Super članak. Kapa dolje.
Odlično pitanje na kraju, ali fali dodatak, "a za koliko njih ste bili plaćeni?"
Super članak. Kapa dolje.
Odlično pitanje na kraju, ali fali dodatak, "a za koliko njih ste bili plaćeni?"
Nego, koliko prekovremenih ste vi odradili prošli mjesec?
Nijedan. Ni ovih osam sati ne znam šta bi sa sobom.
Šteta za propuštenu priliku da se sagleda problem iz drugih perspektiva osim one novčane. Ja radim od ponedjeljka do nedjelje i guštam u svom poslu, no radim za sebe pa je to potpuno drugačija perspektiva. Problem u cijeloj priči što je do sada vjerojatno većina radnika ionako radila prekovremene uz one situacije da te kolege "ružno gledaju" ako se digneš u 17:00h jer imaš i druge prioritete u životu osim posla (npr. družiti se s djecom ili ne znam, igrati Knack). I problem burnouta kao posljedica prekovremenih zbog kojeg si kudikamo manje produktivan i dobar u svom poslu. Been there, done that.
I know, posao je stvar izbora, ako ti se ne sviđa gdje radiš, široko ti tržište. No ako je crunching prisutan u cijeloj industriji, onda je to nešto o čemu treba pričati. Iz moje perspektive, kritike prema CDPR-u su opravdane. Oni koji hendlaju projekt trebali su kudikamo bolje procijeniti obujam poslova i deadlineove za pojedine faze projekta. Ono, 3 puta su odgađali igru i sada su uveli obavezne radne subote. Znači totalno su fulali procjene oko opsega posla. Izuzetno sam skeptičan da je većina radnika OK s time, bez obzira na pare. Kao da imaju nekog izbora usred nove recesije i kada znaju da ih lova čeka, ako izdrže još malo. Svega toga je svjestan i menadžement
Postoji rješenja (npr. zaposliti još ljudi), samo je uvijek jeftinije upregnuti ekipu koju imaš. Mogu oni to. Dok ne izgore. A prema van se sve fino zapakira u PR "najteža odluka ikad", "svi će biti dobro plaćeni", "igra nam je sve na svijetu". Respektiram CDPR jer rade sjajne igre uz izuzuetno consumer friendly policy, no imaju iste probleme kao većina AAA produkcije diljem svijeta. Koje je rješenje za crunching, pojma nemam. To možda zna netko tko je izbacio na tržište 10+ AAA igara.
Radio sam prekovremene nikad se nisam žalio.
I plaćene i neplaćene, i obvezne i na svoju inicijativu (ovih čak i više).
Radiš da napraviš nešto, a ne zato jer moraš.
Odbijam raditi prekovremeno, kad sam to radio (besplatno) vidio sam da to nitko ne cijeni i riješili su me se čim su prvi problemi krenuli. Nisam blesav da radim besplatno više, sad odlazim nakon 8 sati. Radim da bi živio, ne živim da bi radio.
Radim vec 4 subote za redom.
Ne radim.
Sve se to njima dobro isplati ne boj se. Neće nitko od njih bit kruha gladan il se dizat ujutro u 4 u duhan...
Deadwalker No ako je crunching prisutan u cijeloj industriji, onda je to nešto o čemu treba pričati. Iz moje perspektive, kritike prema CDPR-u su opravdane. Oni koji hendlaju projekt trebali su kudikamo bolje procijeniti obujam poslova i deadlineove za pojedine faze projekta. Ono, 3 puta su odgađali igru i sada su uveli obavezne radne subote. Znači totalno su fulali procjene oko opsega posla.
Kriva predpostavka. Igra je gotova. Ti misliš stvarno da oni mogu za 6 dodatnih dana dovršiti igru koja nije kompletna?
Rađe radim prekovremeno i opušteno nego da se ubijam 8 sati 5 dana tjedno.
U doba takvih katastrofalnih launcheva ovo je samo dobra odluka jer baš na launchu večina studija štedi vrijeme.
Deadwalker Postoji rješenja (npr. zaposliti još ljudi), samo je uvijek jeftinije upregnuti ekipu koju imaš.
I onda? Zaposlio si još ljudi za težak period. I kaj onda kad taj period prođe? Daš im otkaz?
To se ne radi tako.
Deadwalker Mogu oni to. Dok ne izgore. A prema van se sve fino zapakira u PR "najteža odluka ikad", "svi će biti dobro plaćeni", "igra nam je sve na svijetu".
Stvarno misliš da će ljudi izgoriti zbog 6 radnih subota? Aj dobro.
