KULA WORLD (1998)
Ili Roll Away odnosno Kula Quest (Amerika i Japan)
Još jedna u moru hidden gemova za PS1. Logička igra s naizgled jednostavnom premisom koju može svatko odmah uzet i igrat. Odnosno ne zahtjeva nikakvo predznanje i nema nikakvu priču. Ukratko, vi ste u ulozi šarene lopte koja putuje po platformskim blokovima i za cilj je skupiti određen broj ključeva za riješiti nivo (njih ima 150 + 20 dodatnih, težih). Igra je specifična po tome što ima posebnu gravitaciju gdje lopta može kružiti po platformskom objektu na kojemu se nalazi te neće pasti u provaliju, tako da jedini način kako je moguće pasti je ako se otkliže na letu, krivo doskoči ili ako platforma pukne/propadne.
Osim ključeva moguće je skupljati voće (svaki nivo ima jedno voće) i za svakih 5 skupljenih dolaze bonus leveli koji imaju psihodeličniji i više shiny layout i u njima je cilj "obojati" odnosno osvijetliti u drugu boju sve platforme. Ako lopta padne ili strada, ne gubi se život, ali se ne može ispočetka igrati level. Dakle, imate samo jednu šansu.
Kako leveli napreduju, tako se nivoi tematski mjenjaju i svaki put donesu neki novi feature: propadajuće platforme, nevidljive platforme, šiljke, "neprijatelje", sunčane naočale koje otkrivaju nevidljive platofrme, led, teleportove, lasere, strelice itd itd. Razina težine se uglavnom srazmjerno povećava iako zna tu i tamo naletit nivo koji bude apsurdno teži od primjerice par idućih, no valjda to tako treba biti. Nakon 150 komada igra završava i nudi još dodatnih 20 koji su puno veći i teži, kao dodatni izazov.
Igra za nabavit na disku 2nd hand iziskuje maaaalike davanja po ebay-evima pa ako to nije opcija, onda se može skinuti na PSN-u.
Koliko vidim, netko je napravio free remake igre pod imenom Cubosphere, al nisam probao pa ne znam jel valja:
http://www.lgdb.org/game/cubosphere
Direktnog nastavka nikad nije bilo, no postoji spiritualni sukcesor pod imenom Puzzle Dimension:
http://store.steampowered.com/app/57200/
Igre koje bi trebali odigrati
Mislim da se i ovaj kula world igrao na modulu 8. Tamo sam ga prvi put i vidio, a igra je prezarazna, vrhunsko nesto.
Dok sam jos tu, mislim dok nisam na putu da doprinesem forumu bar jos malo.
Baten Kaitos Eternal Wings and the Lost Ocean
Baten Kaitos je izdan 2003. godine od strane Namco studija za Nintendo Gamecube. Sigurno u tome i lezi niska popularnost igre jer da je kojim slucajem izdana na Sonijevoj konzoli i danas bi mnogi pricali o njoj a vidjeli bi i minimalno 3 nastavka.
Radi se o klasicnoj JRPG igri koja graficki vuce na Final Fantasy 9, okolis u igri je nevjerovatno uradjen stoga je mene odmah podsjetilo na FF9 vjerovatno subjektivno.
Ono sto je izdvaja u odnosu na ostale slicne igre jeste situacija da igrac predstavlja tzv. guardian spirit tako da "aktivno" sudjeluje u igri, mozete odgovarat na pojedina pitanja postavljena tokom igre u odredjenim situacijama.
Druga prednost ove igre jeste borba.
Borba se odvija pomocu spilova karata odnosno magnus karti.
Magnus karta koncipirana je na nacin da se fizicka pojava oruzja ili magija prebacuje na kartu da bi ih mogli koristiti kasnije. Protivnici su vidljivi na karti i borba nikada nije dosadna.
Potrebno je dobro prouciti svoj spil ali cesto ovisite i o sreci.
Podizanje levela vrsi se pomocu crvenih cvjetova koji su rasprostranjeni po cijelo karti, koji opet predstavljaju portal za mjesto na kojem mozete da iskoristite iskustvene poene.
Prica je u pocetku pomalo nejasna, igraca se odmah ubaciva na neka mjesta o kojima nema nikakve veze ali kako se radnja razvija prica postaje sve bolja. Glavni junak ce vas ponekada iznenaditi ponasenjem kao sto je mene jer sam ocekivao tipicnog junaka japanskog stila koji je hrabar, moderan, gej i dosljedan svojim obecanjima.
