Mobiteli (Android, iPhone) - općenito
- Uređivano
Ne slažem se za OnePlus. Granted, jesu podigli cijene s obzirom na one skromne početke i napravili su neke ustupke here and there (micanje 3.5 mm jacka primjerice), ali s obzirom na ono što i dalje nude u odnosu na druge su povoljni. Pogotovo što tako često izlaze modeli. Kad najave telefon, pričekaš pola godine novu reviziju i uzmeš praktički nov mobitel s popustom. Tako sam ja kupio 7T tjedan dana na popustu nakon što su 8. najavili.
EDIT: A moram za iPhone komentirat, vrag mi neda mira. Ja toj kompaniji iz sveg srca želim da propadne, ali znam da neće u svijetu gdje ljudi kupuju traperice od nekoliko tisuća kuna koje izgledaju kao da si se u travi valjao, ali su brendirane pa je to OK. Imao sam iPhoneove dok su stvarno bili revolucionarni i dok im nije bilo premca. Sad mi nudiš na najskupljim modelima performanse koje sam ja imao na svom Androidu odavno. I uopće me ne zanima više "zatvoreni sustav" bullshit, nije više 2014. godina. Za dizajn iPhonea 12 PRO su iskopirali svoj stari dizajn i napravili remix iPhonea 5, srsly? Bar im je dizajn uvijek bio jača strana i tu su uvijek rasturali, sad ni telefon ne znaju više dizajnirati. Uglavnom ovo je moj neobjektivni hejt generalno svega što danas rade i smjera u kojem idu. Ne bih im dao kune više, a govori osoba koja je imala 2 iPhonea (3G i 5S), iPod Classic, iPod Touch 4gen i iPad 2gen. Nisam bio Apple fanboy nego su jednostavno imali najbolje uređaje i htio sam imati najbolje.
Što se tiče cijena za kineske mobitele i niske cijene, bilo je već govora o tome u nekim dokumentarcima i vijestima. Koliko se sjećam, kad je bio u fokusu One Plus, išlo se na kompaniji minimalno isplativu cifru s kojom će ipak ostvarivati profit, oslanjanje na internet prodaju i word of mouth mlađih generacija umjesto klasične distribucije i preprodaje te ograničene količine uređaja koji bi se prodavali u "valovima".
K tome je bila namjera i mobitele prodavati kroz duži period i raditi blagi rebranding i redizajn postojećih, pa bi se period prodaje protezao na skoro 24 mjeseca, što je uglavnom u slučaj s Xiaomijevim mobitelima.
Vjerojatno imaju i neke poticaje države za izvoz, ali to bi bilo i za očekivati. Ali to su firme koje su se ponajprije probile na domaćem tržištu, tek potom i na stranom.
Fenix
Evo, našao.
https://www.techinsights.com/blog/xiaomi-mi-10-teardown-analysis
Znači, Xiaomi mi 10 košta, samo po komponentama - 440 USD.
iPhone 11 Pro Max košta, po istim okvirima - 490 USD.
Xiaomi se prema GSMareni, sada prodaje po cijenama od 530 USD, ali ajmo reć da je službena cijena u vrijeme pisanja članka ( u Kini) bila 670 USD. iPhone je 1.800 USD (u Kini).
https://www.gizmochina.com/2020/02/28/xiaomi-mi-10-bill-of-material-estimates-the-cost-of-production-at-3088-yuan-440/
Na tu cijenu se dodaje, marketing, research and development, packing and shipping i lako se dođe do zaključka da Xiaomi na svom telefonu vrlo vjerojatno gubi novac ili je na nekoj mizeriji.
Tzereen ne, to nisi rekao. Rekao si da je cijena komponenti veća od cijene prodaje. A nije.
Xiaomi je prije par godina obećao da će svoje mobitele prodavati za samo 5% net profita i toga se još uvijek drže. Nije sad to neka velika darežljivost jer to i je neki prosjek, ali razlika između njih i ostalih je ta da oni drže tih 5% i za flagship modele, dok drugi naplaćuju luksuz.
- Uređivano
Fenix reko sam tako jer znam da je tako niska cijena svima drugima osim Kinezima neodrživa. I stvarno mi se i dalje čini da sam kroz ove godine i čitao tako nešto na nekoliko mjesta.
