Predivno :) nisam nikada vodeno hladjenje montirao niti koristio kao cooling rjesenje, morat cu nekad i to..

Mislim da cu uzeti i5-6500, AsRock Z170 Pro4S i neki air kuler (npr.Evo212) i OCat procesor, a i RAM malo brzi, tj 2666Mhz, 8Gb dosta.

Graficka mi je jos... dilema. Svidja mi se gtx960, mislim da ce bit dovoljna do nekog apgrejda za godinu dana... Amd nesto ne bih, a i 960ka mi se uklapa u potrosnju, jer imam vec napojnu koja bi to sve mogla gurat, malo sam citao i kako vidim ukupnu potrosnju takve konfe moja CoolerMaster 460W bi to mogla podnijeti, jedino ne znam u slucaju OC-a, mozda ne bih trebao oc-at dok ne budem imao jacu napojnu, ako mislite da je malo 460W? Pozz

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Za OC 550w minimalno uz samo jedan hdd. Osim toga kad vec uzimas Z maticnu onda moras i uzeti K procesor, jer ti nema smisla jedno s drugim.

Moguće je OC i non-k procesore na nekim Asus, MSI i svim AsRock Z170 pločama (BCLK metoda).
Znači, 550W.. Fak, sad i to

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Sve je moguće. Samo je pitanje koliko je pametno. To ti je veliki rizik, jer onda moraš i dobro hlađenje imati, a vijek trajanja tog proca ćeš drastično skratiti. I performanse neće biti kao kod unlocked verzije. Good luck ako ćeš se upustiti u tako nešto.

6 dana kasnije

Krepao mi je laptop pa idem u nabavku novog. Trebam preporuku za neki all-around / best buy za cirka do 5k kuna. Ako može i ispod toga još bolje  :)
U obzir dolaze samo 15inčni, i bez Os-a. Ne mislim se igrati na njemu ali kada već dajem te pare neka barem ima nešto gore od grafike.

Ja sam nešto pronašao pa pogledajte, svaki savjet je dobrodošao  :)

1) Acer Aspire E5-573G

2) Dell Inspiron 5558

Dell. Pogledaj si jamstvo na Dellu, 60 mjeseci...

Također Dell.
Super zadovoljan sa svojim, vrlo tih (ne čujem ga uopće), dobra tipkovnica, dobra baterija, touchpad odličan.
Jedino me hebe glossy finish na laptopu, ali naručen je carbon skin pa se to lako riješi. Srećom unutra je matt tako da je to OK.
4 god garancije...najisplativije, a možeš ga prodati nakon 2 god sa 2 god garancije i uzeti novi, ako želiš...win win.

Thx ljudi  :

Acer također ima 60mj garanciju u Micronisu.
Elipso recimo poklanja 5g jamstvo na sav asortiman laptopa do kraja 2 mj.

Sa laptopm od 5K kuna nemožeš puno toga falit. To otprilike ispunjava nepisano pravilo laptopa. Koliko daš tisuća kuna, toliko godina traje.

Dosta površnih odgovora nažalost. Bez uvrede. Po tome laptop od 14kkn traje 14godina? :)

Dell je dobra firma, da. Ali ovo je preskupo. Nema niti FullHD, niti IPS, niti SSD, niti backlight keyboard, grafika samo 920m. Baš je preskup.
Istina, garancija je dobra, ali mikronis i elipso daju 5 godina na sve ak se ne varam. Treba vidjet ima li neka bolja ponuda u ta 2 dućana.

Probat ću ti pogledat nešto malo kasnije. Ili probaj pogledat na Bug forumu, ima baš tema za najisplativiji prijenosnik ili tak nekak.

Moj savjet je ako ideš na to da ti to bude jedini laptop da ideš na 17.3". Ipak je bolje gledat u veći ekran. A danas više nisu toliko teški i glomazni ko nekad.
Ako baš ne, onda treba vidjet kaj ti je bitnije. Dobar ekran, jer mislim da nema smisla ić na 1333*768 rezoluciju. Mislim, za mobitele se ljudi bune kad je takva rezolucija, kamoli za laptop. Naročito ako se voliš odigrat.
Drugo, SSD je jako dobra stvar. Ja sam preporođen od kad ga imam. Ali, treba vidjet za što bi najrađe dao. Nećeš imati para za dobar gamerski lap za 5somova. Treba ti nekih 7400, ak su cijene i dalje takve kakvih se sjećam. Al onda dobiš stvarno sve. I FullHD i IPS i backlit keyboard i dobru grafu (960m) i 4jezgreni i7 procesor i usb 3.1 type c utor. Ak se možeš rastegnut do 7400 to je killer laptop.

Evo, gledam na brzaka, onaj Acer postoji i u Mikronisu.
http://www.mikronis.hr/acer-aspire-e5-573g-intel-core-i5-5200u-2-20ghz-6gb-1tb-dvdrw-dl-linux-15-6-hd-nvidia-geforce-940m-2gb-p-n-nx-mvuex-011.aspx

Navedeni Dell ispunjava sve njegove zahtjeve (non gaming sa grafikom, isključivo 15'' ekran) i cijena isključivo do 5000kn, a može i manje. Ovo što si ti naveo nema nikakvog smisla za njegove zahjteve, pogotovo sa cijenom.