O zvuku se mogu pisati poeme ko je ljubitelj OST-a FFa mora da poslusa i OST ove igre.
https://www.youtube.com/watch?v=JIAnkWRfJDE
Ako niste odigrali na gamecubu igrajte na emulatoru samo nemojte propustit ovakvu igru ako ste ljubitelj JRPG.
Zaboravio sam napomenut da ako vec igrate preko emulatora igrajte undub verziju jer su glasovi u americkoj verziji ocajni.
Jesi igrao nastavak?
Probao jesam ali igrao nisam zbog nedostatka vremena. Da napomenem da sam probao preko emulatora. Jesi igrao ti, kakva je u odnosu na keca?
Odstao na početku 2. diska, taman nakon ''one'' borbe.
Koje borbe? Da, moram ti spojlati. Na kraju prvog diska imaš save, a početak 2. diska ti je odmah boss borba. Ako imaš jedan jedini save i ne možeš pobijediti bossa - najebao si.
Neznam zašto su to napravili, ali je tako.
Puno je lošija priča od jedinice. Drugi likovi.
Možda ju odigram jednog dana. Ali sumnjam.
E da pa cuo sam za to, samo nisam bio siguran koja je to igra. Znaci to je u Baten Kaitosu, kakvi debili. Meni nije na listi zelja ne vjerujem da cu je igrati ali bih ipak volio vidjeti nastavak ( cisto sumnjam opet).
Baten Kaitos Eternal Wings je kvalitetan naslov, iako slab u prici, likovima i s uzasnim voice actingom, igra sadrzi jedan od najoriginalnijih sustava borbe ciji se sistem bazira na slaganju igracih spilova i formiranju deckova ubacujuci karte koje mozete kupiti, dobiti, osvojiti i sl. Zanimljiva ideja koja je i izvrsno izvedena. Jak faktor same igre je i grafika te prekrasne lokacije kojima igra obitava.
Nazalost ne sjecam se nikakvog side questa, mozda sam jednostavno zaboravi, mozda propustio, iako mislim da ih nije ni bilo.
Boss borbe su poprilicni izazov, tako da dublje poznavanje samih spilova i pravovoljane karte u njima su od najveceg znacaja
Origins koji je ujedno i prequel nisam imao prilike zaigrati, ali toplo se nadam da budem.
Neznam dal je itko igrao serijal Atelier Iris? Ima 3 nastavka, od kojih je drugi nastavak fantastičan. Prvi dio sam prošao i nikad više upalio, odmah izbrisao save na memory cardu. Drugi dio je meni jedan od top rpg naslova koje sam odigrao, apsolutna perfekcija. Nakon prelaska priče sam nastavio još igrat, jer ima nešto kao tipa Dragon Graveyard u DQ8 Treći nastavak je oke, ali postane dosadan, priča je u redu. Sva tri nastavka su 2D, turn-based combat.
Neznam dal je itko igrao serijal Atelier Iris? Ima 3 nastavka, od kojih je drugi nastavak fantastičan. Prvi dio sam prošao i nikad više upalio, odmah izbrisao save na memory cardu. Drugi dio je meni jedan od top rpg naslova koje sam odigrao, apsolutna perfekcija. Nakon prelaska priče sam nastavio još igrat, jer ima nešto kao tipa Dragon Graveyard u DQ8 Treći nastavak je oke, ali postane dosadan, priča je u redu. Sva tri nastavka su 2D, turn-based combat.Koji razlog je brisanja sejva? Osobno sejvove predenih igara ne brisem osobito JRPG kolilo god losa igra bila iz razloga sto Clear Save File smatram trofejem i brisanjem sejva bi znacilo brisanje 40+ sati zivota koje sam potratio da bi odigrao naslov.
Na PS2 nisi mogao uvijek imati sve igre koje si prešao ostavljene sejvove. Mislim ono, jbga 8MB nije bilo dovoljno (ja sam imao 3 memorijske, znači 24MB), ali kada ti Colin McRae 4 uzme pola memorijske mislim da ti je sve ostalo jasno. :)
Atelier Iris bi stavio vjerojatno na zadnje mjesto svih mojih pređenih igara ikad (nema ih puno, ali opet).
Sad kad sam na PS3 je druga stvar. Volim to sranje sa trofejima, odlično je što su to napravili, ali opet uvijek sam bio 1 generaciju iza tak da trenutno hate-am sve igre sa MP trofejima.
