Sad nema veze kad Zony radi isto ono što je M$ radio sa X360.Zony je sveta krava koju se ne smije dirat.
Sony će “prljavom kupovinom” opet pokušati dominirati idućom generacijom igara
Steam vs Epic nije nikakav problem jer oboje mogu i imati na kompu, i imam ih kao battle.net, origin, uplay, rockstar, xbox...ako treba lako dodam i još neki. Slobodno neka stavljaju eskluzivnost i bore se za kupce sa nižim cijenama.
Ekskluzivnost na platormi je problem. Nemam ništa da sve i jedan PC naslov bude dostupan na bilo kojoj platformi, pa nek si pojedinac bira platformu koja mu paše. Ovak si prisiljen kupiti određenu platofrmu ako ti se igra baš ta igra.
Baš me briga za njih, od mene će dobiti jako malo vune. Kupio ps4 slim na akciji za 1300 kn na akciji, toliko sam i dobio za njega nakon pola godine. U tih pola godine kupio desetak eskluziva na disku, opet su bile na akciji, većinu uzeo polovno, prodao dalje. Tak planiram i sa PS5, a sad tko želi podržati u punoj cijeni, meni ne smeta. Uvijek postoji rješenje. Ali bilo bi jednostavnije kad takvih ekskluziva po platformama ne bi bilo.
Ovakva kupovina štetna je dugoročno za sve nas igrače i ne vidim iskreno pravi benefit za industriju u cjelini s ovakvim pristupom koji je trebao davno nestati.
Nije li bolje svu tu silnu lovu koju će iskrcati za vremensku ekskluzivnost uložiti u kupnju novog first party studija ili u kreiranje novog “AAA IP-a?”
Šteti korisnicima drugih platformi osim PS5. A jel se može imat i jedno i drugo? Pa može se.
Šta je, ti smeta što će "možda" Sony dominirati sa PS5?
Sony radi isto što i Microsoft. Radi "dealove", samo što je Sony bitno agresivniji u tome od MS-a. Sve je to biznis. Nije ilegalno. Dal to utječe na gamere? Kako za koga. Ko će imat benefite od toga? Sigurno budući korisnici PS5. Ja se sećam, Flipperu, da si bio sretan ko malo dijete kad si zaigrao Mass Effect na svom X360, jel. Si dobio benefite od tog deala? Pa jesi. Isto sad što će imat i korisnici PS5.
Dosta se raspravlja o tome na ERI i to što je rekao Imran. Ovo je jedan od postova sa zdravim razumom i barem ko gleda na ovo iz šire perspektive, ne samo iz perspektive potrošača/korisnika. I apsolutno se slažem sa svime što je rekao.
Skimming through this thread again and man, people are kinda taking this a bit too hard here. Sure, I get how this can be annoying for non-PS players, the fact they get less for not having the right plastic box is pretty dumb. But some people take a lot of umbrage from a company trying to influence them into buying their product. Walled gardens can be too detrimental for the consumer, such as the case of Apple prohibiting Microsoft from bringing Game Pass to iOS. However, walled gardens could also be a net positive for consumers that actually buy the product and invest in the ecosystem. Microsoft, as open as they claim to be, is still a walled garden, but they're more subtle with it. There's a reason Game Pass isn't on PlayStation and Switch and probably will never be on those platforms for a long time. To leverage the benefits of Microsoft's Game Pass, you actually have to pay the subscription and invest in that ecosystem. Microsoft is a lot more accessible than PlayStation, but they're no more pro-consumer than Sony is. If a platform is beneficial for the consumer and gives them a lot of value and content, then how is that platform anti-consumer? Netflix will never have their original titles on competing platforms because they want people to subscribe specifically to them. Both Netflix and Microsoft sign checks to make sure certain content is only on their platform, be it for a limited time or for eternity. Sony is doing the same thing as Microsoft, except they're a lot more aggressive with it because they know the PS5 is a much larger financial hurdle for consumers to jump through. They want consumers to feel the PS5 is worth spending hundreds of dollars for. They're incentivizing consumers, not "holding them hostage". Consumers have the choice to opt out of the PlayStation ecosystem and go elsewhere. Sony doesn't have the power to strip that choice away from them. Instead, they have to make sure consumers don't want to leave PlayStation and to do that, these third-party deals are crucial in keeping them on board. It's a selling point Sony is offering consumers. If they're being anti-competitive (such as prohibiting Microsoft from selling the Xbox Series X in certain storefronts because they signed an agreement with a retailer chain), then they're also being anti-consumer. That's what Apple is doing with Game Pass, so that would make them anti-consumer. They refuse to allow a competing service to be sold on their ecosystem, despite them having a massive market share.
