Sto je to nista?Kako su nastali svi ti procesi, atomi i materija? Sto je crna tvar i antimaterija? Zasto "postoji" svemir i kako je nastao?
Mislim da smo svi upoznati s teorijom velikog praska. Samo teorija koja ne odgovara na sva pitanja, ali je najbolje objašnjenje koje imamo zasad. Iako smatram da to ide predaleko u prošlost, tako da je lako moguće da na neka pitanja nećemo nikad dobit odgovore. To je šta se tiče
kako je sam svemir nasta. A
zašto? Mora li uopće postojat razlog?
I zasto sav poznati svemir se sastoji od istih elemenata koje poznajemo na Zemlji?
Mi poznajemo vrlo, vrlo mali dio svemira, to su neizrecive udaljenosti. Još ga manje možemo promatrat toliko detaljno da rasaznajemo pojedine elemente.
I zasto je jedino covjek dospio do stadija u kojem je danas?
Najbolje, najbrže se prilagodija i najdalje evoluira. Ne mora značit da nas neka druga vrsta neće jednog dana dostić, pa i pristić. S obzirom koliko smo se počeli oslanjat na tehnologiju i prilagođavat prirodu sebi, osobno mislim da smo usporili svoju evoluciju. Doduše ta zadnja rečenica su samo neka moja razmišljanja.
Zato i govorim da nakon smrti slijedi visa dimenzija od ove patnje i trenutne ogranicenosti kojom smo okruzeni.
Ali odakle ta ideja?? Nema ništa šta bi uputilo na to. Ništa. To šta mi sad ne znamo kako je točno svemir nasta prije milijarde godina, to nije razlog za izmišljat stvari i neke više dimenzije.
Nase znanje i napredak je samo kopiranje prirodnih procesa i baratanje onim sto nam priroda nudi.
Točno.
Sam pocetak i izvor svega je jos uvijek nepoznanica, kao i nas kraj i eventualni nastavak nakon njega. Na sve se moze naci znanstveni odgovor, ali na takva pitanja ne. To je srz, to je ono gdje znanost prestaje, a nasa snaga uma nemoze dokuciti odgovore.
To su pitanja na koja zasad znanost nema odgovore, možda nikad i neće. A možda i oće, jer dosta izuma i otkrića koje mi danas uzimamo zdravo za gotovo ljudi prije tisuću godina nisu mogli ni zamislit. I da se vratiš u to vrime u avionu ili s najobičnijim mobitelom, ljudi bi te zvali đavlom, vračem i ko zna čim jer ne bi mogli pojmit da je nešto tako nastalo od ruke najobičnijeg smrtnika. Ma da odeš danas u Afriku u neko izolirano pleme vjerojatno bi dobija sličnu reakciju.
Poanta je da znanost napreduje, ponekad na načine koje dotad ne bi mogli pojmit. Ali najvažnije od svega šta ne mogu napisat dovoljno puta je da ako ne znamo odgovor na neka pitanja imamo dvi opcije: jednostavno prihvatit da ne znamo ili pokušat doć do odgovora proučavanjem i dokazivanjem. Ali izmišljat odgovore koji nam se sviđaju, to ne.
Ovo dalje šta se pisalo, životinje s sposobne stvarati neke vrste privrženosti svom izvoru hrane ili nečemu jednostavno poznatome, tj. vlasniku. Poznato stvara osjećaj sigurnosti, tako da dolazi i do i do neke vrste povezanosti. Ali to su isto dosta primitivne stvari. Ali životinje ne razumiju zašto, nemaju sposobnost razvijanja apstraktnih ideja i vrijednosti, tj. onaj najviši stupanj svijesti ka ljudi. Ove rasprave koje mi vodimo, ova uvjerenja i definicije svita pa i nas samih...životinje su zasad još uvik daleko od toga.