 1000 eura za konobara sezonca je i više nego dobra jer uz bakšu iole sposoban konobar to utrostruči.

Kad dovodiš sezonce treba im osigurat i smještaj pogotovo kad uvozimo preko grane. Na kraju troškovi ispadnu puno veći nego da im daš veću početnu plaću.

Domaći neće da rade, nije do plaće, nije do uvjeta rada jednostavno je ljudima draže ležati ispred Tommya i pit pivu.

Ako izuzmemo par velikih gradova kod nas su mjesta od 1000-2000 ljudi sa po 10-15 ugostiteljskih objekata, kolika se lova može tu mlatiti realno?!?

Ugostiteljstvo je krvav posao i ako želiš da sve funkcionira trebaš biti 15h dnevno tamo i držati sve pod kontrolom.

Najbolja životna odluka mi je davanje restorana u najam, sad niti brige niti pameti.

Prova sve i svasta ali ove 2 su za sad najbolje

Twillight Problem je što on misli da zna sve i da je njegovo mišljenje ono koje je ispravno i najtočnije.

Ja bi samo rekao da ako je ugostiteljstvo bilo kojeg oblika toliko profitabilno neka proba.

Evo neka otvori birc, plati cca 2000e konobare, najam, računovodstvo, režije i ostalo pa nek svima javi kako se obogatio. Pa neka je kava i 5e neka izračuna koliko kava na dnevnoj razini mora prodati da bi bio uopce u pozitivi.

Lik radi kao programer i soli pamet na forumu kako se vodi privatni biznis. I ovo mu nije prvi puta. Vrh.

doctorfreak

Ugostiteljima nije lako, posao je krvav, a troškovi poslovanja i nameti države su ogromni. Međutim, oni su to godinama i godinama kompenzirali preko grbače radnika koje su iskorištavali na maksimum pod poznatom parolom „ako nećeš ti, ima tko hoće“. Kad je ponestalo radnika, a uvjeti na tržištu se promijenili, počeli su kukat. Kako živim u turističkom gradu nagledao sam se, a i naslušao mučnih priča iz ugostiteljstva. Ima dobrih gazdi, ali većina su smećari.

Idite onda fino pitajte zasto je nasima ok konobariti u inozemstvu pa ce vam mozda doci do glave.

A tebi @doctorfreak bi rado rekao da mi popusis kurac, ali nisi ga dostojan. Pa nek bude price o kulturi i nekulturi moderatora. Vrijedas me i napadas kontinuirano i od sada vise nema na fino.

Fico Idite onda fino pitajte zasto je nasima ok konobariti u inozemstvu pa ce vam mozda doci do glave.

Dosadan si i s time kako vani cvjetaju ruže. Otiđi već jednom za svagda da to ne moramo slušati

Fico bi rado rekao da mi popusis kurac, ali nisi ga dostojan

Možda se ti klasificiraš kao homoseksualac ali ja ne. Ali da, riječnik dovoljno govori za sebe, da ipak nisi sposoban voditi diskusiju kada ista nije naklonjena tvojim spoznajama.

doctorfreak Dosadan si i s time kako vani cvjetaju ruže. Otiđi već jednom za svagda da to ne moramo slušati

Otidi s foruma jednom i svagda da te ne moram citati

Fico A tebi @doctorfreak bi rado rekao da mi popusis kurac, ali nisi ga dostojan

Daj se banaj i izbriši profil

Fico A tebi @doctorfreak bi rado rekao da mi popusis kurac, ali nisi ga dostojan

doctorfreak Možda se ti klasificiraš kao homoseksualac ali ja ne

Nema to veze (samo) s homoseksualnošću. Moderatorskog kurca su ionako dostojni samo… moderatori

Fico Idite onda fino pitajte zasto je nasima ok konobariti u inozemstvu pa ce vam mozda doci do glave.

Naši kad idu van konobariti većinom rade po hotelima i resortima koji imaju turizam cijele godine i gdje imaju sve sređeno od smještaja do hrane i slobodnih dana. Toga kod nas u manjim sredinama nema, sezona je kratka a slobodni dani rijetki.

Mišljenja sam da stvarno neznaš o čemu pričaš jer jako rijetki se žale upravo na plaću, domaćim ljudima je više problem odraditi cijelo ljeto bez puno slobodnog vremena za kupanje i izlaske. Slavoncima, srbima nije problem odraditi, još imaju đaba ljetovanje i zaradi se odlično u tih 4-5 mjeseci ali opet to nije stalan posao.

Još jedan gorući problem su lokalne birtije koje rade cijelu godinu za 10-15 kava i par lokalnih pijanaca te ne plačaju radnicima niti dobavljačima, no to nije uređeno zakonom i ako se stvarno ideš zaposlit negdje di vidiš da se ljudi ne vrte i nema prometa onda sam sebe pozivaš da nećeš biti isplačen u cijelosti. Nije zavraga da te birtije mjenjaju radnike svakih mjesec dva.

greyback „ako nećeš ti, ima tko hoće“

Ovo nije aktualno, barem nije bilo kod mene. Dobrih ranika je malo, dobrih koji već nisu našli posao još manje. Ne možeš si priuštit nekog tko ne zna posao u cik sezone nit si možeš priuštit da nekog učiš u cik sezone.

Realno to nije znanstvena fantastika no neki koji tek počinju sa tim ne mogu izbaciti cijeli štekat kava, cappuccima, bijelih kava ujutro čin otvore na prepad , a nitko ne voli sjediti i čekati dugo

Fenix Ja mislim da je dotični samo nervozan jer se uskoro bliže izbori na kojima neće pobijediti njegovi zeleni pa će mu to biti točka na i da napokon skupi dovoljno hrabrosti da otiđe u inozemstvo i okrivi građane ove zemlje jer su očigledno krivo glasali i njemu degradirali život u Hrvatskoj.

A kaj se penisa tiče, jbg homići mi fakat nisu napeti, pogotovo takvi mekušci koji su osjetljivi na sve i svašta pa počinju spominjat spolni organ u negativnom kontekstu a zapravo im je to sve na svijetu.

Ali ja mu sve opraštam, simpa je dečko ponekad.