Fico Ja se nikako ne slažem s tobom. Kao prvo nemaš pojma o poduzetništvu, jer sve ovisi o potražnji-ponudi. Ako je cijena visoka odnosno i marža je dobra a prodaja ide, ne vidim problem. Da je cijena loša utoliko da pada prodaja tada bi se očigledno reagiralo.
Plaće preniske? Čovjeće kao prvo nitko nikog ne prisiljava da potpiše ugovor o radu gdje je definirana plaća, gdje se sa istom slažeš.
Ako ti navedeno ne odgovara ne pristaneš. Nema mi goreg nego kad čujem, da konobarim ali nisam zadovoljan plaćom, pa šta si onda prihvatio posao? Koliko bi konobar sa 3 godine srednje u najboljem slučaju trebao imati? Početne plaće za konobara u mojem gradu su 1200e + bakša. To je loše? Bez faksa, radnog iskustva a nije da radiš na atomskoj fizici.
Naravno da ima debila od vlasnika koji iskorištavaju situaciju i zlorabe sve, ali ponavljam nitko djelatnika ne prisiljava da mora raditi ako mu se ne sviđaju uvjeti, kao ni kupca da naruči/plati uslugu ako misli da je precjenjena odnosno ne vrijedi.
Na kraju dana poduzetniku i jeste cilj da zarađuje, i neznam ni jednu tvrtku koja od ukupne zarade sve podijeli na plaće pa da radnici budu top plaćeni. Moj susjed ima plaću 7000e i svi kažu kako mu je plaća brutalna. Ali nitko ne govori o činjenici da on toj istoj tvrtki zaradi 5x više love svaki mjesec u usporedbi s plaćom. Po čemu je onda takav poduzetnik bolji od onog koji je vlasnik birca?
Večina ljudi pljuje po ugosteljima a svi ostali podzetnici rade isto. Hočeš još primjera? Ponuda tvrtke za izradu webshopa (custom riješenje) prije korone 10000e. Nekoliko mjeseci nakon korone 40000e. Stavke sve iste. Isti tim. Isti vlasnik. Ljudima se digla potražnja i digli cijene. Znaš koliko su djelatnicima iz te tvrtke digli plaće? 10%. I jel ćemo sad i njih pljuvat?
Poduzetništvo je stvaranje love za uslugu koju nudiš. Tržište je otvoreno. A na kupcu i djelatniku je što će prihvatiti.