@chono7 ma uzet ce se ali ono ne zuri mi se nigdje. ovako i onako imam 1080p monitor. 1070 je i dalje mašina za tu rezu. trebao uzeti novi proc matičnu ssd i grafičku. jbga to je investicija. i da ne zaboravimo jedan dobar 4k 60 fps monitor ili 2k 144 herza

fensisuperstar ma znam, pricekat ce se cijela godina da se sve to pokrene. Mozda i ubodem uskoro Ampere grafu, ali svakako ide PCIe 4.0 maticna kasnije i novi CPU sa PCIe 4 SSDom

tbh ja ne vidim smisao uzimati ampere bez pcie4.0
    zato mi je žao woodija koji je uzeo super proc ali je na pcie3.0 matičnoj

fensisuperstar zasto? Pa sama Nvidia je rekla u Q&A da je ta razlika u vrlo malom postotku i da je bitnije imati dobar cpu.

PCI 4.0 je doslovno nebitan. Ampere ima tehnologiju koja praktički dupla performanse SSD-a a razlika u samim performansama u odnosu na PCI 3.0 je u najboljem slučaju par postotaka. Najbitnija komponenta za gamerski komp je grafička, potom procesor i sve ostalo nakon toga. Ništa se ne mijenja u poretku.

@chono7 ma jebeš to. print smaller stack higher. novi amdovi procesori će biti brutalni. vjerujem i novi intelovi. mislim vidit ćemo sve no ugl. ja ću pričekati jer nema smisla ništa radit sad. Već smo u govnima što trebam uložit "znaš već koliko" u kuću. za renovaciju. Mislim 3-5 soma kuna će u toj računici napravit apsolutno nikakvu razliku ali zašto pogoršati situaciju ako ne treba 😃

fensisuperstar

Krivo.
      Ploča je PCIe 4.0 - to je jedan od razloga zašto sam ju uzeo.

Samo glupi Intel se nije sjetio da to postoji kad je izdavao 10. generaciju.

Sreća pa je dosta puno rumora da će 11. generacija ić na ove ploče.

Tko god bude igrao na 1080p, bit će bottleneck city zbog procesora, eventualno neće na 10700(k), 10900k i stariji ekvivalenti.

Znaš kak me briga za bottleneck kad dobivam 240 FPSa na 1080p i grafa mi radi na 30%.

Gledao sam prije neki dan razliku između PCIe 2 i 3 i razlika je zbilja samo 1-2% stime da 2080 Ti još uvijek komotno radi na X8 te graniči sa X16. Dakle najjače grafička trenutno ove generacije nije uspjela taxati PCIe 3 na max.

Buduca 3060 savrsena zamjena za moju 1060, mozda 3070 za neke vece reze iako vec imam 2 4K TVa igram na 1080p na PC. preskakanje nebitne turing generacije. 1060 sam kupio 2016. po izlasku i cudo kako se drzi dan danas na 1080p, maksimalno sta moram je rusit je high u ponekim igrama.

Prvo PS5 po izlasku, viper nije gamer

Rezolucije su precijenjene, daj mi što veći refresh rate, ray-tracing i AI koji nije zapeo u 90-ima.

Deadwalker e za to ce ti trebati PCIe 4.0 i noviji cpu. Upravo veci fps na nizim rezolucijama bi mogao prekoraciti limite PCIe3.0
          Za 4k gdje je bitna propusnost, nemas brige.

chono7

Kakvi limiti?
            Ako dosežeš limit PCIe 3.0 na 1080p monitoru nikakav problem.
            Supersampling, antialiasing, render resolution scale...

Uvijek možeš grafulju zakucat u 100%, ako ne u igri onda i .ini fajlu.

wooddiebone govorim za situacije gdje ganjas 144hza. Neces zakucati grafu ako ides na takav fps. U tom slucaju postoji mogucnost da ces iskusiti limite pcie3. 0

Ne vidim kak.

Daj neki primjer zašto bi osjetio limit i u kakvim oblicima bi se to potencialno moglo primjetit.

Primjer gdje pri visokom fpsu imas ogroman protok u manjim intervalima. Veca mogucnost da udaris u plafon