Automobili
Sad izgleda full seljački.
Ljudi, je l' polirao netko farove i Zg-u, ali s nekom zaštitom nakon poliranja?
"Najpoznatiji detailer" nudi nekakvu polimerizaciju/keramiku s garancijom od 3 do 5 godina.
Jer mi se čini bezveze svako malo raditi obično poliranje farova pa da opet požute, ovo ako traje 3-5 godina bi čak i uzeo u obzir.
Ima netko kakvih iskustva?
Nakon malo druženja s 318d F30 moram priznati da je auto jebenica za voziti, po komforu i po općem osjećaju. Još mi projicira potrošnju od 5,5l, što je onak na razini prethodnog auta koji je bio negdje upola slabiji, lol. Možda zaredaju popravci u budućnosti i skupo održavanje, ali u ovom trenutku me nije briga .
Inače, naručio nove cjelosezonske gume. Ide se na Savu All Weather (bio je u igri i Pirelli, ali po specifikacijama na online trgovinama za 205/60 R16 ja ne vidim da je to nešto bolje). Do 3 mj. bih trebao mijenjati kočione pločice za stražnje kotače, ako je za vjerovati senzorima.
Ne znam jesam li ja proklet ili kaj. Možda me baš ne ide jer toliko pazim na auto pa se neka viša sila zajebava samnom.
Dođem kod vulkanizera danas da montiram zimske gume, imam samo jedan set felgi. Odrade oni to, dođem doma i odem pogledat, jedna je oštećena na dva mjesta, a druga na jednom mjestu. Ne malo ogrebana pa ja sad cjepidlačim, nego oštećena, otkrhnuti komadi felge, vjerojatno tijekom demontaže ljetnih guma. Još sam i stajao tamo i gledao šta rade, vidjelo se da to nisu pravi vulkanizeri, nego priučeni, ali nisam baš ovo očekivao. Felge nisu jednu crticu imale oštećenja, prošo sam na njima 7000 km, ovo je prvi put da su kotači skidani, sve je tvornički. Auto dizalice do danas nije vidio. Smeta me to estetski, ali više mi smeta što će mi sad tu hrđati kad ovi počnu nenormalno soliti ceste, a tu gore kod mene uvijek sole pošto sam na bregu.
Poslo sam im sad mail, ali ne očekujem puno, reći će da su bile takve prije.
Raziel Drago mi je da si pronašao dimenzije koje ti odgovaraju. Sad gledaj da uštediš za pristojne felge, da ne montiraš svaku sezonu na jedne te iste felge, jer postoje šanse da ti tako oštete felge prilikom montaže guma.
Zao mi je sto moram da se citiram od prije na tvoj post, razlog zbog kojeg sam ti to napisao jeste sto sam imao isti problem, pa naucio lekciju.
Uvijek gledaj da imas jedan po jedan set ljetnih i zimskih guma zasebno, jer je samo pitanje vremena kad ce ti prijebani vulkanizeri sjebati felgu na masini mijenjajuci ljetne i zimske gume.
Pronadjes u ZG ljude koji popravljaju felge, das mu da ti izbrusi taj dio, stavi zastitu i ispolira felgu. Ako je dobar majstor, razlika se nece uopste ni primjetiti.
- Uređivano
Raziel Znam, ali morao sam to napraviti svakako jer ako i kupujem drugi set te će onda biti za ljetne gume, a ove stock felge koje su došle s autom za zimske gume. Znači svakako sam morao ovo napraviti bar jednom i eto sjebali su ih odmah prvi put.
@elder8472 Jesi se žalio ili?
Nisam se zalio jer sam skopcao tek drugi dan kad sam auto prao.
I da sam se zalil bi mi rekli da sam to ja napravil, tako da nisam.
Kad tad treba i nove gume kupiti i montirati, tako da se ne može izbjeći rizik, samo smanjiti.
Ne možeš nikako dokazati da su ti oni oštetili felgu i možeš se .ebat'.
I sljedeći put ići kod drugog vulkanizera s nadom da ćeš naletiti na manje lošijeg od ovog.
- Uređivano
elder8472 Ja sam pokušao mailom mirno i civilizirano. Ako ne ide onda ću im barem napravit antireklamu na internetu.
A felge ću pokrpati i polakirati u crno kao što su trebale i biti od početka po mom ukusu.
Gume su položile ispit ako ništa drugo, ima jedan dio lošeg asfalta na putu do doma kad po mokrom dam gas gdje proklizavaju ljetne gume čak i s mojim nejakim atmosferskim benzincem. Danas sam na istom mjestu pokušao s novim zimskim gumama i fino su držale, a sve je bilo natopljeno od kiše. U biti zato i kupujem zimske gume jer snijeg se ne sjećam kad sam zadnje vidio u gradu.
Kupis onda dobre cjelogodisnje pa si miran
U tim uvjetima Zg zime gdje je najcesce mokro, hladno i slinavo su se meni pokazale bolje i od ljetnih i od zimskih. Ako ides cesto na put Gorski Kotar ili tako negdje gdje ima pravog snijega na cesti onda su zimske ipak bolji izbor.
moschus Nisam protiv cjelogodišnjih, ali se ne bi složio. Imam Michelin CrossClimate+ na Peugeotu, najbolje koje su se mogle tad kupiti i prilično skupe s obzirom na skromnu dimenziju od 14". Vozio sam ih u tom udarnom periodu od 10-3 mjeseca prošle i ove godine kad se moraju pokazati i ok su one. Svakako bolje od najgore plastične zimske gume, ali ne i bolje od top zimskih guma koje kupujem ja, ove godine Continental WinterContact TS870P. Moj stil vožnje bismo mogli nazvati sportskim i ofenzivnim, nisu mi cjelogodišnje ulijevale povjerenje u nekim dijelovima gdje je bitan grip. A Peugeot je još i samo 75 konja, zato sam i uzeo cjelogodišnje za njega, prođe možda 4-5K km godišnje. Za Mazdu koja ima 150 konja mi je ipak bitno da imam odvojene setove. Jbg, ja ak je autoput prazan stavljam 190 na tempomat i vozim se, bitna mi je sigurnost u tim trenucima.