• Gaming Vijesti
  • Apple mora dopustiti developerima naplate zaobilaznim putem, ali Fortnite se ipak ne vraća na iOS

Epic je za 4-5 milje dolara dobio dobru reklamu što je kikiriki iznos. Ne kužim hejt prema Robin Hoodu PC gaminga.

Multimilijunsku korporaciju – koja ne daje sirotinji, već populistički koristi zalaganje za developere, do tada ne dodavajući ni osnovne funkcionalnosti na svoj servis, efektivno govoreći potrošačima da nisu vrijedni u najmanju ruku jednako kvalitetnog servisa kao što je Steam, dok u isto vrijeme dijeli PC publiku nepotrebnim ekskluzivnostima – nazivati Robin Hoodom možeš samo ako imaš problema s vidom pa ne vidiš kroz maglu koju ti uspješno prodaju.

Ista korporacija koja jednako populistički pokušava "svrgnuti" Steam i tvrdi da imaju monopolistički utjecaj i prevelik postotak koji uzimaju developerima, pritom ignorirajući PSN/Xbox Live/Nintendo Store i to da Steam omogućuje besplatno generiranje svojih ključeva, što pak znači da developer može koristiti Steam kao marketinšku platformu, dok u isto vrijeme prodaje ključeve za igre direktno sa svoje stranice, zarađujući apsolutno svaku uplaćenu lipu.

Da ne govorim o tome kolika bi ironija bila da se Robin Hood bori u ime Tencenta i milijunaša.

O besplatnim igrama je dovoljno samo jednu prastaru izreku izvući: "Kruha i igara."

Fico

Ekskluzivnost može biti argument samo Steam fanbojevima. Nije ekskluzivnost ako sve što trebam napraviti je instalirati launcher. Imam na PC-u hrpu launchera, jedan novi više manje, nikakav problem.

Populizam? Postao sam u Epic temi koliko su mi toga podjelili. Samo neka nastave sa takvim populizmom, meni super 😄

Zarađaju? Samo nek zarađuju dok su im igre na debelim akcija uz 10eura dodatnih bonova za svaku igru koju uzmeš u nedogled.

Tko mi poklanja u gamingu više od njih?

Konkurencija je uvijek dobro došla.

Sterlok Ekskluzivnost može biti argument samo Steam fanbojevima. Nije ekskluzivnost ako sve što trebam napraviti je instalirati launcher. Imam na PC-u hrpu launchera, jedan novi više manje, nikakav problem.

Ekskluzivnost je kada nije dostupno na drugim servisima. To znači ekskluzivno. I da, meni smeta jer svoj library imam na Steamu. Svoju ekipu imam na Steamu. Igre su se reklamirale kao dostupne na Steamu, samo da bi se magično maknule koristeći Steam kao platformu za besplatan marketing. Da si budemo na čisto, mene nije briga o zaradi Steama, niti me briga o instalaciji dodatne aplikacije. Ne sviđa mi se što je njihova ekskluzivnost dovela do niza slučajeva lažnog marketinga gdje se mora navlačiti za rukav ekipu s kojom se igra da se prebace na drugu aplikaciju i tamo kupuju igre da se igraju. Nekima je samo jedna u nizu, nekima je tlaka. Phoenix Point ti je odličan primjer toga.

I prije nego što se potegne to da Uplay isto radi ili tako nešto, nije ni približno isto to raditi s igrama čija se izrada financira i to raditi s igrama u čijoj izradi nisu ni približno sudjelovali.

Da ne ulazim u temu toga kako je neko vrijeme EGS skenirao računalo za Steamov folder i pokušavao izvući listu prijatelja i igara bez tvog dopuštenja. Obično se takva aplikacija koja radi stvari bez tvoje dozvole naziva malwareom.

Populizam? Postao sam u Epic temi koliko su mi toga podjelili. Samo neka nastave sa takvim populizmom, meni super

Da, rade na temelju populizma i dugoročno će napraviti štetu PC gamingu, a ne korist. To će se očitovati u većim ograničenjima za igrače i developere. Prvi takav primjer sam i spomenuo, pitanje je vremena kad će Valveu dopizditi, smanjiti će marže za developere i maknuti besplatno generiranje kodova. Onda će svi skužiti koliko je to dobra stvar.

Jedva čekam da se svi mi koji smo se smijali i ljutili na Sonyjevo zaključavanje postavki iza verzija igara kolektivno ošamarimo kada vidimo ekskluzivni 4K DLC na pola godine na nekom servisu poput Epica.

Tko mi poklanja u gamingu više od njih?

Kao što sam već rekao, kruha i igara.

Slažem se se fićotom skroz. I ja ne mogu smisliti EGS unatoč svim džaba stvarima. Nisam instalirao EGS još uvijek i nisam claimao ni jednu jedinu igru jer nimalo ne podržavam što rade. Dapače, nerviraju me. Dole EGS.

Ali kad smo kod toga, definitivno dole i Apple.

