I ovo je PC mid end, odnosno PS5 ili XboxSX. Ono sto trubim jos od prve najave novih konzola.
Nvidia RTX 3060, 12 GB, 13 teraflopsa – 330 dolara
Što šira ponuda, to bolje. Ovo je ono što itekako treba u razdoblju sumanutih cijena.
- Uređivano
Ovi je8ivjetri od minera jedva čekaju ovu karticu.Normalan narod ne može doć do te RTX 30 serije nit po raznim uvjetima a da nisu paprene cijene,
*$450
A malo im je bezveze to da grafa duplo jeftinija od 3080 ima 2GB VRAMa više.
To mi nikako ne sjeda.
wooddiebone ne kužim čemu budući da je to kartica za 1080p rezoluciju gdje bi i 6GB VRAM-a bilo sasvim dovoljno.
Nvidia radi na svojoj verziji Smart Access Memory pa bi to zajedno s većom memorijom trebalo igrati ulogu pored borbe "tko će više" s AMD-om, govorimo o 5-10% boljim performansama zahvaljujući iskorištavanju čitave dostupne memorije na GPU. Mislim da će više memorije biti bolje i za RTX IO te DirectStorage api koji radi u sinergiji sa SSD-om, kad to već jednom zaživi. Ipak na kraju krajeva dolazi i nova generacija igara.
Uglavnom, od viška memorije glava ne boli, opće poznato.
- Uređivano
To je kartica za minere. Sasvim logično što rade sada.
RTX 3060ti ima samo 8. Doduše tih 8 je sasvim dovoljno jer kao što kolega reče, to je 1080p kartica, eventualno 1440p uz DLSS bez RT.
Nabijati memoriju na mid segment GPU-a nema smisla kad kartica bude preslaba prije nego manjak memorije bude problem.
Znači rade za minere ili slijede AMD koji nabija memoriju čisto da se nađe.
Marketing.
To je prvo što netko prosječno informiran gleda, zamisli 12 GB.
Takt jezgre, propusnost-takt memorije, rtx jezgre...to treba gledati.
Cijena je ok, bila bi, ukoliko se ne nastavi trend radi korone i bitcoina pa će preprodavati po 3500-4000kn.
Za 2500kn dušu dalo, neki ryzen i komotno za 6000 kn složiš dosta dobar PC, jači od konzole.
Pa više njih po manjoj cijeni, manja je i potrošnja. Na to sam mislio.
mislim da neće ništa biti dobro za minere kad uzmeš u obzir da pada etherium
uglavnom. bit će dobra ova 3060 sa 16 gigavrama samo isključivo kad nvidia bude podržavala SAM.
fensisuperstar *12 GB
- Uređivano
chono7 isti vrag. Nes koristit ram skroz bez sama. I to opet ako devovi naprave sam optimizaciju. U nekim igrama gubis fps
pacov pa veća cijena od ps5, a i bolje performanse ?
chono7 I to nije samo slučaj sa PS5/XBXsX nego i sa prethodnim generacijama konzola (PS 3 i 4, XBX, XB360), sve su u vrijeme izlaska hardverski bile na razini medium range PC-a. Jedino što konzole izvlači je dobra balansiranost igara, lakše je optimizirati igru na jednom komadu hardvera nego na tisućama različitih konfiguracija PC-a.
elijas ali to je isto bilo i za to vrijeme. Danas se može izvući puno više na PCu od hardvera nego što se moglo prije.
Samo uzmi Doom Eternal. Igra koja je toliko dobro optimizirana na tom Vulkanu da fakat izvlači svaki gram iz hardvera.