Tomb Raider uvijek može, u bilo kojem stilu
Tomb Raider se u novoj igri vraća početcima: “Pokušat ćemo spojiti original i novu trilogiju”
Lara na 100 nacina. A što nebi moglo. Prelazim reboot trilogiju i smrzavam se u sibiru. Tamo ima svega ali pingvina nema!
“Pokušat ćemo spojiti original i novu trilogiju”
Ovo mirisi na teski cirkus sa strane storytellinga. Kao da trilogija nije bila dovoljno glupo napisana, sada ce to pokusati jos vise usrati, a mislio sam da ne ide gore od shadowa i debilne price kakve bi se posramilo i predskolsko dijete.
Mislim da bi većina gaming industrije mogla odustati od bilo kakvih pokušaja ozbiljnog storytellinga. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati developeri koji su sposobni za tako nešto.
Neka se prvenstveno fokusiraju na gameplay (kao npr. tvorci Hitmana u zadnjoj trilogiji), što se priče tiče, nekakvi leteći unicorni koji će povezati levele, it's fine.
maverick Shadow je cringe žešći, baš loše napisan story. Prvi mi je tu bio još i oke, prestavili su Laru kao terminatora i što sve prođe jadna kroz tu igru, na kraju mi je to i sjelo. Ovo dalje su baš gluposti viđene 200 puta, a dodatno nemaju ni glave ni repa. Van toga, igre su dobre, zagonetke solidne i tombovi su me zabavili. Ima se što vidjet, ali i ja sam jedan od onih koji bi rađe upalili prvi i drugi tomb raider.
Kad spojiš Shadow i Kojimu, dobiješ veći cringe od MGS-a 3 = implozija svemira.
Inbound 4 controversial opinion:
Ova TR trilogija nova je jedna od mojih većih razočarenja. Ne mislim da su loše igre, ali samo... meh
Poor man's Uncharted.
Loš scenarij, Larino prenemaganje (AAAAAH, UHHHH, I CAN DO THIS, JONAHHHHHHHHH, YOU CAN DO THIS LARA...), neke ko fol bombastične scene koje ne mogu prismrditi Unchartedovim (kada već radim tu paralelu za usporedbu).
Previše se shvataju ozbiljno, potpuno se izgubilo onaj Larin "cockiness" i britanski humor. Baš baš užas. Ono što najviše čupa igre je sjajna grafika i art, ali to će za 5-10 godina izgubiti svoj šarm, ali ono što bi trebalo ostati (njen personality, level dizajn itd...) je skroz prazno. Hajde eto 2013. dio je imao na nekim mjestima momente pamtljivih "levela", ali poslije užas. Pa faking Tomb Raider bi trebao imati onaj osjećaj istraživanja i rješavanja zagonetki koji se protežu kroz čitav level, to hell with Uncharted bi bio moj mentalitet da radim TR igru. Drugi developeri bi trebali uzimati TR igru kao uzor za level dizajn, a ne da TR podliježe standardima industrije kako joj se ćefne.
Hoćemo uuuuuu ozbiljnu priču - može!
Hoćemo bombastične scene gdje nešto proganja Laru - može, why not!
Hoćemo jednolični shooter gdje hrpa drugih developera rade pucanje bolje od nas - ma trpaj brate!
Pa jbt tri igre čekam njene ikonične hlačice i dual pistols, ali ne, neeeeee, to nije realistično i ne ulazi u današnje "emancipirano" stanje uma žena.
Ne tražim čovječe Dead or Alive sise i znoj, ali to je kao da igraš tri igre sa Solid Snakeom i da nikad ne nosi u gameplayu bandanu i ne zapali cigaru.
Lol.
Solid_Snake sa ovom zadnjom trilogijom su odskočili od originala, to im je i bio cilj, fokus na "survival", reko bi čak "primal survival", ali da i meni fale kratke hlaćice i dual pistols, to mi je ustvari prava lara, a ne lara koja koristi luk i strijelu (da ne pričam što 90% oružja koja se pojavljuju su tu samo radi broja) i guli kožu i čupa organe životinjama.
Solid_Snake Je, mudro zboriš, ali ako uzmeš u obzir onih par nakon PS1 igara, trilogija je svemirska igra za njih. Totalno su se bili pogubili i trilogijom su barem vratili Laru i nije propala kao hrpa serijala. E sad, to što veliš, to ćemo teški dobit. Iako ne smatram da je baš toliko loše, treći je meni bio na pragu što govoriš, prvi ne toliko, drugi na pola puta.
