• Gaming Vijesti
  • The Last of Us Part II je ostvario dobar prodajni rezultat, nisu mu naškodile kontroverze

Mislim, bilo je to očekivano. Kritika je jednoglasno hvalila igru, a bome i publika kad je to bilo bitno. Radi se o iznimno kvalitetnoj igri koja je zaista pomakla granice žanra, a i industrije u globalu.

Istina, postoji jako glasan dio igrača koji ovu igru prezire iz dna duše. Većinom iz dva razloga - jer radnja nije krenula kao što su očekivali i zbog neutemeljenog stava da je ovo previše "woke" igra. I dok danas zaista postoje jako loše odrađeni "woke" naslovi, ne samo kod igara, već i serija i filmova, TLoU II to zaista nije.

Na kraju, taj leak koji je izašao prije izlaska igre je definitivno igri naštetio, jer je danas usmena predaja jako bitna. I dok postoje igrači koji su igru probali i/ili prošli do kraja pa su nezadovoljni, isto tako postoji veliko more njih koji je zbog loše usmene predaje nisu ni probali nego ponavljaju parole koje su pročitali. Vidim to i na ljudima kod kojih to ne bi očekivao. Jer na kraju dana, danas vrlo često i sami donosimo "svoje" stavove o igrama koje nismo ni probali.

Prevelika je to igra bila da ju netko kome se ne sviđa ne bi odigrao tako da je posve razumljivo da se dobro prodala.

Pa i ja bi prvi odigrao treći dio kad bi došao bez obzira što mi je drugi dio dno dna što se tiče priče.

Upravo to, dobar prodajni rezultat, ne odlican, ne impresivan. Igra stara 2 godine bi trebala bolje od toga, sto samo dokazuje da nakon launcha je sve stalo i brojke nakon toga su uz brojne popuste i rasprodaje.
    Ali zaista fora mentalna gimnastika NDa u vezi ovog

Sobzirom da se prodavala samo na jednoj platformi, rezultati su izvrsni.

Tzereen pa nebi reka da je neutemeljeno da je igra previse woke. Ne mislin time na ellie ili abby da ne spojlam…mislin da je taj treci dio bila stvar koja je bas prelila casu i po meni se moglo bez toga al eto. Inace maestralna igra sa pricom i krajem koji ne znan moze li bit bolji. Za mene remek djelo.
      edit: sta se prodaje tice, govori se o prodajnim primjercima a ako se sicate igra je vrlo al bas vrlo brzo nakon izlaska isla na dosta velik popust i mislim da je u ducanima bila za 300tinjak kn ne znan jel misec dana nakon izlaska a to dosta govori…

chono Upravo to, dobar prodajni rezultat, ne odlican, ne impresivan.

Što točno misliš pod ovim? Od kuda i po čemu je za tebe ovo dobro, a ne impresivno?

foggy TLOU2, nastavak TLOU, najprodavanije eksluzive PS-a, se prodao u roku od dvije godine u samo 10mil kopija uz brojne popuste. Više nego dvostruko manja prodaja od prvog dijela u ovo doba kad je platežna moć prosječnog gamera, izuzev posljednjih par mjeseci, veća nego ikad i ima nas više nego ikad. Za razliku od toga GoW2018 se u roku od 3god i 4mj (do kolovoza 2021) prodao u preko 19,5mil kopija. Nastavak na franšizu koja u 6 igara ima sveukupno manje prodanih kopija nego TLOU1 sam. Čisto sumnjam da će se TLOU 2 kroz jos godinu dana prodati u dodatnih 10mil kopija, a i da se proda i to je lošiji rezultat s obzirom na prodajni uspjeh prvog dijela. Po meni brojka od 10mil prodanih kopija za tu igru je poraz. Sve ovisi kako gledaš na to i koliko digneš rezoluciju pogleda. Ti vidiš 10mil i odmah si impresioniran, ja kopam dublje u uz usporedbu s drugim naslovima i u kontekstu povijesti vidim to kao poraz.

Ranzo Ja pitam, ne donosim nikakve zaključke. Članak nisam ja pisao, a samo me zanimalo što kategorizacija koju Chono navodi znači, a evo super si je objasnio - Prema tome što si napisao, ako je istina, onda se slažem s tobom i sa Chonom.

