Mene vuče da igru odigram još jednom već danas. A znam da me ne čeka nikakva nagrada. Eto toliko je dobar dijalog i voice acting.

Pustite madSuperCrash-a. Vjerojatno se šali. 

Ovako započinje Henryjeva priča te jedan od najboljih uvoda koji sam vidio. Dobivamo pozadinsku priču njegova života u tekstualnom obliku gdje ponekad odabiremo što je napravio u životu i što je rekao, sve u svrhu imerzije.
Firewatch mi je zapeo za oko čim je bio najavljen, jednostavno se činio drukčijim od ostatka igara. Glavna premisa stoji ovako, Henry je dobio posao svojevrsnog parkovnog čuvara u Wyomingu. Šefica mu je Delilah koju jedino može kontaktirati preko walkie-talkieja. Ljeto ide mirno sve dok Henryju netko ne provali u toranj te kreće niz misterioznih događaja.
Upravo je kemija Henryja i Delilah ono što ovu igru čini stvarno posebnom. Pametno napisani dijalozi, koji gotovo konstantno prate igrača, djeluju vrlo prirodno te služe za bolje upoznavanje s glavnim likovima. Veliku ulogu u toj kemiji ima i igračev odabir toga kako će reagirati na nešto što Delilah kaže.
Ako gledamo gameplay, nije ništa inovativno. Princip je vrlo jednostavan, ide se od točke A do točke B uz poneku dionicu spuštanja užetom ili penjanja po stijenama. Jedan dan npr. moramo provjeriti tko koristi pirotehniku kod obližnjeg jezera dok drugi dan moramo ići po zalihe na rubu rezervata. Iako na prvu ruku zvuči donekle dosadno, dijalog te audiovizualna prezentacija čine upravo tu običnu šetnju po zalihe vrlo posebnom te realnom.
Atmosfera je vrlo snažna, što se dublje upuštamo u misterij to je osjećaj paranoje i nelagode veći, a sve to vodi do par trenutaka kada je igranje neugodno dobro upravo zbog utjecaja koji atmosfera ima na nas. Grafička prezentacija je stvarno predivna. Paleta boja je raznolika što sve skupa čini stvarno jednostavan, ali predivan prikaz prirode.

Ipak, igra ponekad pati od zasićenja tim silnim hodanjem. Isto tako trajanje od svega 3 sata je ipak premalo. Očekivao sam malo više po tom pitanju. Kraj igre je također malo razočaravajuć iako, meni osobno, ne toliko kao što sam primijetio kod drugih.
Sve u svemu, ovo je posebno iskustvo. Štoviše, ovo sam doživio kao jedan psihološki eksperiment s obzirom na to u koje nas okolnosti igra baca. Firewatch je ispunio svoju zadaću, pružio je jedno drukčije iskustvo od ostalih igara koje je ostavilo snažan utisak i dovoljno materijala za razmišljanje i ponovni povratak u šume Wyominga.

recenzija s portala

http://www.fair-for-all.com/index.php/firewatch

Ovo je tehnički najgora igra koju sam igrao ovu generaciju na PS4.
Totalno nedovršeno, frame rate je od 10 do 60 fps-a (odvratno), igra ima bolestan struttering svaki moment...katastrofa.
Ne znam odakle devovima obraza ovako nešto izdati i to još na zatvorenoj platformi.
Zasad neloša priča, ali 1/10 dajem jer igra je tehničko govno i jedva da radi. Totalno mi ubilo igru...
Razočarenje.

Tek poceo i vec presao u jednom igranju.
Solidna prica iako sam ocekivao puno vise.
Graficki odlicno radi na pc bez ikakvih problema, sve jako lijepo.
Jedina zamjerka nekad dosta nepotrebnog hodanja...

Stigao vam je patch za igru koji navodno značajno popravlja performanse na PS4. Između ostalog, popravlja i ovo:

Draw distance and shadow render distance have been improved, which should remove significant texture popping.
    Streaming loading and unloading has been significantly adjusted with extra safeties so you should no longer see loading happen right in front of you.
    We got Unity to fix a very rare hang that could occur when loading and unloading scenes.
    Many instances of unstable framerate have been improved.
    Auto-saves are now far less frequent, as they were causing the worst framerate hitches we have been seeing.
    Several places where people were escaping the world or getting stuck in collision have been refined. Also, if you are stuck in an endlessly falling state, the game will attempt to put you back, either through loading the last save or respawning Henry aboveground.
    Various cases where you were able to interrupt or break your current quest have been safeguarded.

