Također, plaćeno je i Bethesdi kako nebi izdala Deathloop i Ghostwire na Xboxu, što je jedan od razloga zašto je Microsoft kupio Bethesdu, zabrinut da Sony isto neće napraviti i sa Starfieldom da zaobiđe Xbox
Totalno razuman poslovni potez.
Također, plaćeno je i Bethesdi kako nebi izdala Deathloop i Ghostwire na Xboxu, što je jedan od razloga zašto je Microsoft kupio Bethesdu, zabrinut da Sony isto neće napraviti i sa Starfieldom da zaobiđe Xbox
Totalno razuman poslovni potez.
Da u MS-u ne sjede nesposobni debili mogli su iskoristiti enormnu količinu kapitala koju imaju na raspolaganju, stvoriti 10-ak brutalnih IP-eva, platiti izdavačima još poneku ekskluzivnost (kad se već igra prljavo) i bili bi konkurentni. Nemaju ni malo kreativnosti, znaju samo kmečati i kupovati. Miljama su iza Sonyja i Nintenda.
greyback znaju samo kmečati i kupovati
Iako se slažem stobom za kreativnost i manjak IP-eva, ovaj citat gore se također odnosi i na Sony po sudovima zadnje 2-3 godine, samo što oni nemaju kapitala da kupe već plate tj potplate devove. I prije nego budem dobio reeeee odgovore kako kupnja izdavača nije ista kao potplaćivanje privremene ili trajne ekskluzivnosti moram istaknuti da je suma sumarum cijele ove bitke po sudovima zadnje dvije godine ni više ni manje nego novac ti zarada, čisti biznis koji nema veze sa igračima.
Super mi je kad se jedna nepoštena poslovna praksa opravdava drugom nepoštenom praksom u nadi da će se tržište "iznivelirati". Kao sad će biti bolje za sve što će vjerojatno nove i moguće neke starije franšize iz sad već pozamašnog portfelja novoakviziranih MS-ovih studija postati ne vremenske, već trajne ekskluzive za Xbox/PC.
Ova sutkinja je prilikom donošenja presude očito čitala FFA i prepisala neke od komentara članova.
Vjerojatno na kraju presude piše i "dabogda Sony propao".
FTC je iznio izuzetno los slucaj i unatoc mnogobrojnim upozorenjima sutkinje da se fokusiraju iskljucivo na Sony, a ne na utjecaj na krajnje korisnike, oni su nastavili istom taktikom koja im se obila o glavu.
Colin iz LSM je nedavno izbacio intervju sa likom koji je direktor jedne anti monopoly organizacije, ako mozes poslusaj (ne znam dal je episoda izbacena izvan patreona) i videces kako funkcionisu ovakva sudjenja i kakav je stav ova doticna sutkinja imala.
Nije bas sve tako crno-belo.
Mada i ja mislim da je FTC trebao odraditi bolji posao.
Ps jebo moj auto correct.
Činjenica JE da je Sony opetovano kupovao ekskluzivnost nekih od najvećih igara u industriji. Ako ne čitavih igara onda dodatnog contenta kojieg igrači na ostalim platformama nikad neće vidjet.
To je činjenica.
Nikom nije smetalo jer su svi na Playstationu, a s poslovne strane to je MSu neosporivo radilo veliku štetu.
Već sada, a narednih 10 godina minimalno ćemo uredno gledat igre koje izlaze na Playstationu, a imaju Xbox logo na coveru i kad se pali igra, ali nemamo nijednu koja izlazi na Xboxu, a da ima Playstation logo. Doslovno smo godinu dana imali Xboxovu igru ekskluzivno na PSu
Ako želite krivit ikog za ekskluzivnost, krenite od uzroka, ne od posljedice.
AbelKOsMos Ne mogu bas iskopati o kojem je intervjuu rijec. Imas mozda ime osobe, da se lakse pronade?
Matt Stoller, mada mislim da nisu jos to bacili na YouTube a vrv oce u skorije vreme.
Lik ima misljenja s kojima se nebi slozio ali je bio fin razgovor sa nekim sa te druge strange.
Cak je i Colin rekao da bi odradio bolji posao od FTC-a, sto nije tesko za poverovati.
wooddiebone pa kupovali su i jedni I drugi,pogotovo time eskluzive.
Zar nije Xbox imao i tomb raider i Titanfall i Alan wake i ostale.
Svi su oni cupali sta su mogli samo je sony to ocigledno radio bolje i sa pravim igrama.
Sony <3
Xboxove third party ekskluzive su zanemarive u usporedbi sa PS third party ekskluzivama.
Jednostavno se ne može tak jednostrano na ovo gledat kak neki gledaju.
Možeš bit nezadovoljan ishodom, ali kao što rekoh, Sony je tu izgubio SVOJU igru.
