Tebi je argument da ti meni ili nekom tko je dozivio nesto kazes da si umislja! Dobar argument.Sad mi racionalno objasni iskustvo kad spavas i nesto te povuce za nogu sa kreveta skupa sa dekom?Cujes korake na drvenim stepenicama i vidis obris necega ispred sebe i obraca ti se saptajima ali kao na nekom nepostojecem jeziku.To mi nemoras pojasnjavat ali mi pojasni kad te nesto uhvati za nogu i povuce..molim te racionalno!
Ili ajde pojasni mi ovo.Nađes se u necemu između sna i jave,padas kroz neke slapove i neobjasnjive stvari i pred tobom se nađe samo glava koja ti kaze "pomozi mi".Tu osobu poznas i drugi dan umre.A dok ti se to desava zapravo se nalazis u ovome polozaju
I covjek koji te nađe tako skoro dobije srcani.
Imam jos primjera gdje 2 osobe vide istu stvar tako da nije masta pojedinca
Nismo ni ja ni buz bili tu da možemo donosit zaključke u vezi onog šta se zapravo dogodilo, imamo samo tvoju verziju šta nije ni približno dovoljno. Samo šta ja ili drugi pojedinac ne možemo objasnit specifični slučaj, ne znači da ne postoji savršeno razumno objašnjene. Isto ka i s mađioničarskim trikovima. Ne moram znat kako je točno mađioničar nešto izvea da bi zna da je samo trik, a ne prava magija.
A najmanje su pouzdani ti primjeri koji se događaju dok spavaš, jer to kad se nađeš "između jave i sna", odredit točno kad jedno počinje a drugo prestaje ponekad zna bit nemoguća misija. Meni se događala ona paraliza ili kako se već zove, kad se ne mogu pomaknit a uvjeren sam da sam budan i počnem čut neke zvukove i vidit sjene po sobi, probam se derat ali glas ne izlazi. A neki je polusan, tako da nema onog di se odjednom trgneš i probudiš već je granica malo mutnija. Grozan osjećaj, uvik završin obliven znojem. Ali ti zvukovi i sjene, sve to nije stvarno.
To da te nešto uvati za nogu i povuče...pretpostavljam da si vidija u nekom filmu ili negdi drugo čua o tome. Ne mora bit, ali šanse su velike. Moja pretpostavka je da si jednostavno pa s kreveta, ili skoro pa s njega, a mozak je ostalo izmislija dok se budija iz sna. Ne mora bit točno to, ali nešto slično zasigurno.
Malo si mi sumnjiv s plutajućom glavom i umrlom osobom, ali i ako je istina, oćeš reć da sad i predviđaš budućnost? Meni je baš preksinoć pala Friends serija na pamet nakon dugo vrimena, i vidi evo od danas počinje opet na Doma TV. Znaš li koliko mi se puta dogodilo da sanjam ili razmišljam o nekomu ili nečemu i onda se dan-dva posli nakon dugo vrimena baš to pojavi? A znaš šta mi se dogodilo još puuuno više puta? Da tako sanjam ili razmišljam, a ništa se ne pojavi. Igra slučajnosti, ništa više.
O tom položaju sam davno čita, mislim da sam tražija vezano uz Egzorcista. Nekakvo grčenje mišića koliko se sićam, ima medicinski izraz ali ga ne znam. A ako oćeš dodat da si levitira ili nešto, nisi. Kako znam? Fizika. To nas opet vraća na psihologiju i tendenciju mozga da izmišlja neke stvari i intezivira neobične pojave. Tvoj mozak ili mozak svjedoka, nebitno.
I događa se, to nešto rjeđe, ali događa se da više ljudi umisli istu stvar jer su bili izloženi istim podražajima. Filmovi, priče i druge stvari...pa mozak prati određeni uzorak i objašnjava stvari na najpoznatiji mu način.
To je najbolje šta ja mogu objasnit neke stvari na brzinu, s obzirom da nisam stručnjak. Ali ima ih koji se puno bolje razumiju u ovo i tisuće knjiga koje pobliže i stručnije objašnjavaju ove fenomene. Eto zašto sam ja tija studirat psihologiju, jer je mozak jednostavno pre fascinantna stvar i šta bolje razumiš kako funkcionira, bolje razumiš i puno drugih stvari u životu.