So, yes, these third-party deals aren't exactly fun or exciting, but they are designed to influence you. Making dramatized arguments about how Sony is "forcing" the helpless gamers into buying their console won't get us anywhere and thus creates an infantile thread that never ends. I personally hope Sony pursues a more accessible strategy like Microsoft is doing, but that's not how the industry is at the moment. In the meantime, let's try not to paint Sony as some kind of imperialist empire that pillages the industry just because they make aggressive third-party deals so people would want to buy their product. Because that practice is fair game and always has been. it's not monopolistic, it's just aggressive, and that's a perfectly legal business practice for Sony to pursue. Albeit, it's not my favorite one, but it is what it is.
Da nije bitno kak je MS najavio 22 konzolaške exkluzive, propast gameinga je krenu sa Sonyevom najavom exkl. Spidermana u jednoj igri. A rat fanova nije nikad ni prestao...jer nitko nema tako zaluđene obožavatelje i mrzitelje kao Playstation...a i to je normalno kad si 25 godina na vrhu...uglavnom Fliper uspješno si potpalio vatru
- Uređivano
Sterlok Pa glasali su prošlu generaciju i izgleda da će slično i ovu.
Da je to baš tako onda ni PS5 i XSX se ne bi uopće prodavali niti bi igrači imali želju za kupovinom istih... vidiš želja postoji.
I Sony i MS isto rade. Moraš imati ekskluzivni sadržaj na svojoj platformi.
Iznimno je važno da se vidi PS5 (ili XSX) na coveru igre u marketinškim materijalima. I to proizvođači plaćaju. Najčešće marketinška prava te uz to dobiju neke vremenske DLC ekskluzive ili sadržaj (npr COD i Sony ili MS i EA) i to pali.
To je biznis i svi žele zaraditi. Ne vidim neki problem u tome.
Ja da sam na njihovom mjestu, pokrenuo bi GoFundMe kampanju za svaku igru. Ljudi bi plaćali vremenske ekskluzive i kad prestanu plaćati, eto igre na Xboxu i PC-u.
PS2MASTER a tko kaze da su vremenske?
weky dobra ideja. Pa da se vidi dokle fanbojizam seže.
Srećom imamo dovoljno nezavisnih gaming studija koji vide poslovnoi model u izdavanju svoji igara na sve platforme. Pitam se da li bi vidio problem da ima više takvih ekskluzivnosti...npr. da ti je na PS 5 dostupnu recimo 30% naslova a 70% je na drugim platformama.
OK može ti biti gaming najvažniji na svijetu pa pokupuješ pC i sve moguće konzole...po meni bi u idealnom svijetu korisnik birao hardver kakav mu paše a softver bi bio svima dostupan. I to je to. Razumijem ja poslovni interes Sonya, pa gaming mu je jedna od rijetkih grana koja ga drži iznad vode, Microsft ima para na bacanje i ne živi od prodaja igara.
A opet dobro, postoji rješenje za sve ako si strpljiv kao što sam napisao, da se sada ne ponavljam.
