NVIDIA, AMD i INTEL grafičke kartice
Sve grafičke su uvijek kompatibilne sa starijim utorom, jedino što možda neće raditi na max propusnosti, ali kao što je već rečeno, tu se radi o par postotaka i to u specifičnim situacijama. Za prosječnog korisnika to je trivijalno.
- Uređivano
pretpostavljam da 3090 neće moći ići na pcie3.0
3080 i 3070 vjerojatno hoće.
isto tako NVIDIA IO će vjerojatno imati bottleneck na PCIE3.0
- Uređivano
fensisuperstar za 3090 si u pravu, a za IO ne. Nije bottleneck, nego ce raditi u skladu s diskom koji imas. Naravno da ces imati bolje performanse sa pcie4 ssdom
- Uređivano
Obojica ste u krivu, 3090 će raditi na PCI 3.0. Iz Nvidije su samo izjavili kako performanse ovise o više faktora i ovisno o aplikaciji, te kako je na PCI 3.0 udar u okviru par postotaka. To je bio direktan odgovor (Q/A Nvidije na Redditu) na pitanje hoće li korisnik imati bottleneck ako 3090 ugradi na PCI 3.0 matičnu.
To vjerojatno, ako već imaš novca za takvu grafu, obično je samo nebo limit u slaganju. Ali to ne mijenja rečeno i činjenicu da praktički bez penala možeš ugraditi takvu zvijer na stariju matičnu. U tome i je ljepota slaganja PC-a, rijetko kad si primoran raditi upgrade radi jedne komponente.
Osim kad je u pitanju Intel i matične, tad je obično 1 gen procesora na 1 gen matične, lol.
Meni još uvijek nije jasno kako recimo 3090 prije dođe do maksimuma PCIe 3.0 od 3080 ako vrte iste igre.
Zero Obojica ste u krivu
i don't think so. 3090 planira udarati 8k60fps, sa time da je 2080ti udarao skoro udarao limit na 8x slot te da će NVIDIA IO sad koristit protok podataka kroz taj isti PCIexpress ja stvarno ne vjerujem da će taj 16x slot imati dovoljno prostora. To što će radit ne znači da će moći povući 100% snage. To je kao kad uzmeš napajanje od 500 wati i sad ti grafa radi zato što ti igra ne povlači dovoljno snage da ti maxa grafu ali u trenutku kad prekoračiš power off.
Sama nvidia je rekla da nvidia IO brzinu ne mogu dostići niti pcie4 ssdovi. To sve zvuči lijepo i krasno ali kad se poslože sve ta grafička vuče više podataka u sekundi nego što Goran Bare vuče kroz nos.
Bare vuče na venu, a ne na nos.
A i bullshit.
Neko je stavio prije kak RTX20 serija jedva prekorači i PCIe 2.0 granicu.
wooddiebone ista igra drugacije stvari koje radis s njom. 1080p i 250fpsova nije isto sto i 4K 130 sa 3080 primjerice. Ili ovo sto je @fensisuperstar spomenuo, RTX 3090 sa 8K@60fps.
Ma jasno, ali meni 98% ili 97% iskoristivosti na PCI 3.0 nije za baciti. Netko ima PCI 3.0 kvalitetnu ploču tipa Maximus Hero, Aorus Elite, ROG ili što već i želi ostati na tome, a nije mu cilj suludih 8K, taj će vjerojatno biti zadovoljan i s ovim. Testiranja će uskoro doći i najbolje će se vidjeti koliko su neke kombinacije u praksi dobre. IMO, više od PCI 4.0 važno je da netko ima barem noviji 8 core procesor s HT. To će biti neki standard za novu generaciju igara s obzirom da ih imaju i PS5 i SeX.
valjd ce mi 3080 radit sa i7 8700k