Zavrsio jucer igru. Na kraju jos jedno jako ugodno iznenadenje. Stvarno sam odusevljen igrom, nisam uopce ocekivao tako nesto. Inace nisam fan horora i ovo mi je valjda tek druga horor igra koju sam odigrao (ovo me vise zastrasilo nego Resident Evil 5).
Atmosfera i likovi su najjaci aduti igre, naprosto su fenomenalni. Trebalo mi je oko 10 sati da rijesim igru, bas koliko traje i radnja u igri i stvarno sam bio napet kroz cijelo vrijeme, a kroz neke dijelove sam doslovno stajao i igrao koliko sam napet bio. Jump scareova ima dosta, ali opet nemas osjecaj da su nabacani. Dobro su tempirani i kvalitetni makar ce te neke ocekivati. Svih 8 likova je jako dobro isfilozofirano sa svim svojim prednostima i manama i lako je moguce da ce te mijenjati misljenje o njima kroz igru, mozda bas zato sto ce te i dijelomicno vi oblikovati njihove postupke i misljenja.
Radnja je isto jako dobra sa dosta kliseja, ali opet svjeze prezentiranih. Iskreno, kad su ubacili nadnaravne elemente u zadnjoj trecini, malo sam ostao razocaran, no i oni nekako pasu u cijeli taj Until Dawn univerzum i stvarno su dobro ukomponirani.
Tragovi i totemi su odlicna stvar jer produbljuju pricu i mogu dosta utjecati na istu. Da ne kazem koliko mi je bio zanimljiv onaj filmic koji se dodatno otkrivao kako smo skupljali toteme. To o rudnicima u 50-ima mi je bila prezanimljiva prica. Skupio sam oko 80% tragova i totema i ni u jednom trenutku nisam osjetio dosadu radeci to. Budem danas i ostale skupio.
Kazem jos jednom, prica je stvarno kvalitetna, vuce te i vuce da igras dalje. Sto se tice odluka u igri napokon je netko dao toliko ogromnu vaznost samima i stvarno sam imao dojam da je apsolutno svaka odluka vazna za pricu. Nema ih mozda toliko kao u Telltaleovim igrama, ali tamo je 95% njih nevazno, ovdje je svaka vazna.
Od likova su mi na kraju Mike i Sam najbolji. Mike je na pocetku bio bas jerk, da bi mi do kraja postao najbolji. Pametan i hrabar, on je valjda i najzasluzniji sto imam prezivjele na kraju. A i njegove 2 dionice su mi valjda najbolje u igri. Obje u sanatorijumu. Prva jer smo doznali vise o povijesti planine, a druga jer je bolesno napeta. Ono bjezanje od Wendiga... e nisam mogao sjediti, a onda je bilo jos i par dionica gdje sam morao mirno drzat kontroler. Uf, genijalna epizoda. Sam mi je od pocetka bila odlicna. Snalazljiva i pametna, nesto sto ostale zenske bas i nisu imale.
Sto se tice prezivjelih, samo su mi troje prezivjeli. Matt, Jessica i Sam. U jednom trenutku sam mislio da mi je valjda samo troje ostalo prezivjelo da bih malo kasnije skuzio da su mi svi zivi, ali svejedno sam ih dosta ubio do kraja. Chris mi je prvi umro zajedno sa onim strancem. Zajebao sam se sto sam Ashley htio ubit u onoj Joshovoj sali pa me nije htjela pustit u kucu kad je Chris bjezao od Wendiga. No i Ashley je ubrzo umrla. Kad sam krenuo u potragu sa Sam za Mikeom cuo sam onaj zvuk. Mislio sam da je Jessica i izasao provjerit, kad ono Wendigo me zajebaoi otfikario glavu. Emily sam upucao kao Mike, jbg, mislio sam da ce postat Wendigo. Josha je ubila Hannah Wendigo, jbg, nisam ju otkrio prije. I na kraju Mike. Njega sam s namjerom zrtvovao da spasim Sam. I neka, umro je kao heroj specen na raznju . Nisam htio riskirat da umru i Sam i Mike pa sam zato njega zrtovao. Sa Mattom i Jessicom sam najmanje igrao. Tj. s njima u drugoj polovici jedva da smo i igrali, ali sam ih uspio spasit.
Sve u svemu, odlicna igra, nesto drugacije, i stvarno svima preporucujem da ju odigraju sad kad je besplatna. Ja cu je odigrat jos nekoliko puta, sigurno.