Ovih par članaka je najsličnije tome što sam mislio. I ok, čak i da ispadne da nisu na gubitku, već na dobitku 5%, kaj to točno govori? Iako fakat sumnjam da jesu i tih 5%. Znači, vidiš da su po čistim komponentama 440 naspram 530.
Ali fakat se u to moraju uračunat i drugi troškovi. A to je ono gdje imaju prednost jer su "doma". Misliš da je ostalima niska cijena održiva? Zašto su propali svi ostali osim Samsunga i Applea?? Ništa drugo se ne prodaje osim toga dvojca i kineza. Misliš stvarno da to nije postignuto undercutom?
Mislim, ako gledam ko pizda, super za nas jer su cijene niske, niže no ikad prije. Kupiš praktički flagship za 3 soma kuna. Ali jel to fer ekonomija? Jel održiva? I svi Kinezi kako se dižu s prodajom i oni dižu cijene. Znači, jedino kaj rade je sjebavanje konkurencije i onda će ići na monopol. Pa nemaju niske cijene jer su majka Tereza.
Btw, ovo što Heat kaže je djelomice točno. Znači, Apple već i na hardveru ima zaradu ogromnu. Ali baš ogromnu. Znači, ak košta 500, prodaju po barem 1000.
Pa ajd uzmi ovu činjenicu. Tipa, ukupna prodaja mobitela na tržištu je nekih 25-30% (možda se to malo promijenilo od kad sam zadnji put pogledao, ali tu negdje). A ukupni profit od svih prodanih mobitela ide 93% Appleu. 93%!!
I nemoj me sad opet tražit izvore, jer ne vjerujem da iko ikoga ovdje traži dokaze za rasprave.
Edit:
Al eto, tražio sam ipak jer sam idiot. Prošle godine su imali 66%, Samsung 17, SVI OSTALI 13%.
Tzereen I nemoj me sad opet tražit izvore, jer ne vjerujem da iko ikoga ovdje traži dokaze za rasprave.
Pa naravno da ću tražit izvor kad ispališ nešto što nije realno već više graniči s teorijama zavjere. Xiaomi je svoj brend stvorio na temelju jeftinih uređaja relativno dobre kvalitete. Od početka su se okružili dobrim ljudima, Hugo Barra ih je podigao koji je praktički izmislio Android, nastavili su i dalje i eto ih tu gdje jesu.
I mogu to jer su pametno ulagali i razvijali se te najvažnije od svega, imaju jeftinu radnu snagu u svojoj matičnoj zemlji. Ti si tvrdio da prodaju mobitele ispod cijene sugerirajući da ih financira Kina kao država i sam sebe si demantirao.
Sad o fer ekonomiji ne znam koliko ima smisla pričat. To nije tema zbog koje sam se uključio ovdje niti znam puno o tome.
Fenix Hrvoje, daj me nemoj zezat da se spuštaš na tu razinu i govoriš da ovo moje što sam rekao graniči s teorijama zavjere?
Really?
Znači, napisao sam puno toga. Ne jednu stvar. Sam si sad potvrdio da imaju povlastice od toga kaj su kinezi te da im je zbog toga jeftinije. A to je samo dio toga.
I ne govorim da Xiaomi ne valja. Hvalim svoj Xiaomi mobitel od prvog dana kad sam ga kupio. Kad god me neko od frendova i kolega traži najisplativiji, najbolji mobitel, skoro uvijek ću im preporučiti Xiaomi, a odnedavno i neke Realme modele.
Govorim da su njihove cijene moguće samo zato kaj su kinezi. I zato kaj sad ne mogu nać točne članke gdje se potvrđuje koliki undercut rade, koliko su jeftini samo zato kaj su kinezi i da si drugi to ne mogu priuštiti, ne znači da to nije istina. I to je jedan od razloga zašto su propali i LG i HTC i Sony. Uz neke druge razloge, naravno, ali prvenstveno zbog undercuta cijena od strane jeftinih kineskih modela.