Vjeruj mi, rastavio sam više laptopa nego što si ih ti vidio (s oproštenjem) i znam zašto preporučujem Dell. Osim toga Acer se kao kompanija prodaje.

Primjer sam stavio taj Acer, jer je njega tražio.
I stvarno ne razumijem zašto mi se ideš na condescending način obraćat jer se ne slažem s tobom na dvije teme?

Isto tako mi bratić koji radi 20 godina sa računalima govori da ne gledam ništa osim Lenova, jer su svi ostali smeće. Svako ima svoje mišljenje koje vuće iz nekog iskustva, servisa, nečega. Ali to ne znači da se treba generalizirati. Sigurno Dell nije na 0% škarta, niti su ostali na 65%.

5tisuća je baš neki nepotreban iznos. Ako ne treba jači, onda se slobodno ide i na slabiji. Za ne gamerske potrebe, laptop se može dobiti za 3500kn. I praktički bude isto ko ovaj za 5.

Zato sam navodio "luksuzne" razloge zbog kojih se ide na skuplji laptop. Ili SSD ili FullHD ili IPS (što fakat dobro dođe na lapu) ili backlit keyboard. Ako to sve ne treba, nema potrebe za 5 somova. A ako želiš stvarno odličnu stvar i da se može gejmat, imat sve luksuzne stvari i da bude future proof, predlažem da se rastegne, ako se ikako može.

Zašto ti navodi Lenovo? Pa jer imaš zasad 3 profi marke u svijetu, HP, Dell i Lenovo. Kada rastavim svaki od navedenih laptopa, odmah na prvu vidiš razliku u plastici, metalu, štampanim pločicama, chipovima i načinu sklapanja. Uvijek je dobro rastegnut i obično se tako i troši hrpa lova. Još samo bolja grafa, još samo veći ekran, još samo ssd... I eto, dođeš do cifre od milju eura. Jako je važno odabrati laptop za svoje potrebe. I jako je važno odabrati laptop iz pojedine namjene (posao, gaming, multimedia...).

Naravno da jedan poslovnjak neće imati Acera na kojem će raditi. To će biti neki HP, Dell ili Lenovo, nešto iz enterprise dijela. Kažem, čovjek je pitao koji da odabere između Acera i Della za cijenu koju je naveo. I uvijek ću preporučiti Dell, dokle god je trenutna sitaucija na tržištu. Vidjet ćemo ako će odustati od proizvodnje laptopa i WSa.

Pa da, al onda možeš uzet isti model Della za 3400kn. O tom pričam. Od početka sam to govorio. Neisplativ je onaj model za 5 somova. Samo malo nadogradnja u procesoru plus totalno low end 920m za razliku od 1400kn se ne isplati.

A sa Lenovom i ja imam samo pozitivna iskustva, istina. Upravo ono što ste naveli za Dell. Hladan, tih, čvrst, robustan, bez klimavih dijelova i uvijanja tipkovnice. A sve za 3 soma kuna.

Imam taj Dell od 3400 kn (i3 5005U) i ubacio SSD od 120gb unutra skupa sa W10 i leti.
Ako ne želi gejmati na tom laptopu onda mu nema potrebe ići na 5K za nekakav low end čip, a za 450kn kupi dobar Kingstonov HyperX SSD i nema problema.
Ta low end grafička apsolutno ništa ne znači u svakodnevnoj upotrebi (net,filmovi, office itd), a vjerojatno i troši bateriju više.
Ja bi mu preporučio Dell 5558 od 3400 kn + SSD i miran je.

Eto. Upravo to pričam.

I upravo razlika između i3 i i5 je razlika u cijeni između ta dva laptopa...

Chono7 nisu ipak tolike razlike IMO.

Razlika u cijeni, ne u performansama.

Iskreno razmišljao sam o soluciji s SSD, no onda je veliki kompromis na druge komponente. Ili slab proc, ili ljepljena grafika i sl.
Zato sam tražio neki all around uređaj, koji može 'sve' na nekoj pristojnoj razini.
Nisam pc gamer i nemam namjeru se igrati na laptopu, ali opet zašto ne bih odigrao neki dragulj ako me uhvati želja i ako to mogu..

Tzereen
Stvarno ima svega, masa je varijacija i zato sam tražio mišljenje više. Konstantna je priča da na nečemu dobiješ ali te na drugom zakinu.
Shvaćam što ciljaš ali jednostavno je nemoguće pronaći uređaj koji bi me zadovoljio u 3-3.5K cijenovnom rangu.
Pile od 7-8K kn stvarno imaju gotovo sve ali na žalost to si ne mogu prijuštiti, i ovo je već izvan mog buđeta.

Zato se nadam da nisam pogriješio u odabiru. Kupljen je gore navedeni Dell, zahvaljujem svima na pomoći  :