9/10
Until Dawn
Dobro je kad video igra ispuni očekivanja, ali je još bolje kad ih i nadmaši. Upravo to mi je bilo sa Until Dawn. Odlična horror avantura izvrsnog ugođaja, zanimljive priče koja pred kraj kreće u pomalo neočekivanom smjeru, sa dobro izvedenim odlukama koje utječu na ishod određenih situacija. Kontrole su pomalo šlampave, ali QTE sekvence su jako dobro izvedene (na tragu igara Quantic Dreama, ali puno više igranja nego gledanja). Dobar je replay value, pa ću ju odigrati još koji put. Na kraju, preživjeli su mi tri lika (Sam, Ashley i Emily).
Meni jedan više - Chris :)
Jedino mi je bilo žao što sam na samom kraju zeznuo s Mikeom, a bio mi je najbolje razrađeni lik.
Ja sam ih pobio sve!
Doduše Josh je "preživio".
Možda sam našao previše informacija u svezi Hannah.
Kad nisam uspio spasiti Majkovu curu,odlućio sam da nitko ne preživi.
Dvoumio sam se oko Sam,al na kraju ipak nisam imao milosti.
No nisam spreman napisati ukupne dojmove.
Moram preći igru još barem jednom.
Ocjena će biti ili 8 ili 9.
Vjerojatno 8, no tko zna,možda bude i 9.
Meni su iz
prvog pokusaja svi prezivjeli, Josh included. Meni je igra savrsena i clean 10/10
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Kupio disc verziju Until Dawn, rekoh sebi idealna igra za ove zimske dane. Međutim, tri stvari me kopkaju.
Jedna je iritirajuća ta što treba 11GB da se skine update. Lol, rekao bih čovjek da skidam čitavu igru. Razumijem zbog čega, vjerovatno zato što treba čitav "komad" filea zamijeniti, ali opet...
Druga je začuđujuća, a to je da mi "preorder" code što dođe uz igru ne radi. Original sam kupio tako da nije nitko otvorio igru prije mene, ali da li je taj kod istekao ili šta?
I treća je ta da kad sam pokrenuo igru čudan mi je zvuk bio, nekako glasovi pretihi, a muzika nečujna. I kao da se sync glasova sa igrom poremetio. Ali pretpostavljam da tu dolazi u obzir taj 11GB patch.
Kupio disc verziju Until Dawn, rekoh sebi idealna igra za ove zimske dane. Međutim, tri stvari me kopkaju.Preorder je bio bonus chapter u trajanju od nekih 10 min, ali ne znam da li su nešto zeznuli ili je kasnije promijenjeno jer sam ja to dobio u običnoj digitalnoj verziji pa je moguće da ga sad svi dobiju i ne treba kod. To bi moglo bit i tih 11 giga koje igra treba skinut.
Jedna je iritirajuća ta što treba 11GB da se skine update. Lol, rekao bih čovjek da skidam čitavu igru. Razumijem zbog čega, vjerovatno zato što treba čitav "komad" filea zamijeniti, ali opet...
Druga je začuđujuća, a to je da mi "preorder" code što dođe uz igru ne radi. Original sam kupio tako da nije nitko otvorio igru prije mene, ali da li je taj kod istekao ili šta?
I treća je ta da kad sam pokrenuo igru čudan mi je zvuk bio, nekako glasovi pretihi, a muzika nečujna. I kao da se sync glasova sa igrom poremetio. Ali pretpostavljam da tu dolazi u obzir taj 11GB patch.
Problema sa zvukom nisam imao pa ti oko toga ne mogu pomoć.
Ne brini se ti Solid Snake oko tih stvari, radije se brini oko apsolutno svake odluke jer svaka odluka moze jako utjecati na radnju i zavrsetak igre
Ne brini se ti Solid Snake oko tih stvari, radije se brini oko apsolutno svake odluke jer svaka odluka moze jako utjecati na radnju i zavrsetak igreMa ne mora, ionako će krivo odabrat i većina likova će mu poumirat
Preorder je bio bonus chapter u trajanju od nekih 10 min, ali ne znam da li su nešto zeznuli ili je kasnije promijenjeno jer sam ja to dobio u običnoj digitalnoj verziji pa je moguće da ga sad svi dobiju i ne treba kod. To bi moglo bit i tih 11 giga koje igra treba skinut.Cool, thx for info
Problema sa zvukom nisam imao pa ti oko toga ne mogu pomoć.
