Ali opet nitko dosad nije objasnio sto je zapravo svijest, ono sto te cini jednom jedinkom neponovljivom. Kamo se to "izgubi" i sto zapravo cini svijest. Da li je samo jedna od funkcija mozga, impuls ili nesto daleko kompleksnije?
Svijest je rezultat evolucije mozga kroz milijune godina. Šta je postaja veći i rafiniraniji, povećavala se inteligencija i općenito kognitivne sposobnosti, te stvorila svijest. Taj korak u evoluciji nas odvaja od svih ostalih životinja.
Slično je u razvoju jednog čovika. Ko malo dite nemaš potpunu svijest o sebi i svitu jer ti je mozak još nerazvijen, tako da pamćenje, predodžbe, mašta i drugi psihički procesi postepeno dolaze i usavršavaju se.
Kakav je točno proces stvaranja tih psihičkih procesa, građe živčanog sustava, prijenosa informacija kroz tijelo, funkcija malog i velikog mozga sićam se koliko i forumula iz fizike ili datuma iz povijesti. Davno je srednja bila. Ali znam da mi je jednom trenutku to sve bilo detaljno (za standard srednje) objašnjeno tako da se više nisam pita kako je moguće. Zbog toga mi nije jasno šta su neki ljudi radili u srednjoj kad i dalje postavljaju takva pitanja, jesu li imali nesposobne profesore ka ja iz geografije ili šta?
A šta se dešava sa svijesti kad umremo? Pa umire mozak, gasi se i ona. To je smrt. Ja razumim kako netko ne može pojmit da ovi tjelesni procesi stvaraju mentalne, slično ka šta je i meni nekoć bilo čudo šta ove ploče u kompu te puste nule i jedinice mogu stvorit sve šta vidim i radim na monitoru.
Ali iščupaj žicu iz kutije i vidit ćeš posljedice na monitoru, isto tako ošteti mozak ili ga stavi pod utjecaj narkotika i utjecat ćeš i na svijest. Jer su povezani, jer svijest ne postoji bez tijela.