Napisat ću mali osvrt nakon 2 dana korištenja Nexusa 6P ako nekog zanima jer ako je sudeći po prisutnosti dosadašnjih Nexus uređaja u HR, ovog nećete često imati prilike sresti. Kupio sam ga sa eBaya jer ga kod nas baš i nema. Pitao sam u 2 navrata u VIP-u hoće li imati taj model u ponudi pošto 5X koji je izašao u približno isto vrijeme imaju. Prvi put su mi rekli da ne, drugi put da ne znaju. Neću pisati specifikacije, to možete i sami pogledati ako vas zanima.
Mobitel je dosta velik, mislim da kuca na vrata phableta, ali s 5,7" ekranom ipak bi ga zadržao u kategoriji mobilnih telefona. Pogotovo jer većinu radnji bez obzira na veličinu uspijevam izvesti jednom rukom, no ja imam dosta dugačke prste. (na zadovoljstvo moje djevojke, *cough*)
Mobitel je izrazito brz pošto je na njemu stock android i nema nikakvog bloatwarea. Nakon što se otključaju developer postavke, animacije se mogu skratiti na pola sekunde što daje privid još veće brzine prilikom otvaranja npr. foldera s aplikacijama na početnom zaslonu. Naravno stock Android na Nexusu 6P ima neke mane, a na ovome su glavne neintuitivna aplikacija za slike, meni osobno vrlo loši Googleov Photos i bazična aplikacija za kameru koja uopće nema naprednih opcija. Naravno, uvijek postoje alternative na Play Storeu. (Kad smo već kod toga, preporučite mi dobru aplikaciju za kameru).
Trajanje baterije je u redu, ali ništa više od toga. Doduše, moram napomenuti da ga ja stalno držim u ruci (pun intended) te da sam stvarno power user. Ne dižem se iz kreveta ujutro prije nego provedem barem pola sata na mobitelu. Moram priznati da sam više očekivao od baterije kada sam pročitao koji će biti kapacitet, no kad uzmemo u obzir performanse telefona te veličinu i rezoluciju ekrana jednostavno nije bilo moguće. Kad već baterija nije vrhunska, moram pohvaliti punjač koji dolazi uz mobitel. Mislim da Google s Nexusom pokušava započeti novi trend USB Type-C punjača kao odgovor Appleovom Lightningu. USB Type-C, kao i Lightning je s obje strane jednak tako da je svejedno gdje gurate što je dobro kada ga pokušavate staviti u mraku. Nexusov punjač podržava brzo punjenje out of the box bez dodatnih investicija. Odmah sam ga testirao nakon što mi se prvi put ispraznila baterija i mobitel ugasio. Stavio sam ga puniti i upalio točno nakon sat vremena. Baterija se u tih sat vremena napunila čak 80%!
Moram priznati kada su se pojavili skeneri otiska prsta na mobitelima da sam mislio da je to notorna glupost, no na iPhoneu 5S nisam mogao živjeti bez te mogućnosti. I Nexus 6P ima skener, no na stražnjoj strani uređaja. U jednu ruku to mi je dobro jer mi je kažiprst tamo prirodno pa kad uzimam mobitel iz džepa dok ga prinosim licu u tom pokretu već otključam ekran. No prvi put kad sam spustio mobitel na stol i došla mi je poruka shvatio sam da to nije najsretnije riješenje. ( u tom trenu nije mi bilo zgodno podići mobitel sa stola) Automatski sam swipeao po ekranu i onda sam morao upisivati PIN, a poanta skenera otiska je što brže otključavanje. Sami hardver skenera moram pohvaliti jer je izrazito brz, brže se postavlja od iPhoneovog, a i otključava telefon duplo brže. Testirano je nasuprot iPhonea 6s. S prednje strane su dva dosta glasna stereo zvučnika koje moram pohvaliti za glasnoću.
Dizajnerski mi se jako sviđa, iako kada su izašle prve slike nisam bio impresioniran. Nije mi se sviđao izbočeni black bar za kameru i
flash, no na slikama to izgleda 5 puta izraženije nego što stvarno jest.