U takvim firmama su radni uvijeti stvarno zavidni. Pauze za ručak kolko te volja, plaćeni dopusti, hrpetine godišnjih i radna atmosfera koja te zapravo potiče da želiš raditi i kompletirati projekt, a ne samo doći na posao jer moraš da bi preživio.
To se gradi zapošljavanjem kvalitetnog kadra i održavanjem pozitivnih sentimenta za projekte koji su stvarno nevjerojatni.
Vjerujem da su svi u CDPRu svijesni kakav proizvod rade i uzbuđeni su da ga što prije releasaju.
Radim u firmi u kojoj se radi od 9 do 17 i opet možeš doći u ured u osam navečer i vidjeti ljude koji zadovoljno rade svojom voljom.
Takve firme te plaćaju da te bude briga, a ne da odradiš to jer moraš.
Gaming je industrija čiji su korisnici jedni od najstrastvenijih ljudi na svijetu, a developeri jednog studija su korisnici drugog i vjerujem da su isto tako stravstveni.
Tko se to točno uznemirio?
Malo krivi naslov.
Nikoga nije briga što stotinu poljaka radi prekovremeno u toplom uredu i pretpostavljam kvalitetnim uvjetima.
Takve stvari pišu novinari kao navedeni Jason S. za koje je i ginekolog fizikalija a nisu podigli stvar težu od 20 kg u životu.
Kakvi borac za prava
Nek ide gledat radnike u Sibiru, na rafinerijama i bauštelce koji budimo realni rade ne samo za sebe nego i civilizaciju.
Kako bismo se mogli grijati i pisati gluposti.
Ne vidim problem ako su radnici imali izbor raditi ili ne raditi prekovremeno. Iako ni malo prekovremenih ako su pošteno plaćeni neće nikome škoditi. Što se mora mora se. Jebiga.
Da, i ovo meni zvuči kao kad ja svaki vikend udaram do 3 ujutro prekovremeno
wooddiebone Ne stignem ti sada tipkati cijeli roman, no imaš hrpu pogrešnih pretpostavki i zaključaka. Budem se jednom raspisao. A ovo:
wooddiebone U takvim firmama su radni uvijeti stvarno zavidni. Pauze za ručak kolko te volja, plaćeni dopusti, hrpetine godišnjih i radna atmosfera koja te zapravo potiče da želiš raditi i kompletirati projekt, a ne samo doći na posao jer moraš da bi preživio.
Kao da je pisao Googleov HR )))
Ja obožavam to što radim, no kada doživiš burnout, tijelo ti fizički reagira na najsitniji stres i to ne možeš kontrolirati. Situacija u kojoj jedva radiš s 10% normalne produktivnosti i idealna situacija da dobiš ozbiljnu boleštinu. A većina ljudi nije ni svjesna da ima problem s time dok ne pukneš kao kokica jednog dana. Postoje razlozi zašto radni dan ima sati koliko ima i zašto čovjek treba balans u životu. Možda mlada osoba može više potegnuti, no to prije ili kasnije dođe sve na naplatu s kamatama.
Pa koliko imaš godina?
Čime se baviš?
Smijem li pitati?
Netrebaš odgovoriti.
Pa sto onda pitas?
E moj Jasone kakav si ti jadnik kad od ovoga praviš vijest i clickbait. Pa u kakvom mi svijetu zivimo. Vau moraju raditi subotu i još su placeni i uzivaju. Pa u takvom okruzenju bih radio 24h ako treba. Evo jedan prigodan video
Vi imate slobodne vikende?!
@Deadwalker
Burnout se ne događa nakon 6 radnih subota jebote.
Kolko ljudi radi 6 dana u tjednu? Zakonom ti je propisan jedan slobodni dan. Ne dva.
Uostalom, ti stvarno misliš da su uvijeti u CDPRu takvi da moraš raditi dok ne krepaš.
Ekipa ima takve uvijete da mogu radit 16 sati i nabiti stresa ko da rade 8.
I imaju bolovanja dovoljno da mogu uzeti stress leave. Odnosno radi se vjerojatno o plaćenom dopustu koji možeš iskoristit za bilo kaj.
To su dobri poslovi. U ostalom, radna subota nije crunch. To je samo još jedan najnormalniji radni dan.
Isto bi volio znati gdje radiš i kolko imaš godina jer nemrem izvan konteksta shvatit zašto misliš to što misliš. Kužim da neki ljudi ne shvaćaju o kakvim radnim mjestima se radi u takvim firmama jer ih donedavno nije bilo, ali postoje. Znam to iz prve ruke.
PLUS! Najmanje pola studija ionak radi od doma.