• Gaming Vijesti
  • Unity engine developerima uvodi naplatu po instalaciji. Neki najavljuju brisanje s interneta, a drugi bježe

Apsolutno sramotna odluka. Navodno se developeri okupljaju za veliku tuzbu.

Čisto da se naglasi i možda editira u članku, ovo je zajebancija za Cult of the Lamb. Zafrkavaju se.

Užas. Unity zadnjih godina baš radi neke nelogične poteze, a ovaj im je najgluplji do sada. Čak i ja koji Unity koristim za hobby izradu igara sam istraživao malo o Unreal-u jer bi se radije prebacio tamo nego podržavao ove budale iako 99% nikad neću napraviti nešto što će uopće ući u ovaj poslovni model jer bi morao zaraditi 200k $ i imati 200k downloada. Žao mi je naravno truda koji sam uložio u učenje ovog engine-a, ali stvarno kad misliš da su najveću glupost napravili oni te opet iznenade s nečim još gorim.

Brijac Nekoliko stvari.

Prvo, sranja su krenula cim su na burzu izasli, sto je taman bilo negdje 2020. Od onda se lovi taj beskonacni rast i eto do cega dovede.

Drugo, nek ti ne bude zao tog vremena jer si naucio nesto C#-a i koncepte koji stoje iza koristenja grafickog pokretaca. Znanje je konceptualno prenosivo, cak i kada nije u doslovnom 1:1 omjeru.

Fico Prvo, sranja su krenula cim su na burzu izasli, sto je taman bilo negdje 2020. Od onda se lovi taj beskonacni rast i eto do cega dovede.

Nadovezano, Unityjev trenutni CEO je John Riccitiello, čovjek koji je htio naplatiti igračima Battlefielda 3 mijenjanje šaržera.

Plus:

Torgue John Riccitiello

Da, baš većina kaže da je sve nizbrdo krenulo s njegovim dolaskom.

Što je najgore, čini se da će se instalacije piratiziranih igara isto brojiti u ovo.

Ma jebeš Unity, bolji mi je Unreal.

yakuza_stinger Da se sad idem bavit devom, radije bih birao Godot ili Unreal.

Od previše ljudi sam čuo da su, iako su duže vrijeme bili na Godotu, prešli na Unity tak da bi ja definitivno danas išao na Unreal.

Ovo će se događat opet i opet i opet sve dok ljudi igraju F2P igre, plaćaju subscription za softver ili igraju Diablo IV i nastave to opravdavat sebi i drugima.

Over and out.

Nove promjene: https://blog.unity.com/news/open-letter-on-runtime-fee

Ukratko, free verzija ostaje free ako se ne pređe 200000$ zarade u zadnjih 12 mjeseci. Ako se taj iznos pređe, onda je potrebno upgrade-ati na plaćenu verziju.

Nisu odustali od fee-a za instalacije, ali će vrijediti od budućih Unity verzija koje će izdati u 2024. Znači svatko tko radi i nastavi raditi na trenutnim verzijama Unity-a neće mu se naplaćivati instalacijski fee.

Mislim, oke za ljude koji već rade u Unity-u da završe projekte kako su i počeli, ali vjerujem da će se hrpa ljudi svejedno prebaciti na nove engine-e kad budu započinjali s novim projektima.

Brijac Ubili su povjerenje. Najbitnije je da nema retroaktivnih promjena EULA-e. Stovise, developeri su se aktivirali i uputili se Europskoj komisiji kako bi slozili prijedlog zakona da se EULA ne smije retroaktivno mijenjati, vec samo u buducim iteracijama.

Na kraju bi moglo i puno dobroga izaci iz sranja koje je nastalo cistom pohlepom.

Fico Na kraju bi moglo i puno dobroga izaci iz sranja koje je nastalo cistom pohlepom.

Da, moglo bi se na kraju puno bolje to regulirati od EU i ne dopustiti slična sranja u budućnosti.