S obzirom da nastavci igara uvijek skoro flopaju i nikad se ne približe kvaliteti izvornog hita - nije tako loše, no da, moglo je i trebalo je biti bolje.

Ranzo Po meni brojka od 10mil prodanih kopija za tu igru je poraz.

To stoji, ovo je po svemu trebala biti najprodavanija PS ekskluziva ikad, ali nije. Tako da je 10 milijuna za jednu PS ekskluzivu impresivno, ali za nastavak možda i najbolje PS igre ikad, pa baš i nije impresivno.

Broj nije poražavajuć sam po sebi, 10 milijuna nečega prodati je jako puno, ali se slažem da je ovo poražavajuće s obzirom kako je igra prihvaćena od strane kritike. Izgleda da se gamerima ipak zamjerila s ovim kontroverzama. Ali prodaja nije stala, kad dođe na PC + NG verzija, stigne se dojam puno popraviti. Prilično sam siguran da su u Sonyu očekivali puno više od TLOU2 s obzirom na renome prve igre i budžet.

Previše kontroverzi, istina. Šteta što mnogi zbog toga nisu odigrali ovaj masterpiece, ali tko im kriv. Mislim, trebalo bi provjeriti koliko je ljudi igralo igru, dakle kupilo second hand, šeralo, piratiziralo... Ja sam u onih 10 milja prodanih, dobio sam ju novu na okladi.

@foggy kolega @Ranzo je izvrsno obrazlozio, nemam potrebe nista dodati.
            Mogu samo staviti pojasnjenje uz primjer da primjerice izade Half Life 3 i nakon 2 godine ima ovakve prodajne rezultate sa boostanim prodanim primjercima kroz razne popuste, gledao bi na to kao dobar rezultat, nikako odlican ili impresivan.
            Fama oko tlou2 je odradila svoje nakon launcha i steta za igru takvog kalibra i takve tehnicke izvedbe.

Naravno da su igri naškodile kontroverze.

10 milja je puno i pohvalno je za bilo koju igru, ali nije IMPRESIVNO, pogotovo ne za Naughty Dog.

Osobno me živo zanima vidjet user reviewse na Steamu i Meti kad igra izađe na PC. Sad su se strasti više manje slegle i većina reviewa će bit ljudi koji zapravo odigraju igru.

Najbizarnije od svega kaj se događalo na releasu TLOU2 je inzistiranje nekih ljudi da je Tsushima GOTY te godine.

Mislim, ok, Tsushima je fakat na mjestu igra i zabavio sam se igrajući, ali prema TLOU2 je to Farmville.

Malo je zbunjujuće jer u naslovu piše dobre rezultate što je točno i mislim da se svi s time možemo složiti, ali u tekstu piše impresivne, što baš i nije točno.
            Budžet nastavka je barem duplo veći od originala, a s obzirom na trajanje razvoja i odgode, vjerojatno je i iznad toga, a broj prodanih primjeraka je dvostruko manji. To ne zvuči impresivno.

TLOU 1 mi je među najboljim gamer iskustvima...TLOU 2 budem ostavio za kraj prije nego ps4pro ode u kutiju da skuplja prašinu...s druge strane...GOW... Uncharted...nisu po mom guštu

Znači TLOU 2 je dokaz da,su gameri većinom zadrti konzervativci ograničenog svjetonazora

Ja sam libertijanac

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Last_of_Us#Sales

By August 2014, the game had sold eight million copies: seven million on PlayStation 3 and one million on PlayStation 4
            By April 2018, the game sold 17 million copies across both consoles.

Fer će biti usporediti za 4-5 godina, pogotovo ako izađe remaster drugog dijela.

Ranzo

Sve si objasnio. Sjedi pet.

Koliko god nisam zadovoljan s pričom i kojim je dijelom otišla, ne mogu reći da nisam uživao igrajući jer mi je gameplay super kao i tehnološki dio. Dva puta sam je prešao a vjerojatno ću još jednom na PS5 sad kad je i patch vanka.

Već sam rekao da bi mi radnja part 2 bila sasvim okej da je ovo treći nastavak, te da nisam morao čekati 7 godina.

Najvjerojatnije će izaći Part 3 ali da se mene pita ja bi htio novi IP.