Pošto mi je prvi (i jedini dosad) smartphone iPhone 4S,pa samim time i iOS,stvarno nemogu niti želim recenzirati/komentirati ostale mobilne OS-ove jer bi to bilo po principu rekla-kazala i ono kaj sam vidio na YT.
Što se tiče Androida,definitivno mi se sviđa ruta kojom je Google krenuo sa Lollipopo,ali tu odmah nailazim na prvi problem a to su skinovi koji razni OEM-ovi (tj. većina njih) stavlja na svoje mobitele. Sam OS je suštinski isti,ali doživljaj korištenja je dijametralno drugačiji.
Windows sam stvarno malo koristio i ono što je za svaku pohvalu je koliko je optimiziran da radi na slabijim uređajima,ali jednostavno nije za mene. Metro tiles kao i sam izgled OS-a mi nikako ne leži. Neznam koliko se situacija s aplikacijama poboljšala,niti koliko novih (i boljih) stvari je donio Windows 10 ali trenutačno nemam nikakvog razloga da razmislim o prelasku na Windows. Možda bi se to promijenilo da koristim OS na duže vrijeme,ali pošto nisam niti bogataš,niti recenzent da mi mobiteli sami dolaze,trošenje novaca na eksperimentiranje baš i nemam.
Mobiteli (Android, iPhone) - općenito
Očito sam jedini tu kome je Android dobar. Ima svojih problema i te kako ali koliko sam vidio ljudi kažu da je 6.0 gotovo jednako dobar po radu IOSu.
Za iPhone i dalje mislim da su preskupi i kupio mobitel bez removable baterije i SD slota nikada ne bi. Makar je činjenica da je IOS izrazito lijep, fluidan i jednostavan.
Lumiu mi ima frend i krenuo joj krepavati ekran sada. OS je fakat fluidan ali meni jako bazičan i nije mi baš lijep iskreno.
Ma kaj bi bil jedini. Ima nas puno, samo ne ulazimo u nepotrebne rasprave.
Razumijem one koji imaju potrebu biti drugačiji, pa idu na Windows čisto jer smatraju da smo svi drugi ovce koji padaju na marketing. Sve shvaćam.
Razumijem one koji vole i štuju Apple kao religiju. Razumijem i naposlijetku Androidaše, jer je to nešto kao PC naspram naspram Mac-a. Raznolikost i raširenost, naspram zatvorenosti.
Svaki od njih ima vrlina i mana, i sasvim je nepotrebno pljuvat i bacat drvlje i kamenje međusobno. Neko ima problema sa jednim, pa ga zamrzi do kraja života, neko nema nikakvih. Ovisi. Yebga. Kak ti padne grah.
Ekipa ne kuži da su Nexusi čisto stock iskustvo bez skinova i gluposti te kao takve ih se treba gledati.
Čemu usporedbe iOS-a koji je eksluzivno na iPhoneu, Windows Phonea koji najbolje radi na Lumiji i ne znam sada HTC-a na kojemu ide Androdi pun skinova ili Samsunga (koji je smanjio skinove) , a ne raditi usporedbu sa pravim Androidom Nexusom.
Zbilja niđe veze.
Najbliži stock Andoridu je Sonyev skin koji je minimalan i ide uvijek dobro, a najbolji po pitanju Androdia overall je Nexus isto kao što je možda Lumia najbolja što se tiče Winsa, ali ima odvratan dizajn sučelja.
IOS je ipak eksluzivan za iPhone, ali je ograničen do bola u svemu iako ima smooth iskustvo.
Ja ga zovem idiot sustav ne može biti jednostavniji i lakši za naučiti.
Windows je također ograničen i sa svojim app storeom i općom customizacijom i izborom proizvođača hardvera.
Andorid po meni ima najbolji balans.
iOS je unixoid i zato je strašno brz i pouzdan. iPhone kao uređaj je čista sinergija hardwarea i softwarea, znači kad kupiš taj uređaj dobiješ kompletan paket, kompletan uređaj koji će sigurno radit kako su oni zamislili. Što zbog odličnog dizajna, zatvorenosti ili naprednih tehnikalija.
