Genesis

Ma sve u raid puknuti, komp se upali prije nego što ga upališ Ha-Ha-Ha

Imam pitanje. Koliko volti ide ako imam 8 jezgri, 4hz (tako mi resetira po defaultu) bi trebalo za tih 8, ali koliko volti? 1.2? 1? Jer kad stavim po tom defaultu zna mi se zacrnit ekran na 3 sekunde nekad, kad stavim na 3.7hz i jedan volt, nije mi se desilo to crnilo ali znam da nije dobro ni underclock baš za aparaturu.

oxi Ne ide to tako. Čak i za isti model voltaza može biti drugačija jer se drugačije serije određenog modela CPU-a različito ponašaju, ali matična to naravno ne prepoznaje. Imaš CPU ID pa vidi što točno imaš. Default voltaza u biosu bi trebala biti sasvim ok (obično bude i viša nego treba) ako je model CPU-a podržan u FW-u ploče. Ako je hlađenje lošije, isključi te opcije s turbo boostom i to bi trebalo biti bolje rješenje nego da ideš underklokati. Ako ne ide, zguglaj postupak, sigurno ima primjera.

Igranje sa klokanjem i undervoltanjem ti je kao kad se raspravljas sa ženom. Čak i kad sve dobro napraviš šanse su da ništa nije dobro.

Laptop Lenovo Ideapad 3 ima AMD procesor i grafičku. Podešavao sam svjetlinu i sve to, ali boje su mi izrazito prejake, pogotovo tamne. Pokušao sam kalibraciju, ali uvijek bude sve u redu. Ima li tko takvu situaciju, i kako je postavio unutar radeon aplikacije? Pokušao sam i u aplikaciji, ali to sve ostane otprilike isto. Kod drugih laptopa samo stavim svjetlost na 50 % i sve bude odlično (ali tamo je Intel Nvidia kombinacija).

Zero vidjela i kaže: od 3.8 do 4.3 hz i od 1 do 1.4 volta. Ništa određeno. I vidjela sam da u postavkama imala sam čekiran box da mi se vrati na standardno svaki put kad kad nanovo upalim komp što nema smisla, jer mi je na manual. Ugl hvala.

Updateo sam još jednom košaricu, nisam stigao kupiti ranije, ali sam u međuvremenu promijenio neke stvari. Nakon ovih postova iznad, još uvijek nisam siguran vrijedi li taj DDR5, no razlika je oko 150€ i planiram ovo gurati dok god ide, kao i sa svakim kompom do sad. Također ne znam jeste li čuli za one probleme sa Samsungovim SSD-ovima, ali kad sam to pročitao, zamijenio sam 980 pro s WD SN850x za svaki slučaj. I sad mislim uzeti 870 Evo umjesto HDD-a da napokon potpuno prijeđem na SSD build po prvi put.

Ako netko još ima neki prijedlog, samo dajte. 😀

Zar nije bilo da se taj problem riješio sa ažuriranje preko Samsung Magiciana?

electronicus Što su "oni" problemi sa Samsungom? Pad brzine nakon što se popuni određeni kapacitet, ili?

Mislim da su samo Samsung serije 980 od 2tb imale taj bug i to se rijesi sa updateom firmware, tako da se ja ne bi brinuo previse oko toga.

Jedini su problem diskovi koji su vec u upotrebi i koji su se zalockali jer onda ne pomaze vise novi fw.

BTW konfa je bomba, inace zagovaram DDR4 jer su razlike u performansama jako male ali buduci da se tu radi o konfi od 4500€ ja se ne bi opce zamarao sa starijim tehnologijama nego DDR5 unutra i miran si 😉

Da, mislim, vjerojatno je sad ok, ali koliko sam vidio zahvatilo je i druge serije, ne samo 980.

https://www.pugetsystems.com/blog/2023/02/02/update-on-samsung-ssd-reliability/
        https://www.techpowerup.com/forums/threads/samsung-870-evo-beware-certain-batches-prone-to-failure.291504/

Čak i taj 870 evo navodno ima probleme, sad, radi li se samo o jednom batchu iz 2021, ne znam. Čak i da je riješeno, i dalje nakon toliko komentara po internetu nekako ne bih želio riskirati s time za OS boot drive. Ovaj 870 sam mislio koristiti za dodatni drive za manje bitne programe, igre i pohranu. Moguće da je overkill, ali ne znam koja je alternativa, ovaj je među najjeftinijim SSD-ovima, a želim barem 4TB. Ili da ipak ostavim HDD? Također sam prije toga mislio uzeti MX500 koji je nešto jeftiniji, ali i kod njih se počeo događati pomor.

Momci, šta kažete na 7600x naspram 13600k? Koliko vidim performanse u gaminga su skoro pa iste a 7600x košta onako 100€ jeftinije trenutno na akciji. Stavio bih istu matičnu samo i AM5 formatu koji je navodno podržan do 2025 ili 2026. Ne znam, uz procesor ide i Jedi Survivor gratis tako da mi se čini malo pre dobro da bi bilo istinito za 250€. Zadnji procesor od AMD-a koji sam imao je bio FX4150 i doslovno sve oko njega je bila laž pa se nebih htio ponovno opeci.

Sterlok

Nisi ni loše rekao, gledao sam malo performanse u usporedio što dobijem i što gubim te sam se odlučio za tvoju varijantu i uštedio +400 eura, dok su performanse 20% niže u porsjeku. 20% za te pare se ne isplati dati. Bio je 5800X za 30 eura više ali koliko sam vidio na kraju dana isti K.

Ovo sam na kraju uzeo:

Kučište mi je došlo, naručio sam još 2X 140 i 1X 120 Prisma ventilatora od Fractala te mi još fali SSD, Grafička, Cooler i napajanje.

Kaiserus 4070Ti Tuf. Taj je jedini koji bi mi stao u kučište sa svim čačkarijama. Ali nisam još sve uzeo, ne žuri mi se pa za sada pecam popuste. Zašto pitaš?