Nije Microsoft sad odjednom odlučio da su ekskluziva strategija za dominaciju, Sony to koristi desetljećima.
MGS, FF, Tekken, Soul Calibur su samo neki od megapopularnih third party serijala koji su dvije ili tri generacije bili isključivo dostupni na PS konzolama iako za to nije bilo nikakvog razloga osim dogovora nekih ljudi u odjelima.
Evo ti MGS4. Mit se širio od starta da je to igra razvijena i ovisna posebno za PS3 arhitekturu i da port na Xbox nije moguć ili da zbog broja diskova ne dolazi. Sad znamo da je 360 verzija bila potpuno igriva u razvoju.
Prestanite se naklanjat firmama kojima je jedini cilj iscicat maksimalni profit iz vas.
wooddiebone Već sada, a narednih 10 godina minimalno ćemo uredno gledat igre koje izlaze na Playstationu, a imaju Xbox logo na coveru i kad se pali igra, ali nemamo nijednu koja izlazi na Xboxu, a da ima Playstation logo. Doslovno smo godinu dana imali Xboxovu igru ekskluzivno na PSu
wooddiebone Prestanite se naklanjat firmama kojima je jedini cilj iscicat maksimalni profit iz vas.
Brate oladi, samo zato sto imamo diskusiju i drugacije poglede na situaciju to ne znaci ovo.
Moja greska je sto sam ista i pisao.
wooddiebone Ako želite krivit ikog za ekskluzivnost, krenite od uzroka, ne od posljedice.
Znači skidam kapu za ovo! Da se nadodam na još jedan mogući razlog, iako je poznato da sve kompanije to rade, neki u manjim oblicima dok drugi u puno većima očito je da su ti drugi letjeli jako blizu sunca. To što si napisao i u drugom postu gore je ono što je javno, znam da je sutkinja tj Microsoft tražila uvid u Sony-eve mutne poslove iz 2019 do danas. To je samo 4 godine, ako je u 4 godine uspjela naci dovoljno dokaza zamisli što bi da ima dublji uvid.
Doslovno se sve ove godine mogu sažeti u onu poslovicu, fuck around and find out.
Argument s igrama iz PS2 ere je smijesan samo treba pogledati koliko su se primjeraka konkurenti od PS2 prodali da covjek shvati o cemu se tu zapravo radi. Bas je Sony imao potrebu tada kupovati ekskluzivnost.
Zasto tu praksu nisu nastavili onda u PS3 eri kad im je to stvarno trebalo?
Nisam ja ni vruć ni nabrijan ni nervozan ni ljut. Nemam svog konja u trci. Nisam navijao za nikoga u ovom slučaju nego gledam stvar kao promatrač.
Sony je taj koji je izgradio svoju reputaciju i brend na ekskluzivama.
I sad će ljudi pričat da to nije istina jer su i Xbox i Nintendo ekskluzive jako zaslužne za njihov uspjeh, ali po mom znanju, nijedna gaming kompanija nije tolko ekskluzivnih dealova imala sa neovisnim studijima i izdavačima kao Sony niti sa toliko velikim i jakim serijalima.
Spider-man, serijal koji je oduvijek bio multiplatform naslov, postao je PS ekskluziva davno prije Sonyeve akvizicije Insomniaca.
Masu fanova Spider-mana je ostalo zakinuto za Spider-mana ako nisu imali ili nisu htjeli kupiti PS4.
Zašto? Zato što su tako odlučili ljudi u odjelima kojima je zadnja odigrana igra bio Super Mario.
Ekskluzive su bolje igre i ja mislim da za njih definitivno ima mjesta u industriji. Mislim da je tržišno natjecanje na kraju uvijek dobro za krajnjeg korisnika, a Spider-man je dobio najbolju igru u povijesti upravo zbog ekskluzivnosti.
Kaj vi mislite da će Sony propast zato kaj je MS pljunuo masu love da poveća market share?
Pa nemojte bit smješni.
Na kraju dana, ni Disco Elysium, ni System Shock, ni Witcher 3, ni Red Dead Redemption 2, ni Elden Ring, ni Zelda, ni Baldurs Gate 3 nisu first party igre.
Ni Sony ni Microsoft nisu kompanije bez kojih gaming industrija ne može opstati. Da, Sony izdaje neke vrhunske igre koje ću voljeti do kraja života, ali ako ih sad izbaci MS sa pozicije na kojoj jesu, doći će netko drugi.
I realno, najgore kaj se može dogodit Sonyu zbog MSove akvizicije ABa je da se natječe s Nintendom, a to je po mom mišljenju značajno bolja pozicija nego ova na kojoj jesu i na kojoj najavljuju uvođenje live service igara u lineup i izdaju igre sa predatornim mikrotransakcijama.
Ne očekujem od nikog da se sa mnom složi, svjestan sam da je moje mišljenje nepopularno.