- Uređivano
Ćapa me nostalgija kad vidim ovu pikseliranu Laru. Vratiti se korijenima bi značilo proizvesti nove Tomb Raider pustolovine za PS1 ili barem za PS2 sa onom fenomenalnom atmosferom a to bi bio apsurd. Što se priče tiće u prve 4 igre o Lari i njezinim pustolovinama, sve 4 igre odigrao i nisu bile pričom striktno povezane jednako poput filmova o Indiani Jones, svaki film za sebe. Tomb Raider doduše u prvih 4 igre čije su pustolovine meni osobno bile zanimljivije odnosno drugačije nego u novijim nastavcima za sljedeće generacije konzola ali definitivno pustolovine su svake na svoj način bile dobre ali opet ponavljam meni one prve 4 igre neusporedivo bolje. Nekako sam općenito više uživao igrajući igre na PS1 nego igre na PS4. Ne znam što je posrijedi, kao da su igre atmosferski lošije a bolje grafički. Samo je to napredovalo i u grafiku se ulaže i upucavaju sve ideje. Grafika ne može dugo igrača držati pred ekranom i zato je većina sve više gladna boljim perfomansama ali nezasitni će uvijek biti, Malo sam skrenuo sa teme ali povezano je sa svim nadolazećim igrama koje neće donijeti neke veće promjene u smislu gameplaya koji je kompleksan pojam jer je po meni bitan element uz još bitniju atmosferu koja je zaslužna za sveukupni dojam igre.
Tomb Raideri sa jedinice su danas neigrivo sranje, nemojmo se zavaravat, ovi novi su malo manje sranje, ali i dalje sranje, bolje ih je zaboravit i umirovit serijal nego i dalje isprobavat koje kakve nove formule kad se vidi da su nesposobni, bitno da su Jensena stavili na led, a igra su svemir naspram TR
Meni ne bi smetalo kad bi kombinirali worldbuilding starih TR-a sa gameplayom ovih modernih. Stari TR-i su stvarno bili koma po nespretnosti kontrola ali mi je njihov univerzum uvijek bio fora, sad kad bi tako nešto opet napravili, ali igrivije, ja bih bio zadovoljan.
- Uređivano
Pitanje je koliko bi danas prošle gameplay mehanike starih TR. Nostalgija je jedna stvar, ali nakon 20 godina od tada, navikli smo na nešto sasvim drugo. Prije 20 godina nam je bilo fora s Larom napucavati dinosaure, koliko bi to danas prošlo?
Zato smatram da trebaju samo pratiti temelje kakve su ustanovili prije 20 godina, ne moraju biti tank kontrole naravno ili zastarjele mehanike, ali ne trebaju ni bjesomučno kopirati standarde kako je šta popularno svake generacije.
Dakle, primjera radi, ako su danas popularne live service igre, to ne znači da moraju napraviti i Lara Croft Endgame: Infinity Fisting gdje kupujem grudnjake u tri verzije metalno roze.
Kada kažete Tomb Raider, šta vam prvo padne napamet (pored Lare naravno)?
Meni istraživanje grobnica, rješavanje zagonetki koji se protežu kroz čitave levele, pronalaženje mitičnih artefakata...
Definitivno ne akcijske set pieces, njeno jaukanje (koliko god to privlačno zvučalo) i QTE.
- Uređivano
Meni osobno, Shadow of the Tomb Raider je najbolji u trilogiji. Jer su maknuli fokus sa borbi i napucavanja I okrenuli se više istraživanju i zagonetkama. Ono što bi ja htio u novom nastavku je da se okane open worlda te naprave linearne lokacije po cijelom svijetu, hrpu grobnica i muzeja za proći.
Nešto slično kao što Hitman ima lokacije all over the world.
Najbolje da ništa ne pokušavaju spojiti.
Jedino s čim Tomb Raider mogu spojiti je ropotarnica prošlosti.
Jeli tko igrao The Angel of Darkness ?
Kritika je totalno pokopala tu igru,..a baš me privlačila ta neka mračnija atmosfera.
Pratio san kroz najave u PSX/GamePlayu ali nikad zaigrao..