Evo kratkih dojmova za ovaj 15 Pro kojeg koristim već zadnjih par dana. Zadnje 4 godine sam koristio 11 Pro koji i dan danas radi fantastično, tako da se svaka usporedba veže snjime.
Kvaliteta i feel
Odmah u startu čim se uzme u ruke se primjeti odličan balans svega, niti ne naginje niti na jednu niti na drugi stranu već čvrsto leži u ruci i može se koristiti s jednom rukom što je meni jako važno. Grip je jako dobar, puno bolji naspram 11 Pro pošto nije skroz zaobljen što je na jednu ruku prednost i mana jer ovako ne klizi iz ruke a opet ima mrvicu oštre rubove koje mi se ne sviđaju.
Baterija
Pošto na starom imam frišku bateriju, bez problema mogu izdržati cijeli radni dan s obzirom da sam stalno na njemu a sa 15 Pro mogu isto i još malo više - za one koji su zainteresirani to je nekih 8h SoT. Malo sam ostao razočaran kad sam to primijetio no sjetio sam se da je ovdje em jači chip, em 120hz, veći i svjetliji ekran te 5G tako da na kraju dana mogu pregrmiti sve to, iako ni taj SoT uopće nije loš.
Ekran
Prva stvar koja se primjeti kad se upali mobitel jest tih 120Hz iliti Pro Motion kako ga oni zovu. Jednostavno je milina koristiti mobitel i imaš puno bolji doživljaj u korištenju svega. Ekran je isto tako dosta svjetliji te mi recimo dosta služi za gledanje YT videa ili podcasta dok sam na poslu gdje ima dosta svjetla. Sama kvaliteta OLED matrice je jako slična onoj na starom mobitelu iako su ovdje boje možda za nijansu svjetlije, ali sve ukupno sam jako zadovoljan. Always on Display sam ugasio jer ne vidim svrhu njega, kao što nisam vidio na Apple Watch.
Kamera
Definitivno jedno od najvećih upgrade-a! Odmah sam išao usporediti i pored drastično boljeg low light slikanja boje su također puno točnije što nije nešto za čime sam išao prije. Aplikacija kamere ima nekih novih sitnica tipa da se određeni profil uvijek koristi da se slike ne moraju editirati kasnije. Zoom jako rijetko koristim iznad 2X na kameri tako da tih 5X kojeg Pro Max ima nije od nikakve važnosti, ali ono što me jako jako iznenadilo je kvaliteta Macro kamere koja može slikati doslovno detalje na konopu od odjeće ili one najmanje pore na koži. Znao sam se naći u puno situacija gdje sam prije htio nešto uslikati izbliza ali nisam mogao zbog manjka mogućnosti tako da mi je ovo odličan upgrade.
iOS i dinamični otok
Sam sustav radi bolje nego ikada, uz višak radne memorije i odličnog procesora aplikacije kao što su Spotify mi se sada znaju otvarati skoro oa duplo brže stime da je prije sve radilo isto sve jako brzo i pouzdano. Igre ne igram tako da ne mogu komentirati ali eto ima opcija. Dinamični otok koji je naizgled gimmick daje novu dubinu u korištenju aplikacija kao i kod notifikacija. Volim dosta Spotify slušati te kad izađem iz aplikacije ona mi se automatski gore vizualnom tranzicijom premjesti te pokazuje album art kao i audio vizualizer. Pozivi se automatski gore pojave kao i alarmi i tajmeri. Meni je jasno da to zvuči bezveze, no uspjeli su pretvoriti manu mobitela u fun feature koji zapravo nešto i pridonosi osim da ti zauzima dio ekrana.
Sitnice
Sad, nekome će to značiti više a nekome manje ali eto ovo je par stvari koje mene posebno veseli u vezi cijelog paketa. Action button je cool stvar koja može služiti za razne stvari ali vjerojatno će služiti za jedno. Pošto je meni mobitel uvijek bio na vibri mehanički switch na starom mobitelu mi nije služio mičem drugom nego da stiskati vamo tamo kad bi mi bilo dosadno, sa ovime sam si fino kameru stavio sa mi bude na dodir prsta i mogu reči da radi užasno brzo! Jedan klik i kamera se upali instant dok drugi opali sliku, ako se dugo drži tipka snima se video, naravno sve to uz odličan haptički feedback!
Sad pošto imam pravi neograničeni internet na mobitelu, koristim ga također kao i prijenosni ruter preko tetheringa. Ovdje su antene u mobitelu očito bolje jer imam dosta veću brzinu a isto tako imam i 5G koji zna imati jako jako dobre brzine s obzirom da sam na 1500m na planini.
USB C je isto odličan dodatak iako da budem iskren nisam nikad patio za time, znao bih uzeti kabel ekstra i jebiga, ali sada sve mogu preko jednog kabela puniti od mobitela, do laptopa, slušalica pa sve do Steam Decka! Jedna dodatna cool stvar koju nisam imao prije je Magsafe kojeg još dodatno istražujem.
Zvučnik je također puno puno bolji nego na starom, nisam neki tip koji zna opisati sve detalje koje čuje ali je dosta glasniji i bas se jako ističe, u biti drastično kvalitetniji zvučnik.
I to je to, ne pada mi na pamet ako sam šta promašio no nadogradnja se isplatila u svakom segmentu do sada.