Sterlok Steam vs Epic nije nikakav problem jer oboje mogu i imati na kompu, i imam ih kao battle.net, origin, uplay, rockstar, xbox
Sličnosti Epica s Battle.netom, Originom i Uplayem staju na tome da su digitalne trgovine. Njihov tip ekskluzivnosti je sasvim drukčiji. Dok Battle.net, Origin i Uplay stavljaju ekskluzivnost isključivo na vlastite igre, Epic to radi na igre izdane od strane vanjskog izdavača. Steam takvo što ne radi. Ekskluzivnost na Steamu je isključivo kod Valveovih vlastitih igara, dok sve ostale ovise o izdavaču te nisu obvezani na ekskluzivnost time što izdaju svoju igru na EGS-u. S druge strane, ekskluzivnost na EGS-u je upravo to, ekskluzivnost koja miče igru s drugih servisa kao što su GOG i Steam, barem vremenski, ako ne i potpuno. Čak je i najnoviji primjer Rocket Leaguea dokaz koliko EGS restrikcijom koju maskira "borbom za gamere" želi samo ostvariti dio kolača, pritom stavljajući gotovo potpuni fokus na ekskluzivnost, a ne na kvalitetu servisa.
PS2MASTER Jel ima Xbox 22 vremenske ekskluzive koje je prikazao prije 3 tjedna? Ima. U čem je problem? Ja ga ne vidim.
Spider-Man u Marvel's Avengersu nije vremenska ekskluziva. Ne vidiš ga jer si unutrašnjost kapaka istetovirao Sonyjevim logom da ga možeš vidjeti dok spavaš.
Sony radi isto što i Microsoft. Radi "dealove", samo što je Sony bitno agresivniji u tome od MS-a.
Ne, ne radi isto. Dok će Sonyjeve igre biti dostupne samo na PS5, Microsoft svoj servis xCloudom širi na više platformi. Igre će im biti dostupne čak i na mobitelima koje gameri svakodnevno koriste. Njihova ekskluzivnost je takva da nude jeftiniji servis na više platformi. Također, Microsoft nigdje ne zaključava sadržaj isključivo iza jedne platforme, dok Sony to radi i još se time ponosi. Ekskluzivnost igara nije isto što i ekskluzivnost sadržaja.
Šta je, ti smeta što će "možda" Sony dominirati sa PS5?
Ovdje je jasno pokazana srž čitavog problema. Postoje ljudi za koje je Sony tvrtka koja ne može napraviti grešku. Jedna skupina koja ne vidi probleme u industriji samo zato što se ti problemi ne dotiču njih. Normalizacija ovog ponašanja će dovesti upravo do toga da se i njih dotakne, no tada će već biti prekasno, kao što je prekasno s plaćanjem online igranja na konzolama. Nažalost, ovakva racionalizacija će uzrokovati više štete industriji nego koristi.
Nexus To je cijela poanta biznisa.
Moraš stvoriti potrebu za svojim proizvodima.
Pa neće se na lijepe oči prodati.Nudiš usluge, bonuse, dugoročne platform dealove itd.
Na ovome sam forumu iz nekog razloga često vidio izjednačavanje poslovnih odluka s dobrim odlukama. To što je nešto poslovna odluka kojom Sony želi više zaraditi ne znači da je dobro za gamere ili industriju. Samo zato što je nešto "poanta biznisa" ne znači da se ne bi smjelo kritizirati i pokušati promijeniti sa strane potrošača. Ovakva rezignacija daje apsolutnu moć tvrtkama da rade što žele i kako žele bez ikakve kontrole kvalitete.
Čime se vi zamarate bokte Ionako će im to prolaziti još samo ovu generaciju i nakon toga sve ide u streaming model na bilo kojem ekranu za €10 mjesečno. Tada više neće biti ni console ratova ni ekskluzivnih prepucavanja ni ničega. Plaćat ćemo Sonyu, Microsoftu i Nintendu svakome po €10 mjesečno i igrat hrpetinu igara bilo gdje, bilo kad, na bilo čemu. I svi ćemo biti sretni, i mi gameri i oni kao proizv...izdavači.
Štima, ali meni nije baš nikakav problem imati Steam i Epic na kompu...nije da moram kupovati dodatni komp zbog Epica. Ostalo bi svrstao pod korisnikove principe i tvrdoglavost. Takvi se mogu prilagoditi ako žele bez kupovine dodatnog hardvera ili mogu tjerati po svome. Ako će takva borba donijeti jeftinije igre, tj. konkurenciju, apsolutno sam ZA.