Ne kužim samo jedno - da li  su svjesni kada izdaju igru u kakvom je nedovršenom stanju pa je zbog više sile svejedno trebaju izdati ili jednostavno ne skuže? :(

Ono, PS4 je zatvorena arhitektura, nije da moraš testirati igru na 1000 različitih konfiguracija.

Ne kužim samo jedno - da li  su svjesni kada izdaju igru u kakvom je nedovršenom stanju pa je zbog više sile svejedno trebaju izdati ili jednostavno ne skuže? :(

Ono, PS4 je zatvorena arhitektura, nije da moraš testirati igru na 1000 različitih konfiguracija.
Katastrofalne performanse...meni neoprostivo ovako SVJESNO izbaciti proizvod day1.
To mi samo govori da dev ne stoji iza svog proizvoda i njegove kvalitete i uopće ga nije briga jer zna da je igra digital only i da mogu tiskati patcheve kako im padne na pamet.
Igra se doslovno freezala.

Završio Firewatch.
Šteta tehničke katastrofe koja mi je dobrano snizila mišljenje o igri...mislim priča je ok (završetak bezveze), ali tehnički dio je katastrofalan...pa igra uopće nije rađena za PS4 već imam osjećaj da je nekakav low budget port koji su izbacili samo da izbace...igra se freeza, frame rate od 10 fpsa- do 60 fps-a...ubilo igru.
Vidim da je došao patch, ali sramotno do kraja...dev uopće ne cijeni svoju igru i svoj trud kada ovako izbaci igru, a recenzenti drže visoke ocjene igri koju su recenzirali na PS4...kakvi su to kriteriji? Kakvi? Igra je tehnički nedovršena i bok...kada vidim da igra freeza odmah znam da nije vrijedna moje pažnje pa makar to bila igra kalibra TLoU (što nije, ali primjera radi) jer to je pogotovo na konzoli NEDOPUSTIVO...totalno besramno tako izdati.
Sramota za devove, a i za recenzente koji su nabili visoke ocjene koje ne zaslužuje.

4/10 i tu sa darežljiv samo zbog nelošeg soundtracka i priče (koja sucka na kraju, ali eto)

Lol! Pa takva situacija je sa svim portovima, a pc verzija dobije jednake ocjene kao konzolaska. Odavno sam pisao da je to ocjenjivanje smijeh.

Chono7
Kako misliš "sa svim portovima"?
Na PCu?

Eto danas upalio igru i prosao ju. Jedino sto cu reci da je pre kratka i da su se malo vis mogli potruditi oko kraja ili krajeva ako se uzme u obzir secret ending. Jako mi se svidjela prezentacija igre pogotovo uvod tj kako su se Henry i njegova zena upoznali. Igra sama po sebi nije nesto ekstra no ima prekrasan art. Dinamika izmedu Henry-a i Delilah je na odlicnoj razini, a voice acting je takoder fantastican.

Sad ne znam sto bih vise rekao za igru kada zapravo nema se sto reci puno. Igra jest interaktivna i tjera te da citas i da sam skuzis neke stvari sto je meni veliki plus jer sam jako uzivao u Gone Home sto je u biti na istu foru kao i Firewatch. Prica je dobro razradena no krece dosta sporo ali se brzo poboljsa. Jest da neke stvari nemaju veze sa icime no eto, to je valjda da se moze teorizirati zasto je to tako i zasto ne. No definitivno nesto nije u redu. Najveci minus mi je kraj jer duzina price mi ne smeta posto je sve skockano kako treba no trebali su bar se potruditi malo vise oko kraja koji je ocajan da budem iskren, mislim valjda su kanili ici na neki depresivniji ton i to im je uspjelo vrlo dobro no samim time su srezali par bodova sa konacne ocjene jer se ne cini kao da je dovrsen proizvod mislim uopce nemas osjecaj kao da si prosao igru. No eto toliko i od mene, meni se igra svakako svidjela i uzivao sam u odlicnoj prici koja je iako puna rupa opet odlicna, sad da li vrijedi tih 20 eura, rekao bih da ne ali samo zbog kraja i osjecaja nepotpunosti sto je naravno samo moje misljenje. No eto, ako se uhvati na neki sale za 10 eura svakako uzmite jer mislim da je to korektna cijena za ovakvu igru. Za kraj bih samo htio reci da mi je zao developera sto im ne ide prodaja jer je steta posto je igra stvarno sjajna, no smatram da su se mogli malo vise potruditi.

