Dakle, pošto već vidim da neki članovi pišu dojmove nakon par dana korištenja (not judging), ja sam se ipak odlučio koristiti sa P20 malo duže prije nego što napišem svoje dojmove.
Huawei brand je za mene nešto novo unatoč tome što sam ga viđao posvuda i unatoč tome što mi mnogo prijatelja i poznanika imaju Huawei mobitele. Nakon dvije godine korištenja Samsung Galaxy S6 vrijeme mu je došlo da ga zamjenim za noviji i bolji uređaj. Primarni uvjeti su mi bili: dobar ekran tj. neisprane boje, dobra kamera pogotovo u loše osvjetljenjim prostorijama i naravno dobra baterija. Sve je to gotovo savršeno opisao P20 model.
Kupih black varijantu uređaja jer mi najviše paše uz recimo one gold/pearl boje koja mi je ruku na srce malo ženskasta. Sam uređaj po sebi je dosta lagan i veoma ga je ugodno držati. Prednju stranu krasi iznenađujuće veliki 5.8" ekran sa "zloglasnim" zubom ili notchem koji meni osobno ne smeta, dapače jako mi se dopada i smatram da uređaju daje neki šarm. Stražnji dio je kao i svaka druga glossy površina magnet za otiske prstiju, no nemojte da vas to brine jer Huawei osim sa već postavljenim screen protectorom na ekranu također u paketu besplatno poklanja prekrasnu prozirnu silikonsku maskicu #GoodGuyHuawei. Na stražnjoj strani se također nalazi dvije moćne Leica kamere koje skupa skidaju iznimno impresivne slike što samo ne vrište da se istaknu na socijalne mreže.
Prvo paljenje i inicjalizacija se odradi relativno brzo i u tren oka ste na glavnom zaslonu. Ako do sada niste upoznati sa Huawei-im EMUI preljevom Androida vrlo brzo će te skužiti da su stvari malo drugačije. Naime, prvo što će te vjerojatno primijetiti je da nema ladice sa aplikacijama no to se pored mnoštvo drugih mogućnosti EMUI-a može podesiti. Kad smo već kod tih mogućnosti, ako ste zagriženi mrzitelji novog trenda "zubiju" na mobitelima imate opciju da software-ski prikrijete notch. Naravno, korisnici P20 Pro modela će najviše od toga profitirati zbog OLED ekrana s kojim mobitel dolazi za razliku od LCD-a koji ima P20.
Kad smo već kod ekrana - iznenađujuće je žarke boje za LCD ekran a to možemo opet zahvaliti Huawei-u i njihovim malim trikovima uz pomoć kernel patch-eva što je u moji knjigu veliki plus!
Dakle, notch smo sakrili, ekran pršti bojama - što još? Navigacijske tipke - one su očito stvar prošlosti pošto sve više proizvođača guraju upravljanjem sustavom "gestures-ima". To na P20 funkcionira vrlo jednostavno i još uz to oslobodi mali dio ekrana. Jedan kratki pritisak na senzor otiska prstiju (ili home gumb) je "back", dugi pritisak je izlaz iz aplikacije a ako se protegne prema lijevoj ili desnoj strani, intuitivno se izbaci multi-task meni. Sve to šljaka izrazito brzo radi nevjerojatno brzog senzora prstiju kojeg ću pokušati što vjernije opisati.
To je nešto što se treba vidjeti uživo, toliko je brzo da bi čovjek rekao da nisi ništa ni stisnuo već se sam upalio. I što je najbolje nalazi se na prednjoj donjoj strani mobitela, ne na zadnjoj pa da imaš problema sa nalaskom senzora i slučajnog mrljanja kamere. Tu je i također opcija prepoznavanja lica koja radi iznimno brzo čak i u lose osvjetljenjim uvjetima, iako da budem iskren više koristim otisak nego lice radi pouzdanosti koja je u biti 99% (bez pretjerivanja).
Baterija je meni osobno veliki faktor u svakom mobitelu. Malo me brinula veličina jer 3400 prema 4000mAh (Pro model) je dosta velik razmak. No na moje iznenađenje ja sam ostao jako zadovoljan. Ne znam kojem su vragu prodali dušu za ovakve rezultate no moram priznati da je sve to vrlo vrlo impresivno za kapacitet od 3400mAh. Naime, ne znam u koju kategoriju sebe svrstati i što točno znači heavy user no dok sam na poslu sam više na mobitelu nego na poslu. Viber, WhatsApp, Messenger su mi uvijek aktivni i uvijek ih koristim. Web surfanje je neophodno kao i laki gaming te slušanjem muzike na Spotify te uz to da ne zaboravim napomenuti pozive i SMS-ove.
Svaki dan uspijem u prosjeku uhvatiti 6h SOT stime da mi u to vrijeme mobitel može izdržati bez problema 24h na jednom punjenu.
Za kameru ne znam što bih rekao osim da je ruku na srce najbolja koji sam imao na isti jednom uređaju. Slike uvijek ispadnu točno onako kako želim te sam taj AI odrađuje nevjerojatan posao da svaka slika ispadne što bolja u svakom scenariju koji on automatski obrađuje.
Za kraj šta reći, Huawei je stvarno pokazao da se sa pristupačnom cijenom, dobrim hardware-om i još boljim software-om te njegovom optimizacijom može dogurati jako daleko što I prodajni rezultati pokazuju i u biti ako ste u potrazi za dobrim flagship mobitelom P20 će vrlo vjerojatno biti za vas.
9/10