Edit: eh da, SPOILERS AHEAD!!
Završio danas. Trebalo mi nekih 15-ak sati (po mojoj procjeni) za prelazak na normal težini. Nisam baš neki lik koji voli prevelike izazove pa nisam htio hard iako sam veliki fan Alien filmova (onih boljih ).
Fantastična igra.
Odlična atmosfera u igri.. stalna napetost, strah. Oni zvukovi u ventilaciji.. uf. Uglavnom sam sam po noći igrao pa možete zamisliti kako mi je bilo iako nažalost bez slušalica. DS4 stvoren za ovo. Kad sam čuo beep iz kontrolera.. gledam oko sebe u mrak koja pička materina se događa.
Na prvi pogled mi igra nije tako lijepo izgledala, a i imao sam u mislima da je stara već skoro 5 godina, ali kad sam vidio kako su dobro sve prenijeli iz filmova.. svaka čast.
Početak igre odličan. Baš ono zagrijavanje. Nema Aliena, ali čuješ te neke zvukove po ventilaciji pa hodaš u čučnju za svaki slučaj iako znaš da će sigurno biti neki cutscene za najavu Aliena. Taman kad se opustiš i skužiš da neće zasad nigdje izletit dođeš do dijela gdje ga prvi put vidiš. Kakav cutscene.. ono kad se Amanda spusti iza stola i okrene glavu u suprotnom smjeru od Aliena i sad čekaš hoće li se pojavit gore, lijevo ili desno.. odlično odrađeno. I od tu opet guza gaće žvače sve do dijela kad ga izoliramo gdje se malo opustimo, a onda šok i nevjerica kad otkrijemo nešto kod reaktora. Kraj igre odličan, da se razvit nekoliko teorija o tome što se zapravo dogodilo i to mi je super. Ako ikad bude nastavak baš na ovu priču lijepo će biti saznati što se stvarno dogodilo.
Uspjeli su u tome da igra bude zanimljiva do kraja iako uglavnom idemo s jedne strane mape na drugu, ali uvijek nešto novo otkrijemo. Nekakav upgrade za otvaranje vrata, novo oružje, novi androidi, pojava novih likova, susret sa starim likovima itd. Odlično izvedeno.
Ima i par mana koje sam zapamtio, a to su prepreke koje to zapravo nisu. Npr. nekakve kutije stoje na putu i ja to kao ne mogu preći.. to mi nikad neće biti jasno u igrama. Zagradi taj prolaz kako treba, čemu glupiranje sa preprekom koja to nije. Nije moguće podići pištolj od ljudi koje ubijem na početku igre, nego ga moram uzeti na stolu u određenom dijelu misije. Također, ljudi koji imaju pištolje često nemaju metaka na sebi kad ih ubijem, a se fajtam s njima duže vrijeme imaju neograničen broj metaka da pucaju po meni. Sve ovo je zapravo nebitno koliko me igra oduševila, ali eto da spomenem.
Moram pohvalit i to da se neke stvari i ne moraju dogodit u igri. Svaki stil igranja ima neku svoju tajnu. Npr. meni niti jednom Alien nije ušao u ventilaciju i bio sam uvjeren da ne može dok nisam pročitao par komentara ljudi gdje ih je ubio u ventilaciji. Također, samo jednom mi se dogodilo da mi je došao do ormarića gdje sam se skrivao i njušio pa sam se morao povući prema nazad i prestati disati da me ne skuži. Da mi se to nije taj jedan put dogodilo ne bi ni znao da je moguće! Isto tako nisam se ni sjetio, a pročitao da je moguće, da s pištoljem pogodim neki spremnik s plinom dok je Alien kraj njega i na taj način ga otjeram. Vjerujem da ima još stvari koje jednostavno nisam doživio u igri što mi je zapravo super, možeš si olakšat ako improviziraš i isprobavaš, a i ne moraš, možeš ići težim putem.
Drago mi je da nema klasičnog autosave-a iako ga ima nakon loadinga (putovanje transitom ili liftom) i na nekim dužim destinacijama gdje nema telefona za save-anje. Mislim da bi mi klasični autosave, a to mislim da onaj koji save-a svako malo, uništio čar igre. Najnapetiji su mi trenuci bili kad vidim na mapi gdje je save point i govorim u sebi "još samo malo" i onda kad dođem i stisnem save, a piše "hostiles nearby".. najdužih 5 sekundi života. Baš će mi ostat u sjećanju trenutak, negdje dosta rano u igri ali je Alien već bio tu, kad sam odlučio "make run for it" prema save pointu i stisnuo save i sad se one glupe lampice na tom telefonu gase najsporije na svijetu, a iza mene svakakvi zvukovi i napokon se pojavi ono "Yes No" za save i uspijem save-at, a iza mene neke teške stope trčanja i taman se okrenem i bum.. lik na pola metra od mene. Tad sam baš skočio s kreveta.
AI Aliena je vrhunski. Totalno nepredvidiv. Jednom hoda vamo, jednom tamo. Nekad krene kroz vrata pa stane pa uđe unutra, a nekad pak stane pred vrata i okrene se. Čitao da je netko izjavio da je AI Aliena loš.. really. AI androida, hah, ne znam što bi rekao. Ponašaju se točno kako bi se androidi po meni i trebali ponašat. Ne staju dok te vide, spori su, glupi i jaki. AI ljudi mi je loš. Pucaju u cover bezveze, nisu tihi ni kad pričaju, ali nije toliko primjetno s obzirom da nisam previše encountera s njima imao tokom cijele igre.
Oružja su raznolika i stalno se nešto novo dobije kako priča napreduje. Revolver klasika. Sačma poslužila za par ljudi u pancirkama pred kraj igre. Flame thrower... eh, kakav throwback na film. Baš mi je izmamio osmijeh na lice, a moram priznat da je bilo ohrabrujuće i kao što je Thor rekao u Infinity War-u "bring me Alien". Kratko doduše, brzo sam skužio da plin ode samo tako pa sam se vratio u realnost i ponovno počeo skrivat. Bolt gun je bio takvo olakšanje za androide. Prije se patio sa revolverom i maintenance jack-om, pa stun batonom, a s ovime fino headshot i odmah padaju. EMP mine mi je poslužio kod one mrtve ženske koja je u uredu imala deset androida koju su kao samo izložbeni, a onda se probudili. Fino bacio na njih i izlupao ih maintenance jackom. Pipe bomb sam par puta koristio za androide i za ljude u pancirkama. Fino ih je raznijela kao claymore. Noisemakere sam dosta koristio za Aliene. Flare, Flashbang, Smokebomb i Molotov nažalost nisam koristio. Bilo mi je puno jednostavnije na neke druge načine riješit situaciju.
Šteta da VR nikad nije došao. Taman sam ga kupio prije par mjeseci, ali opet bi li se ja usudio igrat na taj način.. hmm, ne znam. Plus motion sickness. Koliko bi me toga privuklo da s VR-om odigram toliko toga bi me i odbilo.
Nisam baš lik koji se ovako raspiše o igrama pa onda možete zaključit koliko sam oduševljen igrom. Ne znam stvarno zašto mi je ovako dugo trebalo da konačno odigram s obzirom da sam fan filma, a i da nisam, i dalje bi bilo fantastično gaming iskustvo i svakome bi preporučio da odigra. Loši review-ovi za ovo remek djelo su smijurija.