7/10.

Takoder, za one koji su presli igru evo jedna zanimljiva teorija koja iako nema jake noge ukazuje na dosta rupa u prici koje su ostavljene slucajno ili pak namjerno.

http://www.youtube.com/watch?v=WpKFxN1tukg

Kako znas da im ne ide prodaja? Neki link da procitam?
Igra je dosta reklamirana pa me to iznenadjuje donekle.

Mislio sam da im ne ide prodaja kako su ocekivali. Sjecam se da sam procitao jedan clanak da su se bili zalili da ljudi na Steam predu igru u manje od 2 sata pa traze refund sto je nebulozno. No eto.

No eto, Reddit kaze da su vratili ulozeno ako se ide po njihovim.

EDIT: Aha, Evo ga.

Mislio sam da im ne ide prodaja kako su ocekivali. Sjecam se da sam procitao jedan clanak da su se bili zalili da ljudi na Steam predu igru u manje od 2 sata pa traze refund sto je nebulozno. No eto.

No eto, Reddit kaze da su vratili ulozeno ako se ide po njihovim.

EDIT: Aha, Evo ga.
OK, to sam i ja vidio. To je osvrt na gamad koji odigraju igru pa traze novce, a uz to i priznaju i da je igra dobra.
Nadam se da im inace ide dobro.

Chono7
Na PCu?
Da, na PCu. Slazem se kad si napisao da su ocjene smijeh, jer igra ne radi dobro na ps4

http://twitter.com/camposanto/status/702322523082362882

Firewatch has out-sold our wildest expectations. Campo Santo is going to be around for a while and we can't wait to make whatever is next.

Chono7
Na PCu?
Da, na PCu. Slazem se kad si napisao da su ocjene smijeh, jer igra ne radi dobro na ps4
Ocekivao sam smece od igre na ps4 kako je nexus pricao al sasvim je OK igra. Da trzne tu i tamo ali ovo nije ubisoft ili tko vec-masinerija da se prozivaju "devovi" kao sto nexus to radi. Igra je obicna avantura sa minimalno interakcije koja ne zahtjeva visoke performanse. Uopce mi nije utjecalo na dozivljaj igre iako se vidi da je igru radio izuzeto mali tim sa nula iskustva. Treba i pocet. Nisu svi uber developeri..

Fina igra skroz. Dijalog vecinom prirodan i zanimljiv. Mogli su jos dosta napraviti jer je igra prekratka. Ne mislim na cijenu i te gluposti nego igra je skroz zanimljiva na sredini a kraj je ocito zbrzan i nikakav. Mogli su fino jos razraditi pogotovo jer gameplay nije dosadio u ovih 4h. 8h i jos nekoliko ingame dana bilo taman.

Nasa recenzija od crozaca je odlicno napisana. 8 taman.

Chono7
Na PCu?
Ocekivao sam smece od igre na ps4 kako je nexus pricao al sasvim je OK igra. Da trzne tu i tamo ali ovo nije ubisoft ili tko vec-masinerija da se prozivaju "devovi" kao sto nexus to radi. Igra je obicna avantura sa minimalno interakcije koja ne zahtjeva visoke performanse. Uopce mi nije utjecalo na dozivljaj igre iako se vidi da je igru radio izuzeto mali tim sa nula iskustva. Treba i pocet. Nisu svi uber developeri..

Fina igra skroz. Dijalog vecinom prirodan i zanimljiv. Mogli su jos dosta napraviti jer je igra prekratka. Ne mislim na cijenu i te gluposti nego igra je skroz zanimljiva na sredini a kraj je ocito zbrzan i nikakav. Mogli su fino jos razraditi pogotovo jer gameplay nije dosadio u ovih 4h. 8h i jos nekoliko ingame dana bilo taman.

Nasa recenzija od crozaca je odlicno napisana. 8 taman.
Da zato jer igraš sa novim patchom koji je popravio stvari...
Na 1.01 igra je bila u kaosu...ne bi rekao da stvarno nije tako bilo. Doslovno je freezala.