Sterlok Ekskluzivnost može biti argument samo Steam fanbojevima. Nije ekskluzivnost ako sve što trebam napraviti je instalirati launcher. Imam na PC-u hrpu launchera, jedan novi više manje, nikakav problem.
Ekskluzivnost je kada nije dostupno na drugim servisima. To znači ekskluzivno. I da, meni smeta jer svoj library imam na Steamu. Svoju ekipu imam na Steamu. Igre su se reklamirale kao dostupne na Steamu, samo da bi se magično maknule koristeći Steam kao platformu za besplatan marketing. Da si budemo na čisto, mene nije briga o zaradi Steama, niti me briga o instalaciji dodatne aplikacije. Ne sviđa mi se što je njihova ekskluzivnost dovela do niza slučajeva lažnog marketinga gdje se mora navlačiti za rukav ekipu s kojom se igra da se prebace na drugu aplikaciju i tamo kupuju igre da se igraju. Nekima je samo jedna u nizu, nekima je tlaka. Phoenix Point ti je odličan primjer toga.
I prije nego što se potegne to da Uplay isto radi ili tako nešto, nije ni približno isto to raditi s igrama čija se izrada financira i to raditi s igrama u čijoj izradi nisu ni približno sudjelovali.
Da ne ulazim u temu toga kako je neko vrijeme EGS skenirao računalo za Steamov folder i pokušavao izvući listu prijatelja i igara bez tvog dopuštenja. Obično se takva aplikacija koja radi stvari bez tvoje dozvole naziva malwareom.
Populizam? Postao sam u Epic temi koliko su mi toga podjelili. Samo neka nastave sa takvim populizmom, meni super
Da, rade na temelju populizma i dugoročno će napraviti štetu PC gamingu, a ne korist. To će se očitovati u većim ograničenjima za igrače i developere. Prvi takav primjer sam i spomenuo, pitanje je vremena kad će Valveu dopizditi, smanjiti će marže za developere i maknuti besplatno generiranje kodova. Onda će svi skužiti koliko je to dobra stvar.
Jedva čekam da se svi mi koji smo se smijali i ljutili na Sonyjevo zaključavanje postavki iza verzija igara kolektivno ošamarimo kada vidimo ekskluzivni 4K DLC na pola godine na nekom servisu poput Epica.
Tko mi poklanja u gamingu više od njih?
Kao što sam već rekao, kruha i igara.