Kao što rekoh servis jedan ili više nikakav problem. Vrtimo se u krug. Instaliraš i koristiš...što ih je više, više me vuku za rukav. Uzmem od svakoga što mi paše. To se zove konkurencija, to je osnova otvorene platforme a ne ekskluzivnost koji riješiš u dvije minute. Kaj se dopizdavanja tiče, nek dopizdi kome hoće, ja čekam tko mi ponudi više i jeftinije. Boli mene briga za te korporacije, gledam vlastiti džep kao i uvijek, kao što oni gledaju vlastiti.

i kad već spominješ Phoenix Point cijena je trenutno duplo niža kod Kineza.

1 / 2

Sterlok To se zove konkurencija, to je osnova otvorene platforme a ne ekskluzivnost koji riješiš u dvije minute.

Onda je skroz glupo od svih, uključujući Epica, da te igre nazivaju ekskluzivama za Epic. Kada je nešto dostupno na jednom jedinom mjestu na platformi, to je ekskluzivnost. To je definicija ekskluzive.

Evo da ne mora se tražiti, definicija ekskluzive. To je apsolutno kontra otvorenosti platforme.

Kaj se dopizdavanja tiče, nek dopizdi kome hoće, ja čekam tko mi ponudi više i jeftinije. Boli mene briga za te korporacije, gledam vlastiti džep kao i uvijek, kao što oni gledaju vlastiti.

Nemoj soliti pamet onda onima koji su branili cijenu Horizona ili PS+ pretplate.

i kad već spominješ Phoenix Point cijena je trenutno duplo niža kod Kineza.

Prvo, nemoj ići sada u banalizaciju spominjanja Tencenta do te mjere da je do "kod Kineza". Drugo, cijena nema nikakve veze s ekskluzivnošću o kojoj govorim. Nigdje se nisam dotaknuo cijena, već isključivo besplatnih igara.

Vrtimo se u krug.

Vrtiš se u krug. Poanta svega što sam htio reći je da je zvati Robin Hoodom multimiljunsku populističku korporaciju, koja se na fejk dobroti pokušava skupiti simpatije, je apsurdna usporedba.

Kud baš izvučeš Phoenix Point. On mi je trn u oku i jedan od glavnih razloga zašto nema šanse da instaliram EGS. Igra obećavana da će doć na steam, na kraju godinu dana ekskluziva na EGS.

Pravi Robin Hoodovi, svaka im čast.

Meni nije ekskluziva. Možda je vama ili njima ali meni nije. Instaliram i koristim kako poželim. Na kojem će biti launcheru mene zabili ako je jeftino i lako dostupno. Ak je to vama bitno vi kupujte tam gdje želite, kupujte skuplje i čekajte koliko treba, vaša stvar. Mene opet zaboli gdje netko troši svoj novac.Meni su Robin Hood, daju mi besplatno i jeftino (ne samo meni).

Ali Epicove "ekskluzive" su ponuđene svima a ne samo određenim grupama. Tako da mi je glupo njihove igre nazvati ekskluzivama. Da, i xbox igre i ps igre su ponuđene svima ali za njih moraš kupiti njihovu platformu što je drugačije nego kod pc-a. Stvarno nije problem sa dva klika skinuti epic i igrati "njihove" faking igre.
              Edit:
              Zabrijte si da kada ste na epicu da ustvari igrate na steamu i da vidiš veselja.

Zabrij si ti kad jedeš krastavac da jedeš pečena rebrica.

Epicove ekskluzive su gore od konzolaških. Jer cijepkaju tržište koje nikad nije bilo rascjepkano.

Ili do sada nije bilo ozbiljnije konkurencije Steamu....zašto su izdavači masovno počeli izbacivati vlastite launchere? Sigurno jer su prezadovoljni uvjetima na Steamu. Krajnji korisnik uvijek profitirao zbog prave konkurencije.

Konkurencija je uvijek dobra.

Steam se tolko uljuljkao u svoj monopol da su zaboravili updateat UI od 2012.

That said, Epic launcher je govno.

Jest, epic launcher je govno, ali radije cu se potrpit tih tri minute gledanja u launcher, nego platit 20 eura vise za igru, jer zasto bi platila vise? Moj osobni izbor je kako trosim svoj novac i gdje i ne razumijem cemu je toliko ljudi tu triggerano sa svacijim osobnim izborom. Od 2013 kupujem na steamu, od svih potrosenih para i para dobila sam samo pozadinu i avatar boarder, pardon, ne dobila, nego kupnjom dobijes one tokene koje mozes zamjenit za pozadine i boardere. I da, emojie koje nikad nisam niti necu koristit. Epic mi daje 10% popusta na sljedeću igru koju kupim sa svakom kupnjom, steam mi daje mogućnost zamjene "karata" od achievementa koje sam napravila u igrama za novac u vrijednosti 0.0008 centi.

Niko se ne triggera na ljudski izbor, to opće tu nije problem.

Fićo je reagirao na izjavu da je Epic Robin Hood, a ta izjava nema veze s vezom. Samo to. To kaj ja osobno prezirem EGS je moja stvar niti namećem to mišljenje tebi i drugima, ali ako već pričamo, onda ću ga iznjeti van, da.