Solid_Snake Što se mene tiče, ja već dugo želim nabaviti CRT trinitron neki, ali to je skoro nemoguća misija iz dva razloga:
Šansa da ću naći neki danas je skoro nemoguće iz dva slučaja, jedan je što većina trinitrona su danas s iskrivljenom slikom i to pod uslovom da rade nakon svih ovih godina, a drugi je da mi sve i naleti neki online, shipping bi me izišao bezobrazno skupo, jer takvi tv-ovi mogu biti teški i po 30kg, možda i više.
E kad ja ne bih bio ja imao bi sreće jer:
Ja ga još uvijek imam i on mi je zlatna rezerva hehe ali više simbol prošlih vremena jer volim te retro stvari imat.
Stan mi je skoro poput HRT-ove i Croatia Records arhive i retro muzeja od ploča vinilka, kaseta, VHS-a pa do starih magnetofona, kazića, starih kompova (atari). Do prije nekih par g. imao sam i Appleov Macintosh komp iz 1990 koji je nažalost bačen ali falila mu je tastatura i miš pa bez toga bio neupotrebljiv. Nisam nigdje tu periferiju mogao nabavit da ga osposobim.
Manje više na ormarima se to nalazi i u garaži dobrim djelom. Kad ne stane nekaj moram kupit novi ormar ili garažu, hehe. Sve legendarne kompanije su potekle iz garažne manufakture.
Da se vratim na svoj tv.
Praktički taj Sonyjev tv 72 cm donedavno sam koristio, točnije do prije 7 g.
Kupili moji 1990-te za 2000 dojč maraka. To je tada bio zvijer od televizora Sony Black Trinitron, zvući ko neki robot iz transformersa a daljinski mu je bil ko pol one manje cigle. Dakle tv star 35 g i još radi, slika dobra i zvuk, to je uspjeh.
Tad su televizori rađeni a i sve skupa da traje i služi ljudima pa još uvijek je isplativ popravak za razliku od danas kad je obratno, mi služimo njima i sekiramo se zbog njih kad nam jedan piksel krepa. Kolika mu garancija tolika mu i vrijednost
Pokvaren novi tv dobrim djelom popravak je neisplativ pa dobiš valjda novi ali ko za vraga izdrži on tih 2-3 g koliko mu je garancija.
Veliš teško naći danas takve CRT-ove a da nije u prvom redu iskrivljena slika i ostale stvari. Ljudi su se tada a i danas ponašali, ponašaju tako da iz televizora izvuku maksimum. U opcijama postavljali sve vrijednosti na više i radio im je po čitave dane a niko ga nije možda niti gledao kao da je radio prijamnik i to je jedan od razloga da im se skrati vijek.
Kod mene nije bio nikad takav slučaj i zato mi valjda uređaji traju dulje nego obično ali ipak:
Bio mi je 2-3 put na servisu kod Masnjaka u ZG, sitni kvarovi, krepa zener dioda i sl. Od tada nekih 10g do umirovljenja radio je bez problema.
Ne bih ga mjenjao još da nisam uzeo bnet tv.
Njihovo korisničko sučelje od bneta ustvari tadašnji VIP je izgledalo grozno na 4:3 ekranu i još u SD kvaliteti.
Nekako skučeno jer nije prilagođeno baš za taj stari standard iako u opcijama postoji 4:3 da se prebaci.
Ipak sam uzeo i novi tv uz dvogodišnju pretplatu kojeg su imali u ponudi koji mi nije na kraju stao u okvir namještaja jer je 109 cm dijagonale a da nema postolja, stao bi.
Tad je Vivaxov 82 inch koji mi služil samo za PS4 gaming stavio u taj okvir i dan danas je živ od 2013 i buljim u njega a novi Samsungov tv mi je sad za gaming.
Retro je opet u modi!