Hmmm, pa recimo GC je bio up to par sa PS2 i XBox-om i imao je hrpu dobrih igara pa opet, kakvi su ono prodajni rezultati?
Ako se to ide pripisivat piratluku, to mi nema toliko smisla jer moglo se i tada kad je bilo relevatno piratizirat GC i pržit igre na mini DVD.
Ja mislim da je jednostavno tome kriva politika još iz doba N64 da se forsira cartridge umjesto CD-a čak i više nego pojava PS1 jer Nintendo je imao tad reputaciju kao glavnog u gaming industriji. Na ovim prostorima su N64 uglavnom kupivali svi koji su se prije igrali na N konzolama jer, to bi bilo logično.. A onda kad je PS1 uspio i moglo ga se pirazitizat i jeftino doć do igara - ostalo je povjest. Plus što su cartridgei za N64 bili odvratno skupi za kupit (čitao sam primjere i do 900 kn!). A i budimo realni - cartridge je bio premalen za tadašnje 3D igre unatoč raznim trikovima i skoro nepostojećim loadingom.
I otad se N nikad nije vratio na stare slave SNES-a. Wii i Handheldi su iznimke. I 20 godina su uvijek postojali isti prigovori da N uvijek forsira jedne te iste franšize, da su to dječje glupe igrice itd. Unatoč tome što N64, GC pa i Wii su imali fair share kvalitetnih i first i 3rd party igara - to nije bilo dosta. Mentalitet je odlučio klanjat se Sonyju i to je to. Nije da podržavam njihovu politiku s Wii U jer potencijal konzole je tu, samo ili ne znaju ili ga ne žele iskoristit što diže živce svima osim možda najokorjelijim N fanbojima.
Tako da, ponovit ću svoje - čak i da NX bude višestruko jači od sadašnje generacije (što bi i i trebao biti ako bi išli na next gen), i da privuče neke third party developere i krene u smjeru kojem svi kakti žele, opet bi senašle razne torce i emiliji kojih ima na lopate i bljuvali po Nintendu jer im nešto treće nebi valjalo a i na koncu, valjda im to pruža gušt.
Naravno, da se ogradim, ja ne apruvam ovo da bi NX bio oko 150 dolara i bio slične jakosti kao Wii U jer to nikome ne treba.
Wii nećemo ni spominjati, jer je riječ o konzoli koja je bila pravo jeftina i prva je implementirala motion kontrole na pravi način. Ali ne smijemo zaboraviti da je to vrijeme bilo idealno za tako nešto, što je i Sony potvrdio i izbacio svoj Move. Koliko su zakasnili (Sony), to svako za sebe neka prosudi.
Ako pogledamo situaciju danas na tržištu, većina fanboy-aških rasprava se vodi koristeći kao argument "hardver". Žalosno je da se ljudi, ako se već moraju svađati i tražiti afirmaciju investicije svoga novca, ne pozivaju na ekskluzivne igre, već se prepucavaju koja konzola može vrtiti igre u 1080p ili 60 fps. Činjenica je da je to igračima danas jako bitno.
Ukoliko bi Nintendo sljedeće godine uskočio na brod next, odnosno sada već current gen konzola i koristio hardver poput onog u X1 i PS4, vjerujem da mogu kod AMD-a isposlovati dobro cijenu i u malom kućištu napraviti finu konzolu.
Motion kontrole su već viđene, trend ide prema Virtual Reality, tako da baš i nema sada nekih specijalnih i ekskluzivnih inovacija koje Nintendo može implementirati. Igrači žele imati jake konzole, a većina zapadnjaka sa normalnim standardom u odnosu na naš ionako ima i X1 i PS4, ali slabo ko ima WiiU. Reggijevo bahato i drsko ponašanje i negativne komentare usmjerene prema Virtual Reality neću puno komentarisati, ali je činjenica da je postao prava smijurija komentirajući Oculus i Morpheus, a da ih nije ni probao. #fail
Zašto WiiU ima slabu podršku 3rd party developera? Ja sam siguran da niko nema ništa lično protiv Nintenda, već da je glavni krivac za to slab hardver i "drugačiji" hardver koji ih tjera da igru maltene specijalno kreiraju za WiiU. A to se nikome ne isplati.
Pogledaj samo šta se desilo sa Project Cars-om za WiiU. Najavljivali ljudi i obećavali igru i onda došli do tačke kada su sve moguće uradili i skužili da WiiU to ne može podnijeti. Evo samo jedan citat developera:
Yesterday, the studio stated that the game's latest build was struggling to run on Nintendo's platform - currently at 720p23fps.
Studio boss Ian Bell explained that the game may now launch on Nintendo's forthcoming NX console instead, whenever that is released.Dakle, neka se sada svako od nas neutralnih posmatrača upita: Da li ću za 300$ kupiti sistem koji ne može vrtiti Project Cars u 720p/30fps? Ili da dodam 50 $ (X1) i igram u 900p/30 fps ili 100 $ (PS4) i igram igru u 1080p/60fps. Project Cars sam naveo samo kao primjer. Vjerujem da i Ubisoft, Activision, EA, Rockstar i drugi dobro znaju sa kakvim hardverom imaju posla. Neka se na ovom mjestu ne uvrijedi niti jedan vlasnik WiiU, jer zaista nije lično.
Ne znam koliko ste pratili vijesti za vrijeme E3 ove godine. Hardcore Nintendo fanovi su zakopali živog Reggija kada su vidjeli novi Metroid, a iskreno ni Star Fox Zero nije eyecandy za jednu 2015. godinu.
Nintendo je po mom mišljenju, na tragu slave koju su ostvarili sa Wii, puno kockao i prokockao. Ja poštujem njihovu odluku da se drže igara koje su nas sve NEKADA radovale, ali isto tako moraju uvidjeti da su oni klinci koji su 1995. godine igrali Super Marija i Donkey Konga, danas ljudi od 30 godina. Ninteno nije razvijao nove igre i išao u korak i s vremenom sa igračima koje su imali. Ako već moram povlačiti paralele, Sony je kompanija koja je s PlayStation-om rasla i starila sa svojim igračima. Npr. igrali smo Crasha, Spyru, Jak&Dextera, Ratcheta...a danas igramo Uncharted, God of War, Killzone, The Last of Us, Infamous.
Poenta moje priče je...biću prvi koji će kupiti Nintendo NX ako je riječ o konkurentnoj konzoli koja je u stanju da vrti igre u istoj ili približnoj kvaliteti kao MS i Sony (s tehničke strane gledano). Ne radi hardvera i foliranja da imam najjaču current gen konzolu, već radi hardvera kojeg će 3rd party proizvođači shvatiti ozbiljno i početi praviti igre za njega. Nisam toliki nostalgičar da ulažem u hardver na kojem samo mogu igrati Marija, Zeldu i Metroid, ali ako mi omoguće da pored tih ekskluziva zaigram i 3rd party igre onda radim pre-order već sutra.
Ponavljam, želim im svu sreću sa novom konzolom i jedva čekam 2016. godinu da vidim šta su to fino skuhali za nas. ;-)