Ovako započinje Henryjeva priča te jedan od najboljih uvoda koji sam vidio. Dobivamo pozadinsku priču njegova života u tekstualnom obliku gdje ponekad odabiremo što je napravio u životu i što je rekao, sve u svrhu imerzije.
Firewatch mi je zapeo za oko čim je bio najavljen, jednostavno se činio drukčijim od ostatka igara. Glavna premisa stoji ovako, Henry je dobio posao svojevrsnog parkovnog čuvara u Wyomingu. Šefica mu je Delilah koju jedino može kontaktirati preko walkie-talkieja. Ljeto ide mirno sve dok Henryju netko ne provali u toranj te kreće niz misterioznih događaja.
Upravo je kemija Henryja i Delilah ono što ovu igru čini stvarno posebnom. Pametno napisani dijalozi, koji gotovo konstantno prate igrača, djeluju vrlo prirodno te služe za bolje upoznavanje s glavnim likovima. Veliku ulogu u toj kemiji ima i igračev odabir toga kako će reagirati na nešto što Delilah kaže.
Ako gledamo gameplay, nije ništa inovativno. Princip je vrlo jednostavan, ide se od točke A do točke B uz poneku dionicu spuštanja užetom ili penjanja po stijenama. Jedan dan npr. moramo provjeriti tko koristi pirotehniku kod obližnjeg jezera dok drugi dan moramo ići po zalihe na rubu rezervata. Iako na prvu ruku zvuči donekle dosadno, dijalog te audiovizualna prezentacija čine upravo tu običnu šetnju po zalihe vrlo posebnom te realnom.
Atmosfera je vrlo snažna, što se dublje upuštamo u misterij to je osjećaj paranoje i nelagode veći, a sve to vodi do par trenutaka kada je igranje neugodno dobro upravo zbog utjecaja koji atmosfera ima na nas. Grafička prezentacija je stvarno predivna. Paleta boja je raznolika što sve skupa čini stvarno jednostavan, ali predivan prikaz prirode.
Ipak, igra ponekad pati od zasićenja tim silnim hodanjem. Isto tako trajanje od svega 3 sata je ipak premalo. Očekivao sam malo više po tom pitanju. Kraj igre je također malo razočaravajuć iako, meni osobno, ne toliko kao što sam primijetio kod drugih.
Sve u svemu, ovo je posebno iskustvo. Štoviše, ovo sam doživio kao jedan psihološki eksperiment s obzirom na to u koje nas okolnosti igra baca. Firewatch je ispunio svoju zadaću, pružio je jedno drukčije iskustvo od ostalih igara koje je ostavilo snažan utisak i dovoljno materijala za razmišljanje i ponovni povratak u šume Wyominga.