oxi Imala sam osnovno osiguranje (samo bogati ljudi i firme imaju kasko)
A dobro, nećeš Casco ni registrovati na vozilo koje nema veliku cjenovnu vrijednost, kao ni amortizaciju vrijednosti smanjenu kroz godine starosti. Ne isplati se.
Ono što se isplati s druge strane je Casco osigurati vozilo koja još uvijek podliježe garanciji (u nekim zemljama je to obaveza), najviše zbog kataloški fabričkih dijelova koji zamjenom neće umanjiti vrijednost garancije, koju izgubiš kad vozilo doživi veću materijalnu štetu ako nisi u mogućnosti da priuštiš. Kataloške cijene novih dijelova kad ideš preko oficijelnih servisa su bezobrazno preskupe, i daju si za pravo da te ucijene, jer ti garancija ovisi od toga.
Kad god kupiš auto novo, Casco je must have. Što zbog garancije, što zbog dostupnosti dijelova (nova havarisana auta je još teže naći na otpadu ako se odlučiš za opciju da si sam popraviš vozilo, prekidajući garanciju), kako bi zamjena bila pravovremena.
O skupocjenim brendiranim autima da ne pričamo. Desni branik za Porsche Cayenne star 11 godina košta 3900 eura po kataloškom broju. Ne pitaj kako znam.
Edit:
Važno je i vozilo koje si udarila. Jer ti na polici osiguranja imaš određenu cifru koju je tvoje osiguranje preko komore osiguravajućeg društva dužno novčano da pokrije za tebe, ali ako je ta cifra prekoračena retroaktivno će ti naplaćivati svakom redovnom godišnjom registracijom tvog vozila (barem je u Bejha tako). Da li znaš jel se radi o većoj ili manjoj materijalnoj šteti? Jeste li ispunili Evropski izvještaj, ili je policija morala raditi uviđaj?