Ne brini se ti Solid Snake oko tih stvari, radije se brini oko apsolutno svake odluke jer svaka odluka moze jako utjecati na radnju i zavrsetak igre
Dečki nije valjda do toga došloNe brini se ti Solid Snake oko tih stvari, radije se brini oko apsolutno svake odluke jer svaka odluka moze jako utjecati na radnju i zavrsetak igreMa ne mora, ionako će krivo odabrat i većina likova će mu poumirat
Prešao sam Until Dawn, score je sljedeći:
Matt je nabijen na kuku i to je to. Ostali su preživjeli. Jedino ne znam kako se računa Josh, on je pretvoren u onaj Wendigo, u osnovi je preživio...
Uglavnom super "igra", baš mi je sjela iskreno, volio bih nastavak kad bi bio (ali pravi, ne onaj VR spinoff). Sa tehničke strane je odlična što se tiče osvjetljenja, glavnih likova i cjelokupne atmosfere do te mjere da se stalno pitam šta bi bilo kad bi Capcom napravio u 3D-u (ali sa ovakvom pažnjom) proper RE nastavak. San snova.
Jedina zamjerka su upitne facijalne ekspresije koje stvarno nekad izgledaju zastrašujuće, ali u komičnom smislu. Zvuk je također odličan, ali sve osim speecha, jer unatoč mom čeprkanju po ps4 opcijama i namještanju zvuka na TV-u, stvarno su mi glasovi bili koma kvalitete, ako je malo jači pitch čuje se onaj crackling zvuk... Nikad mi se to nije dešavalo i od svih igara to se desi baš u ovoj.
Nisam jedini kojemu se to dešavalo, ali unatoč raznim savjetima nisam uspio popraviti problem. Stvarno šteta.
http://www.ign.com/boards/threads/until-dawn-sound-bug.454565840/
https://www.gamefaqs.com/boards/827528-until-dawn/74095249
Ovaj je dobro opisao:
It sounds like everyone recorded their lines using a phone booth in Uruguay, and the guy in the recording booth is holding the phone to a walkie talkie the other guy is holding to the microphone.
Znam da to nije normalno, jer sam baš gledao playthrough na yt-u i glasovi su sasvim normalni. Još imam HyperX sluške, znači nije neki šrot, ali eto...
Ostalo je super, priča mi se svidjela, sjajan koncept (inače uživam u takvom settingu) i već sad vidim da je ovo tip igre koju ću svake zime jednom preći. Kao dobar film.
Steta za zvuk. Meni je bio dobar.
Igrao sam igru nedugo nakon izlaska i ostao sam ugodno iznenaden. Ukenjao se par puta u gace. Likovi/glumci poznati iz serija/filmova sto je bio bonus. Dosta mi ih je umrlo (bas trazim post s osvrtoma, mozda je na Rebootu), a neke dionice gdje moras biti na miru, nisam uspio. Ne znam da li zbog nesposobnosti ili neispravnog gamepada.
Meni to nije bio problem, ionako mi je kontroler kompletno miran tokom igranja
Nije mi toliko bilo strašno, koliko napeto i naravno, zbog jump scareova dizajnirano je da se trzneš. Pogotovo ako se igra na slušalicama. Inače bi mi bila ovo zamjerka, ali pošto je ovo u jednu ruku hommage starim filmovima, smatram ih kao plus. Stvara se atmosfera, koja tik pred pucanje izbaci jump scare, pa onda opet smiri polako i krene stvarati napetost.
Također je i trajnost igre odlično pogođena, nit premalo nit previše.
Ja nisam imao problema sa zvukom ni kontrolama, samo brzopletosti zbog koje sam ubio pol likova na samom kraju, a svi osim jednog su mi preživili do zadnje scene
Steta za zvuk. Meni je bio dobar.Ako uprskaš nešto,brzo odeš na Close Aplication i reloudaj,pa probaj opet.
Igrao sam igru nedugo nakon izlaska i ostao sam ugodno iznenaden. Ukenjao se par puta u gace. Likovi/glumci poznati iz serija/filmova sto je bio bonus. Dosta mi ih je umrlo (bas trazim post s osvrtoma, mozda je na Rebootu), a neke dionice gdje moras biti na miru, nisam uspio. Ne znam da li zbog nesposobnosti ili neispravnog gamepada.
To kod mirovanja,najbolje je spustiti gejmped na nekakvu mekanu podlogu te za svaki slučaj ga pričepit rukom da ga vibriranje nebi pomaklo
ili jednostavno miruj dok drzis gamepad lol
ko da lansirate raketu u svemir lol
ili jednostavno miruj dok drzis gamepad lolA gle ovoga sto je mudar i pametan
ko da lansirate raketu u svemir lol
A đe njega nađe
Matt je svima poginuo, znam nekih 10-ak ljudi koji su igrali i s kojima sam komentirao igru i svima je taj lik poginuo, ali vidim online da mogu svi preživjet.