WinOS je nekakva sredina između zatvorenosti iOSa i totalne otvorenosti Androida. Lumia je primjer kako napraviti novi mobitel sa svojim OSom (MS) i plasirati ga na tržiše, a pritom ne kopirajući Apple. Da tiles su nešto novo i drugačije od klasičnog desktopa na koji pobacaš ikone i upravo zbog tog drugačijeg sučelja je uspješno prošao launch.
Android je prošao svoj trnovit put do ovoga što je danas. Taj OS je napredovao kroz godine, fino se vrti na uređajima i vrlo je raširen i prihvaćen na tržištu, ali to je daleko od ozbiljnog OSa zbog otvorenosti i consumer etikete koje nosi na sebi. Loše upravljanje resursima, store sa svime i svačime i njegova "neozbiljnost" čine ga OSom za mase.
Možemo raspravljati o prednostima i manama pojedinih OSova, ali većinom će se to svoditi na to da se nekome ne sviđa tiles na WinOSu, lakoća korištenja iOSa, tromost Androida i slično.
Evo kad ste već zapeli za sučelje
Win10 Mobile beta vs Win8.1 Mobile
https://youtu.be/gdAKyZ3o0cM
iOS 9 vs Android M
https://youtu.be/wb8ycUdlPIw
Ja bi prije rekao da je IOS po dizajnu OS za mase jer kada krenes i jednom prosjecnom covjeku objasnjavat ista od ovih open stvari na Androidu gledat ce u tebe kao u tele u sarena vrata.
Call me stupid ali jednostavno nikada necu moci otresti misljenje da su IOS i OSX dizajnirani sa nekim avarage Joe in mind.
Makar danas Apple vise statusni simbol nego ista drugo.
Nisam mislio da je android suceljem za mase, vec cijelim konceptom. Primjerice u biznis domeni niti jedan poslovnjak nema android phone, niti ce mu to firma dozvolit i kupit. Nema uopce opcije da android phone bude u domeni.
Windowsi na Lumiama su odlicni. Androidi na Nexusima su na istoj razini. Toliko blizu iPhoneofskoj unificiranosti sutava koliko to moze biti.
Cim se maknes od Lumija i Nexusa odmices se i od izvrsnosti. Chono, uzimas mane Androida na drugim uredjajima koji trpaju bloatware u svoje softvere, dok isto to ne usporedjujes s drugim Windows uredjajima koji isto tako nisu ni blizu Lumijama. Danas tako osim Lumija ne znam navesti ni jedan drugi uredjaj s Windowsima. Svi su prilicno brzo odustali od razvoja na toj platformi, tako da danas gotovo pa imas situaciju WP = Lumia.
Da, to i je poanta. Ne uzimati WP osim Lumie. Jednostavno nije dobro. Zato sam i spominjao Buz-ov HTC sa WinOSom.
Call me stupid ali jednostavno nikada necu moci otresti misljenje da su IOS i OSX dizajnirani sa nekim avarage Joe in mind.Zato kaj i jesu dizajnirani tj. programirani s takvim stavom. Zato se i prodaju tako dobro,iz čistog razloga što ja,moja stara,sestra ili baka može uzeti mobitel u ruke i u vrlo kratkom vremenu ovladati svim opcijama mobitela i koristiti ga. Bez ikakvih modifikacija,kompleksnih pitanja ili problema. Jednostavno radi,a velikoj većini korisnika to tako i odgovara.
Nisam mislio da je android suceljem za mase, vec cijelim konceptom. Primjerice u biznis domeni niti jedan poslovnjak nema android phone, niti ce mu to firma dozvolit i kupit. Nema uopce opcije da android phone bude u domeni.Ima. Allianz koja je velika firma nam je dao S5 a ovim u vrhu baš S6. Tek od nedavno su dali i daju Windows Phone. Dok sam još tamo radio prebacio sam se bio na WP i puno je bio praktičniji od Androida.
