Može mi netko pojasniti što je s RT na AMD grafama? Vidim da nešto tek najavljuju da će objaviti detalje. Osim toga, šuška li se nešto da AMD priprema nešto nalik DLSS-u?

Trenutno gledam da ako se cijena Nvidije koliko toliko spusti u slučaju dobre prodaje AMD-a, i dalje bi naginjao na zelenu stranu zbog DLSS-a i odlične podrške za RT. Čisto mi se čini kao opcija koja je više future-proof. Puno se promijeni do proljeća kad ću slagati konfu, no volio bih već sada planirati u kojem smjeru bacam oko.

Fico Ukratko, RT će biti u potpunosti funkcionalan na RDNA2 grafičkima kroz DX12, odnosno DXR ekstenziju istoga. Svaka od novih grafičkih ima ray acceleratore kao dio compute unita, i njihova brzina je udesetostručena u odnosu na standardne metode putem softverskih shadera. AMD smatra ray acceleratore fizičkim sklopom, tako da postoji podrška i sa hardverske i softverske strane. Ono što ostaje za vidjeti je kako se igre ponašaju kada je RT omogućen, no razumna je pretpostvka da je to lošije rješenje od Nvidijinog i kako će udarac na performanse biti veći, jer bi se u suprotnom hvalili i time na prezentaciji. Njihova alternativa DLSS-u je FidelityFX i to je također nešto što tek trebamo vidjeti na djelu, ali isto tako bi trebalo raditi i na konzolama.

Jake sirove performanse i fićri koji su i dalje netestirani uz obećanje kako hoće uz odlične rezultate, to je nekakav rezime. Nezavisne recenzije će dati najbolju sliku.

Fico i jos bi nadodao da ce tek nadolazeci naslovi biti relevantni za tvoj odabir, pa cak i ovi "pocetni" next gen poput Cyberpunka ili djelomicno Valhalle ako podrzi nekakav oblik next gen techa. Tako da smatram da ce se tvoja odluka o upgradeu nakon nove godine pokazati ispravnom, jer ces imati cistu situaciju oko performansi, ali i oko cijene.

Zero Svakako se čekaju nezavisni testovi da se jasnija slika složi. AMD CPU + GPU se čini kao stvarno odličan odabir, ali NVIDIA je ipak malo dalje po pitanju svoga techa. Stvarno će sitnice odlučiti o tome što će se uzimati.

chono7 To je istina. Baš i razlog zašto RT nije toliko bitan za sada početne naslove, to je još uvijek tehnologija koja treba uzeti maha pa i ako je implementirana, očekivano je da ne bude na razini po performansama kao što će to biti za godinu-dvije. Proljeće mi se za sada čini stvarno dobrim periodom za slaganje, taman bi se trebala rasčistiti i situacija po pitanju NVIDIA-ina odgovora na AMD-ovu najjaču seriju pa bi sve karte bile na stolu i ostalo bi samo odabrati.

Fico i jos nema jako bitnih stavki ovdje, poput Intel + AMD, temperature, OC obje kartice, driveri i slicno. Neke stvari koje se ticu tebe kao kupca sada (ako imas Intel) i u buducnosti (OC i temperature)

Ako hoćeš future proof grafičku, čekaj/uzmi da izbace verzije s više VRAM-a, ovo je već sad na granici.

Heat vazno za napomenuti, u 4k gamingu. Ako mislis igrati na 1440p 21:9, 10gb vrama ti je sasvim dovoljno, pa i 8gb

Hmmmm, RTX 3070 za 5milja kuna... Po meni i dalje preskupo, jer to nema veze sa veleprodajnom nabavnom cijenom.

Dobro jutro da nema.
            Vječni problem na balkanu, privatnici nebi zarađivali nego ZARADILI, samo Audi, VW i slično preko noći.
            Teoretski nije mimo zakona ali koliko je socijalno i ekonomski odgovorno?
            Znaš da mnogi na to sve muljaju poslovne knjige, uvoz, jamstva, porez...

chono7 za tjedan i pol je brijem prva. izbacivat će ih u valovima kao i nvidia ali obrnuto. ovu od 1000 dolara bacaju zadnju. ako nisam zabrijao

chono7

Ako uzimas DHL-om onda oko 15 eura, ako očeš GLS onda 28 eura, mada ja kad uzimam od njih uvijek uzmem GLS. Nemam ništa protiv DHL-a , ali oni ne dostavljaju do vrata već u centrali u Zagrebu paket predaju HP-u, a to ne želim. Ja budem svakako pričekao još par dana možda im pristignu i RTX-ice 3080 po nekoj razumnoj cijeni

Edit 1. : otom potom o normalizaciji cijene, nakon pol sata cijena skočila s 632 na 680 eura...still i dalje oko soma kuna jeftinije nego kod nas

Heat

Da, skužio sam u čemu je štos. Ta cijena vrijedi samo za Njemačku, kad staviš u košaru i odaberš destination country Croatia...boom +50 eura gore ... jao nam se kad smo vukoje*ina ili Hemeroid na Šupku Europe kako bi rekli 🤣 🤣 ...sad se ne mogu sjetit iz kojeg je to balkanskoga filma , zvoni mi nekako Bure Baruta, ali nisam 100% siguran.

f_i_c_o Zbog jebenog VAT-a. Njemačka ima samo 16%.