somethingwrong koju karticu imas? Sto se tice Ubisofta, mozemo govoriti o njima sto zelimo, ali oni u pravilu ispostave sasvim korektan naslov u open worldu

4060ti i po nstpisima po netu trebso bi se tući nogom u guzicu kad bi na njoj igrao 720p/60 na low u modernim igrama. Nije mi jasno otkud dolaze te fore

somethingwrong od istih fora kako 8gb nije dovoljno za 1440p gaming. Upravo sam usao u Jedi Survivor, igram na epic detaljima bez RTa i unatoc sto je igra tehnicki prosjecna, max VRAM usage 6GB

somethingwrong

Uzmi u obzir da kartica koja ima vise Vrama cesto i koristi vise Vrama jer igra nastoji ne doci do 100% iskoristenosti kapaciteta jer tada se desava stutttering, zato veliki dio je alociran u sistemskom Ramu, kada koristis Dlss isto je bitno u kojoj si razini, nije isto Performance ili Quality renderiranje, sto utjece na iskoristenost Vrama.

Cinjenica je da 8gb je minimum za fluidan 1080p AAA gaming, naravno moze se to ispeglat sa upscaler i FG na kartici od 4-6gb, ali objektivna granica je postavljena.

stitrek koju karticu imas?

Ja imam fluidan 60fps 1440p gaming sa 8gb vrama

stitrek meni je to sve jasno, ali nema sistema bez dijeljene sistemske memorije. Čak je i propusnost drukčija. Prije 10god boost clock na karticama je išao do max 1100-1200 mhz, sad je 2,6 GHz i više.

Tako da sad može i grafa sa 128bitnim busom imati visoku propusnost. što podrazumijevaš pod fluidan 1080p gaming? Jer ja mogu igrati fluidno na 3440x1440 sa 8gb VRAMa.

somethingwrong

Snaga kartice se uvijek mjeri u nativnoj rezoluciji, to znaci da 8gb Vram omogucava fluidno igranje u 1080p bez upscalera ili FG-a. Ti imas dosta visoku rezoluciju monitora i zato ti je potrebno koristiti Upscaler, ekipa koja igra na 1080p sa 4060Ti 8gb uglavnom ne trebaju koristiti Upscaler jer je kartica dovoljno snazna za tu rezoluciju, ukljucivanje RT-a na 1080p je druga prica i tu je Upscaler cesto potreban.

stitrek mislim da se nismo razumjeli. U Avataru interna rezolucija mi je 3440x1440 nativno kao monitor. DLSS fixed postavka gura tu rezoluciju bliže 4K i s kvalitetom ovisnom o postavci quality, balance, performance, ultra quality.

Kod mene je na quality za ugodnih 60fpsa.

Da sam ja u Geforce experience za Avatar stavio recimo downscale na npr 2560x1080, onda bi DLSS u igri gurao rezu prema nativnoj rezi monitora

somethingwrong jos jednom je izbjegao pitanje o kartici. Vjerojatno ima 1000 ili 2000 seriju i pise na tenelju guglanja

somethingwrong

Upscaler o kojem pricam je Dlss ili Fsr, kad ukljucis Dlss npr. na performance ili balanced, renderiranje nije na nativnoj rezoluciji tvog monitora vec nize ovisno o internom postotku postavke za Dlss, isto vazi i za Fsr.

Testiraj igru bez ikakvog Dlss-a i ne diraj render scale postavke u igri, to je nativno testiranje i na tvojoj rezoluciji ce dosta AAA igara zahtjevati spustanje postavki kvalitete, na RT u toj native rezoluciji niti ne pomisljaj u zahtjevnim AAA naslovima.

somethingwrong U Avataru interna rezolucija mi je 3440x1440 nativno kao monitor. DLSS fixed postavka gura tu rezoluciju bliže 4K i s kvalitetom ovisnom o postavci quality, balance, performance, ultra quality.

kak to misliš

ako koristiš na 3440X1440p rezi DLSS qualty onda ti grafa renda na 66% nativne rezolucije, znači puno niže od 1440p ne prema 4K.

Ovo kaj ti spominješ nije DLSS nego DLAA, povećava kvalitetu interne rezoluciju na onu više rezolucije koju monitor ne može prikazati, uz pad performansi.

U avataru imaš nekoliko postavki. Screen uzet sa neta jer nisam doma

Uglavnom, Meni je resolution na 3440x1440 native(doslovce piše tako i nema druge UW reze)

Temporal Upscale na DLSS

Dalje, Scaling mode na Fixed i scaling quality na quality.

U opisu scaling moda piše: fixed upscale from native resolution towards 4k resolution.

Da ja odem u Geforce experience i smanjim za Avatar interni render na 2560x1080 npr. Onda bi DLSS dizao rezu prema nativnoj odnosno koliko stavim

somethingwrong

Taj monitor na screenshotu je 16:10 2560 x 1600, 16:9 su 2560 x 1440, 3440 x 1440 koji si spomenuo je ultra wide i zahtjeva vise performansi od kartice jer ima vise pixela po širini.

Pod temporal upscaler opcije su jos Dlss i Fsr 3, znaci te postavke na screenshotu su native 2560 x 1600.

stitrek moj monitor je Dell s34DWG 3440x1440.

I ovo su moje postavke sad:

A ovo je opis scalinga:

Nije svaka igra ista

somethingwrong

Ako zelis native, stavi kao na prvom screenshotu samo na svoju native rezoluciju . Ti si igrao na Dlss Quality, to ti je render 66% od 3440 x 1440 nativne rezolucije monitora, znaci render ti je na oko 2280 x 960.

stitrek Ako zelis native, stavi kao na ovom screenshotu samo na svoju native rezoluciju . Ti si igrao na Dlss Quality, to ti je render 66% od 3440 x 1440 nativne rezolucije monitora, znaci render ti je na oko 2280 x 960

Nije, ne čitaš.

Moj rendering resolution je native od monitora. O ovoj igri nema UW opcije niže od toga.

somethingwrong

Native ti je kad je sve na off osim TAA, kao na prvom screenshotu, ti na svom screenshotu imas ukljucen Dlss na Quality.

Ovo je full native na 2560 x 1440

somethingwrong

Gle, ukljucen ti je Dlss na Quality, potpuni opis se ne vidi, slikaj bolje da se vidi sve.

Ovdje ti je pojašnjeno sve za tu igru

https://www.rockpapershotgun.com/avatar-frontiers-of-pandora-pc-performance-and-best-settings-to-use

Scaling mode: Again, put this on Off if you want native rez. Otherwise, go for Fixed, the setting I used for the results listed above. The only other option, the apparently 4K-optimised Biased, is pretty redundant. It doesn’t look any better than Fixed, and can perform worse.