- Uređivano
Undercut cijena je jedno, a ja sam se uhvatio samo tvoje izjave gdje si netočno tvrdio da Xiaomi prodaje svoje uređaje ispod cijene proizvodnje. To nije istina i sam si se demantirao. Ne znam više o čemu dalje pričat. Mogu reći da se i većinom slažem sa svojim stavovima.
Ali se ne slažem u potpunosti da su uspješni samo zato što su Kinezi. Propalo je i puno njihovih proizvođača. Xiaomi kao Xiaomi jednostavno ne radi velike greške, marketing i research su im dobri i rade konstantno dobre uređaje kako izgledom tako i mogućnostima. Kad i ako zajebu gotovi su jer operiraju na margini profita.
Jednostavno imaju pametnu poslovnu strategiju. Po meni njihov uspjeh je došao zato što su pametno planirali rast. Pazi, oni su tek prije 2 god stigli u Europu. Nisu napravili grešku poput recimo HTC-a koji je napravio preveliku/prebrzu ekspanziju i transformaciju u neki premium brand. Nije im prošlo.
Koliko se sjećam od nekih prijašnjih članaka koje sam čitao, Xiaomi može pružati jeftinije cijene zbog 3 glavne stvari:
- Minimalni troškovi R&D-a za većinu mobitela. Taktika je uzmi sve dobro što već postoji i ukomponiraj u mobitel.
- Minimalni troškovi marketinga, barem što se tiče Zapadnog svijeta.
- Xiaomi proizvodi i prodaje puno veći asortiman proizvoda od samih mobitela (od igle pa do lokomotive) i telefonski brand im je koliko bitan sam po sebi, toliko i da izgrade brand affiliation za ostale stvari.
Dosta interesantna priča inače. Mislim da bi o toj temi bilo dosta materijala za jedan diplomski rad.
Samsungu opet cvjetaju ruže - https://www.engadget.com/samsung-q3-2020-012410766.html
Nadam se da će biti velikodušni s popustima za BF.
Ja iskreno glupljeg i retardiranijeg mobitela od Sonyevog nisan našao, žena mi to ima godinama i to kad uzmeš u ruke i malo gledaš po njemu po opcijama ideš napisati nešto nemožeš se načuditi koja je to kompliciranost debilana i slično, kako god imaju retardirane menie na TV-u tako su to prinili i na mob, zašto jednostavno kad može na Sony način. Ali evo napokn ženu san odgovorio i ide na Smasung a koji viditi čemo za Black Friday na tcomu.
Tko god je na pretplati ja iskreno neznan kakva je računica kupiti xiaomi, one plus i slične mobitele evo sad je izašao taj neki Xiaomi mi 10t pro, super mobitel bla bla bla ali prvo mobiitel nema oled ekran a to mi je prvo i osnovno bez toga nema dalje drugo taj pro sa 256gb me ispada 3720kn u tcoma dok sam note 10+ platio 3840kn.
Jednostavno Samsung opali brutalan popust kod tcoma i to svako malo a posebno na black friday da ja naman razloga ništa drugo osim njih pogledati.
A da je ludost kupiti Samsung na day one to da, malo strpljenja i dobiješ top mobitel po cijeni ovih jeftinijih izazivača
Ne bi koristio Samsung da mi ga pokloniš, ne sviđa mi se na njemu ništa. I ne želim plaćati robovlasničke pretplate. Računica je jasna.
buz Uvijek ću biti OnePlus cheerleader
Realno, oni su prvi počeli s rušenjem cijena na mainstream razini i ekipa može biti zahvalna na tome.
Uostalom, nema bolje android sučelja od njihovog. Kod toga stojim i necu promijeniti mišljenje. NIKADA mi se nije dogodilo da imam random pražnjenje baterije, nekakva štekanja, resetove i slično.
90 ili 120hz radi ko beba na njemu + što ima top OLED ekrane.
Nexus
I ja bi najrađe OnePlus, ali su postali preskupi. Nord me doduše privlači, ali ne znam jel bi mi trzao zbog lošijeg čipa. Mislim da je za te pare onaj Poco F2 čak bolji izbor iako mu fali 90Hz ekran.
Miro
Kak Sony ima glup UI, kad ima čisti android skin? Ništa svoje nisu dodali. Onda ti je Google UI glup, a ne Sony UI.