Fenix reko sam tako jer znam da je tako niska cijena svima drugima osim Kinezima neodrživa. I stvarno mi se i dalje čini da sam kroz ove godine i čitao tako nešto na nekoliko mjesta.
Ovih par članaka je najsličnije tome što sam mislio. I ok, čak i da ispadne da nisu na gubitku, već na dobitku 5%, kaj to točno govori? Iako fakat sumnjam da jesu i tih 5%. Znači, vidiš da su po čistim komponentama 440 naspram 530.
Ali fakat se u to moraju uračunat i drugi troškovi. A to je ono gdje imaju prednost jer su "doma". Misliš da je ostalima niska cijena održiva? Zašto su propali svi ostali osim Samsunga i Applea?? Ništa drugo se ne prodaje osim toga dvojca i kineza. Misliš stvarno da to nije postignuto undercutom?
Mislim, ako gledam ko pizda, super za nas jer su cijene niske, niže no ikad prije. Kupiš praktički flagship za 3 soma kuna. Ali jel to fer ekonomija? Jel održiva? I svi Kinezi kako se dižu s prodajom i oni dižu cijene. Znači, jedino kaj rade je sjebavanje konkurencije i onda će ići na monopol. Pa nemaju niske cijene jer su majka Tereza.
Btw, ovo što Heat kaže je djelomice točno. Znači, Apple već i na hardveru ima zaradu ogromnu. Ali baš ogromnu. Znači, ak košta 500, prodaju po barem 1000.
Pa ajd uzmi ovu činjenicu. Tipa, ukupna prodaja mobitela na tržištu je nekih 25-30% (možda se to malo promijenilo od kad sam zadnji put pogledao, ali tu negdje). A ukupni profit od svih prodanih mobitela ide 93% Appleu. 93%!!
I nemoj me sad opet tražit izvore, jer ne vjerujem da iko ikoga ovdje traži dokaze za rasprave.
Edit:
Al eto, tražio sam ipak jer sam idiot. Prošle godine su imali 66%, Samsung 17, SVI OSTALI 13%.