Neznam kaj bi još mogao napisati, ali eto, nije mi žao tih sati što sam izgubio, ali nije mi ni žao što sam izbrisao taj save file.
Opet recimo, FF XII sam brisao 4 puta samo zato da bi mogao početi ispočetka. 8)
FIGHTING FORCE (1997)
Meni osobno odličan 3D beat em up koji se može igrat kooperativno sa 2 igrača na jednom ekranu baš kao i stariji predstavnici a la Double Dragon i Final Fight samo što nije 2D scroll nego u punom 3D-u. I poprilično je dobro to izvedeno pa ako se jedan igrač od drugog udaljavaju, ekran će se zoom out iako neće dopustiti neko ogromno udaljavanje. Lokacije su razne, od parkirališta, zabačenih ulica pa i glavnih prometnih ulica, mostova, podzemnih željeznica, zgrada itd itd. Protivnici su tipično generčki random ljudi a i ima i neki ailenskih živina kasnije. Postoje i boss borbe al nisu teške te se pattern odma skuži, a kad se skuži, ponavljanjem do pobjede. Nakon svakog bossa je moguće birati smjer gdje će igrači ići tako da je u jednom prelasku nemoguće obić sve lokacije iako se ta račvanja kasnije opet sastanu na nekoj istoj lokaciji. Udarci su bazični i nema ih puno te svaki lik ima svoj specijalni udarac koji troši malo energije.
Moguće je ukrasti oružja koja ispadnu likovima kao što su noževi, pištolji, sjekire pa čak i bazuke. A postoji i limitirana interakcija s okolišem gdje je moguće razbiti auto lupanjem te primjerice uzeti gumu i baciti na protivnika. Ili stupove, protupožarne sjekire, boce od alkohola i itd. Energija se obnavlja pićem iz vending machinea, health packovima, sendvičima ili na kraju prijeđenog levela. Iako su kontrole ponekad nezgrapne ili kamera zna iritirati, to ne ometa previše akciju i igra je stvarno zabavna, ali kratka. U 2 igrača, ne moram ni spominjati. Izbor je 4 lika: 2 muška: Hawk i Smasher i 2 ženska: Mace i Alana.
Ono što meni nikad neće bit jasno je kako to da je naglo odumro ovaj žanr jer nije da nije izvediv u 3D-u. Stvarno je i stvarno je zabavno šamarat druge dosadnjakoviće i tu i tam prouzročit kaose.
Fighting Force - nedavno odigrao nekoliko levela da se prisjetim kako je bilo prije, ali poprilicno u danasnje vrijeme je spora igrivost i manjak poteza cine igru monotonom. Ali definitivno preporuka.
Fighting Force - nedavno odigrao nekoliko levela da se prisjetim kako je bilo prije, ali poprilicno u danasnje vrijeme je spora igrivost i manjak poteza cine igru monotonom. Ali definitivno preporuka.Srecom je kratka, pa ne stigne postati monotona :)
https://youtu.be/05ceZXhKdiY
Gargoyle's Quest
Game Boy spinoff Ghost 'n Goblinsa. Osim klasičnog sidescrolling načina igre, tu su i blagi RPG elementi; postoji overworld map s random encounterima, pričanje sa stanovnicima sela i gradova, nabrijavanje abilitya kao što su visina skoka, duljina leta, vrsta napada...
Moguće da sam malo bias zbog nostalgije (to mi je bio prvi susret s RPG elementima), ali igra mi je još uvijek a blast!
Iako izazovna, ni blizu težini koju su imali Ghosts 'n Goblins. Postoji saving sistem u obliku passworda, iako ju je moguće završiti u single sittingu.
https://www.youtube.com/watch?v=9Es4vNtcpl0
https://www.youtube.com/watch?v=-_ZZAX_zt7Y
Da li se netko sjeća igre Wheel Of Time? Meni je bila prilično fora, iako gotovo svi koje sam pitao za nju nikad nisu čuli...
https://www.youtube.com/watch?v=4vqNkq8ebdw
Isto tako, jako dobra igra slične tematike - Undying - prešao 4-5 puta i uvijek uživao u vrlo poremećenom svijetu magije i mračnih sila sa predobrom atmosferom!
https://www.youtube.com/watch?v=EkR-UPuTSaE
Svakako odigrajte jednu ili drugu ako naletite na njih, nećete zažaliti! Pogotovo Undying!