Nista, sta misliti o tom autu, u EU ce imati cijenu bar oko 40 do 45000 eur!
To bi trebao biti jeftini auto za sire narodne mase ili? Sta proustam?
Za te pare kupis dosta auta... dosta dobrih auta.
Ne znam odakle bih poceo, no uzet cemo recimo Mazdu 6, u totalnom full-u, daklme max cijena za taj auto je 33000eur. Ostaje nam 12000 eur za gorivo :)
Sto je jako mnogo godina mira glede goriva i odrzavanja...
A o tome da joj je pocetna cijena 20000eur ili 22000 sa navigacijom i par dodataka ne bih.
Tu je i Insignia, C5, DS5, Antara, Moka, Astra, BMW 1, BMW 2, BMW 3, Audi A4, Skoda SuperB npr itd itd itd, vecina ih pocinje na 15ak tisuca i zavrsava tamo negdje do 35000, naravno s nekim se moze otici i preko, al u vecini slucajeva se ne moze doci ni blizu.
Koja je poenta kupovine el auta, kad u startu gubis ogromnu razliku?
Jeftinji sevisi, ok, istina, al ako je auto, mali s ogranicenim dometom, poput tesle 3, u rangu s cijenom vecom i do 2x s autima u koje se moze ,,uparkirat" onda jbg...
El, auto, zasto ne, ali taj auto je sastavljen iz isto dijelova kao i bilo koji drugi?
Nema rezervoar i nema motor, samim tih i auspuh.
Dakle, ima 1 eletrko motor, slican onom invertorskom iz bilo koje moderne ves masine, sa daleko vise kw i nekoliko kg ili stotina kg baterija?
Sad ja postavim jedno pitanje, sta mislite sta je skuplje motor na sagorijevanje ili elektro motor?
Precijenjeni su, baterije imaju sulude cijene od 7000 eur ili vise? Ej? A rok trajanja vecini je oko 5 god, ako imate srece da ne zivite u Kanadi, tamo vec posle 3 godine vam ostane 80% baterije upotrebljivo.
Hocete se voziti koji km vise, iskljucite klimu, iskljucite grijanje, smanjite muziku, iskljucite svijetla. Zbog kojeg kg vise, ti auti imaju slabiju izolaciju, teska je, jbg, i sad ironija, vozite necujan auto :) al ne mozete uzivati u njemu, jer je na 100km/h bucniji od nekog dizelasa sa 4000 kubika pri 150km/h :)
Ok, uvjek mozete pojacat muziku da bi nadjacali zvuk vjetra... a da, zaboravih, gubite dragocijene km
Eto to ja mislim o novom modelu 3.
Isto to i jos gore mislim o jeb*enom BMW-u sa i3.
Kao i onoj prednjoj vuci na BMW 2 i X1 zbog smanjenja troskova i pravljenja jeftinijih auta. Ja ne vidim da je X1 ove godine zbog prednje vuce jeftiniji od prednodnika, naprotiv skuplji je.
Zadnja vuca je skuplja za fabriku, jeftinija za vozaca!
Prednja vuca je jeftinija za fabriku, skuplja za vozaca, kad su u pitanju odrzavanja!
E sad, majku mu, zasto ja to nikako nmg da vidim na tim istim autima? Gdje je ta razlika?