Nemam ništa protiv cartridge-a, ali više naginjem da će ako se odluče na no-cd, ići na stranu all digital.
A cartridge su skupi za praviti, i sa tim hoće opet da drže monopol kao davno u doba NES-a i SNES-a, kad su publisheri morali od njih naručivati cartridge-es i hoće da se odvoje opet od ostalog svijeta. Ne znam, smatram da prave bespotrebne rizike, a ono što jednostavno trebaju je napraviti konzolu jačine makar trenutnih.
Dati hardversku slobodu svojim kreativcima i dizajnerima da rade čuda na konzoli, a ne limitirati ih opet i siliti gimmick-ima.
Naravno pričam sve hipotetički. Prava istina se krije tu blizu.
-----------------------------
Edit.
Ako bi posmatrao trenutno stanje industrije, imaju dva izbora. Napraviti konzolu koja će ostvariti uspjeh na tržištu (ne mora kao u slučaju wii-a, samo da je uspjeh) i nastaviti dalje u pravcu kojim se kreću zadnjih 30 godina.
Ovo je po meni najbolji izbor, konkurencija je uvijek zdrava, što slučaj sony vs M mogu svjedočiti.
Drugi izbor, je da ako se i ova konzola pokaže finansijskim neuspjehom, nažalost kapital stečen od prodaje wii-a se lako izgubi, pogotovo sa ulaganjem u nove patente i izbacivanjem nove konzole. Ako se to desi, nadam se da će N tada imati dovoljno mudrosti da ne bude tvrdoglav i da ide u propast, već se okrenuti multiplatform-u i biti kralj na tržištu.
U svakom slučaju kad pogledam, mi kao gameri možemo samo dobiti.