Fallout je RPG serijal stvoren od strane Interplay Entertainmenta, čija se radnja odvija u post-apokaliptičnom okruženju. Iako je radnja smještena u 22. i 23. stoljeću, serijal odiše retro-futurističkim ugođajem inspiriranim američkom poslijeratnom kulturom 50-ih godina prošlog stoljeća, što je i razdoblje u kojem se odvaja od stvarne vremenske linije. Fallout se smatra spiritualnim nasljednikom igre Wasteland iz 1988. s kojom vuče brojne paralele.

Fallout

Prva igra u serijalu, napravljena i izdana od strane Interplay Entertainmenta 1997. godine za MS-DOS, Microsoft Windows i Mac. Smještena je u južnoj Kaliforniji 2161. godine, a radnja počinje u Vaultu 13, domu protagonista.

Fallout 2

1998. Black Isle Studios je razvio, a Interplay izdao nastavak za Windows i Mac. Radnja se odvija 8 godina nakon originala, a preuzimate ulogu potomka protagonista iz prve igre, poznatog kao The Chosen One.

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel

Spin-off izdan 2001. za PC, developer je Micro Forté, a izdavač 14 Degrees East. Fokus je više na taktičkoj borbi nego na RPG elementima. Radnja prati avanture člana organizacije Brotherhood of Steel, a smještena je na Srednjem Zapadu.

Fallout: Brotherhood of Steel

Zadnja igra u serijalu koju je razvio Interplay, izdana 2004. za PlayStation 2 i Xbox. Razlikuje se od prijašnjih Fallout naslova po gameplayu i estetici. Protagonist ponovo dolazi iz redova Brotherhooda, ovaj put na samoubilačkoj misiji da nađe nekolicinu nestalih pripadnika svoje organizacije.

Fallout 3

Treći nastavak izvornog Fallouta. Developer i izdavač je Bethesda, a igra je izašla 2008. godine za PC, PlayStation 3 i Xbox 360. Radnja se odvija na Istočnoj obali SAD-a, primarno u Washingtonu i okolnom području 2277. godine, 36 godina nakon Fallouta 2 i 200 godina nakon nuklearnog rata. Protagonist je Lone Wanderer iz Vaulta 101 koji izlazi u svijet u potrazi za ocem. Izdano je i pet DLC-ova: The Pitt, Broken Steel, Operation: Anchorage, Point Lookout i Mothership Zeta.

Fallout: New Vegas

Obsidian je napravio, a Bethesda 2010. izdala za PC, PlayStation 3 i Xbox 360. Radnja se odvija uglavnom u Nevadi četiri godine nakon događaja trećeg Fallouta. Igrač preuzima ulogu kurira koji se, nakon što jedna isporuka krene po zlu, nađe u središtu događaja presudnih za budućnost tog područja. DLC-ovi su Dead Money, Honest Hearts, Old World Blues i Lonesome Road, plus Courier's Stash i Gun Runners' Arsenal koji donose dodatnu opremu.

Fallout 4

Evo samo trailer dok ne dobijemo više informacija:

Za više informacija o serijalu posjetite Nukapediu i Fallout Lore Series na YT.

5 dana kasnije

Njega pratim već duže vrijeme i stvarno ima dobre zapise

E zna sam da sam nešto zaboravija, hvala Frank  :

25 dana kasnije

So close... So close...
Ako ovo izađe ove godine imam što za igrati sljedeće 4 godine. Witcher 3 i ovo, ja ne izlazim van...

Evo ga :

http://www.gamespot.com/articles/fallout-4-officially-confirmed-for-pc-xbox-one-ps4/1100-6427776/

Dobro je! Nije cross-gen!

Nije dobro! - koristit će verovatno Skyrim engine. - al bit će verovatno modova.

http://www.gameranx.com/updates/id/28418/article/fallout-4-confirmed-for-pc-xbox-one-and-ps4/

Uf jedva čekam najavu! 

https://youtu.be/GE2BkLqMef4

trailer je skoro pa sve sto sam mogao ocekivat, osim malo mracnije atmosfere ali to cemo dozivit u igri
lijepo vidjet da ima malo raznolikosti pogotovo na samoj paleti boja

zelim rec predivno jer je definitivno bolje nego prije ali nekako mi se modeli likova cine drveno idalje?

Mislim da neće biti puno promjena tehnički, ali svejedno ovo igram radi atmosfere i questova.

Grafika meh, ali to mi nije ni bitno toliko. Nego svijet izgleda malo prešareno i preočuvano za Fallout.

Ma bit će dobro na kraju. I u W3 su se odlučili na malo življu paletu boja, pa je ispalo odlično na kraju.

Ma bit će dobro na kraju. I u W3 su se odlučili na malo življu paletu boja, pa je ispalo odlično na kraju.
paleta moze samo bolje utjecat na igru jer po noci i u nekim odurnim prostorima horrora nece falit ali vani nece bit non stop jedno te isto

ocuvano ili ne ovisi kada se radi
NV je bio sareniji od trojke a ovaj je jos sareniji, isto vecina toga je ponovno izgradena
sada kako ce to funkcionirat jer je car igre bila ta post apokalipsa i unistenje

Na momente me asociralo na razne igre, najviše na Borderlands i BioShock Infinite iz nekog razloga. Malo sam zabrinut za atmosferu prema viđenom, ali ajde niije da se može puno vidit iz ove 3 minute.

Prekratak je trailer da bi nešto konkretno vidjeli. Moguće da je ovo i kronološki u igri najmlađi Fallout, pa je više sunca i manja radijacija?

Skoro sam siguran da je tako. Ne bi me čudilo da bude i nekih stotinjak godina nakon New Vegasa. Još je ovo istočna obala koja bi ka tribala bit teže pogođena. I susret ćemo se se s Institutom u ovom nastavku, uvjeren sam.