yakuza_stinger Previše glorificraš ljude čije su igre (Dragon Quest i Final Fantasy) svojevremeno bile ništa više nego rip off igara kao što su Wizardry i Ultima. A opet, te igre su inspirirane D & D-om. Koliko god ih volio, činjenice su činjenice.
Previše? Misliš . . . premalo?
Znam za tu priču s Ultimom i/ili Wizardry (D&D da ne spominjem; to je valjda preteča svega u žanru), suptilno sam je ubacio u "bili su inspirirani istim stvarima" dijelu svog prethodnog posta. Preoštar si s tim rip-off, za mene se tu radi isključivo o inspiracijama; inače je apsolutno sve rip-off. Nisam ih spomenuo imenima isključivo iz razloga što vjerojatno samo dvoje-troje ljudi na forumu zna o čemu se radi. (Ja, recimo, znam za njih samo zato jer su poslužile kao inspiracije raznim japanskim kreatorima. lol) I u tome je zapravo suština svega.
Mislim, ne znam. Nisam živio u to vrijeme, ali ako danas pogledamo i usporedimo ove četiri igre . . . pa zar nije toliko lako vidjeti da je Dragon Quest u usporedbi s Ultimom nekako šarenija, istovremeno misterioznija i jasnija, pa i jednostavnija video igra? Isto tako i Final Fantasy je za Wizardry ili štajaznam šta najvjerojatnije bio isto ono što je bio Super Mario Bros. Miyamoto-a za neku od arkadnih igara onoga vremena od koje je, gotovo sam sto posto siguran, Miyamoto "ukrao" podlogu ili koncept. Možda je bilo i Pac Mana prije Pac Mana, ali onda je došao Pac Man.
Kužim te, i nisam isključiv, ali . . . na kraju krajeva, DQ i FF imaju između sebe preko 25 mainline nastavaka. To dovoljno govori. Svaka čast temeljima, ali netko je izgradio sve ostalo.
Zapravo, pobit ću sve i složit ću se s tobom jer je istina. Sve je rip-off u neku ruku. Pitanje je samo u kojoj mjeri.
Btw. Respekt za sve Cross ljubitelje. Tamo, u ona vremena kad internet nije bio ni približno ovako proširen, za mene je u mojoj glavi čitavi koncept nekakvog gaming foruma počivao na ideji da je to samo platforma na kojoj bi neopisivi gušt trebao biti — biti okružen ljudima koji su (morali su (!), tako sam ja to sve zamišljao u glavi lol) odigrali Chrono Cross one godine kad je i izašao; kunem vam se. Sad, skoro dvadeset godina kasnije, uopće nisam promijenio razmišljanje haha.