Odvalio sam ovaj vikend gotovo 15h u F4. Napredak u F3 je očit već sad, ali nešto se izgubilo na atmosferi. Možda i malo više, ali o tom potom. Zasad me oduševljava voice acting i dobra animacija likova tijekom dijaloga, životnost svijeta i donekle questovi. Kažem donekle, jer i s ovih 15h imam dojam da sam tek zagrebao površinu igre. Tek sam obavio par questova u Diamond Cityu i rekao bih da se tek sad igra počinje otvarati kako treba. Dosta vremena proveo s s Prestonom bauljajući po radioaktivnoj pustoši i izigravajući Minutemana aka Wasteland Batmana. Što zapravo i nije tako dosadno s obzirom da je napucavanje poboljšano, dijelom i zahvaljujući sugestijama ekipe iz id-a. Pored Prestona, tu su sada tu još 3 companiona, od kojih treba izdvojiti Piper. Koliko sam vidio, ukupno ih je 13.
Nedavno sam naletio na utvrdu s Super Mutantima koji metu pod sa mnom, s obzirom da sam lvl 8 i imam ne baš bajnu opremu. Osim nadograđene sačma, sve ostalo i nije baš za tešku ligu neprijatelja. Cratfing opreme i oružja je nešto što je zgodno i ima efekta, makar vjerujem da se igra može prelaziti i bez toga, ako netko želi.
Nadograđivanje i opremanje settlementa djeluje zanimljivo, ali baš i nalazim neku inicijativu za to. Sanctuary Hills mi sada ima sve potrebne nadogradnje za početak, i taj quest je završen. Vidjet ću što dalje s tim, ali graditi slično za sve ostale oslobođene dijelove ipak zvuči kao nešto što bih radio da zaradim trofej. Ili ako to igra zatraži.
Što se tehničkih stvari tiče, Bethesda me prilično razočarala. Zaostaju puno na ovom području, a ni optimizacija im nije sjajna. Fallout 4 se može pohvaliti dosta boljim osvjetljenjem i efektima, kao i ukupno gledano većoj šarolikosti svijeta, ali da nije toga, napredak u odnosu na prethodnike je prilično mizeran. Usput bih spomenuo i da mi se igra u većini situacija vrti na 40-60 fpsa (high detalji), dok u nekim područjima dolazi do neobjašnjivog pada, bez obzira što se događa na sceni. Na nesreću, još jedan Bethesdin naslov koji je više tipičan za njih što se tehničke strane tiče, i nadam se zadnji. Ove godine imaju što za naučiti od CD Projekt RED-a, pogotovo što se tiče napretka u odnosu na prethodne igre. Valjda će zakrpe pokrpati većinu problema. Većih problema s samom igrom srećom nije bilo.
Vezano uz glazbenu podlogu, nemam prigovora. Još jedan odličan posao Inona Zura. Makar, F3 mi djeluje upečatljivije, i zakleo bih se da su mi neke dionice u toj igri puno bolje od ovih koje sam čuo u F4. Zato glasovna podloga razvaljuje. Tu definitivno nemam prigovora. Vjerujem da je još mnogo toga ostalo za otkriti, kako po pitanju ovoga, tako i gledajući na cjelokupnu igru.
F4 opravdava očekivanja, ali zasad mogu reći da me oborio s stolice. Sve je isto, ali opet i drugačije. I da, malo me smeta što mapa nije malo veća. Opet sve djeluje nekako prenakrcano. Što i nije loše za one koji ne vole previše bauljati.: )