Ja sam imao sve platforme i kada bi radio poredak bilo bi ovako:
1.WP
2. Android
3. iOS
Iako kako ste rekli i sami...Android samo na flagship modelima. Ostalo je patnja.
Poslano s mobilnog telefona S7
Normalno daju firme Androide, dapače. I stari mi je u Saboru dobio službeni Android (ne, nije zastupnik ) i stara je u svojoj firmi dobila ne znam već koji Android po redu.
Rijetkost je da uopce dobivaju mobitele,ali da i moj stari je dobio Android. Makar je mob za pozive i mail,nije bankar da mora imati nekakvu enkripciju.
Da li je taj android phone u domeni i ima mdm?Nisam mislio da je android suceljem za mase, vec cijelim konceptom. Primjerice u biznis domeni niti jedan poslovnjak nema android phone, niti ce mu to firma dozvolit i kupit. Nema uopce opcije da android phone bude u domeni.Ima. Allianz koja je velika firma nam je dao S5 a ovim u vrhu baš S6. Tek od nedavno su dali i daju Windows Phone. Dok sam još tamo radio prebacio sam se bio na WP i puno je bio praktičniji od Androida.
Ja sam imao sve platforme i kada bi radio poredak bilo bi ovako:
1.WP
2. Android
3. iOS
Iako kako ste rekli i sami...Android samo na flagship modelima. Ostalo je patnja.
Poslano s mobilnog telefona S7
Inace samo da kazem kad smo vec kod skinova.
Stara ima Lenovo Vibe X2 i moram stvarno pohvalit Lenovov skin za 5.0 ali i za 4.4.
Mobitel radi stvarno prekrasno, fluidno i sam skin izgleda veoma lijepo i jednostavno. Ja kad ga uzmem malo staroj uvijek se divim kako su dobro slozili mob.
A da ne pricam da je mobitel izvana l barem 2X lijepsi od IPhonea.
Inace samo da kazem kad smo vec kod skinova.Izgleda ista Xperia Z linija :)
Stara ima Lenovo Vibe X2 i moram stvarno pohvalit Lenovov skin za 5.0 ali i za 4.4.
Mobitel radi stvarno prekrasno, fluidno i sam skin izgleda veoma lijepo i jednostavno. Ja kad ga uzmem malo staroj uvijek se divim kako su dobro slozili mob.
A da ne pricam da je mobitel izvana l barem 2X lijepsi od IPhonea.
Dobar dizajn.
Nisam vidio Xperiu Z uzivo ali sa slika ne bi rekao iskreno :)
#samefag
Koriste firme i Android :) i WP ali manje slučajeva Ali iPhone je danas da nekakav mini statusni simbol i zbog toga ima takvu (pre)napuhanu cijenu.
Negdje te pitaju koji mobitel imaš. Frenda su mi pitali jel ima iPhone i kao da je to dobro u startu jer ih i oni koriste...
Upravo to što kaže Buz, 2 g i to flagship. To je strašno.
Pa i ja kažem da prosječnoj klinki ništa ne znači otvorenost sustava i ti custom rom bla bla. Ona hoće instagram i dobru kameru i da to radi brzo, jednostavno i bez štekanj - i iPhone joj to pruža. :)
Ja nikako da kupim mob jer starci seru da je grijeh dati 2200 kn za mobitel koji će možda izdržati 2 godine... Sve sam bliže LG g3 i to ovaj 2 gb rama, iako kada iza 1.12 kupim možda i 3gb rama verzija padne cijena.
Mene ti updatei za aplkacije na androidu beskonačno nerviraju i to za neke žnj aplikacije. Tipa baterijska lampa ili google tipkovnica ili onaj Hangout. I dok ne obaviš update ti ne možeš koristiti mob jer šteka.
Jel se isplati kupiti iPhone 5c ili više LG g3? Cijena im je ista...