Proveo u igri 14 sati, rješio 18%, sa glavnim questom završio podcrtano i otvorio svega ovoliko mape, (video)... Znači, u 14 sati ja nisam vidio niti trećinu mape!!
Od starta, tj prvog prikaza igra mi se svidjela. Pogotovo radi settinga koji je jednostavno fantastičan. A i vjerovao sam ovom studiju sa Ashraf Ismailom na čelu jer se pokazo da je sposoban voditi projekt šta je pokazao sa koliko toliko osvježenim Black Flagom. No ovdje su otišli i par koraka dalje! Ponajprije radi promjene one QTE borbe; iako bi se dalo još poradit na fluidnosti i mehanici same borbe ovo je u svakom slučaju svjetlosnim godinama zanimljivije od svega dosada u ovom serijalu. Pogotovo kada se dođe na kakav 15 lvl, otključaju zanimljivi skilovi, (poput chain attacka, naprednijeg power attacka, unaprijeđenja za luk i strijelu itd)... tada borba postaje drastično bolja nego ona koju iskusimo na samom početku igre! Bude stvarno ljepih poteza kada ubijemo jednog, sa njegovim oružjem pogodimo drugog i trećeg šutnemo sa litice - to izgleda fluidno poput prijašnjih igara samo sa razlikom da se za to treba napunit power bar i naravno razvit određene skilove. Sve u svemu dosta dobro odrađen posao po pitanju borbe i ubačeno toliko potrebno osvježenje.
Da nastavim sa borobom no ovaj put stealth pristupom; čitao sam kako je nemoguće prelazit sa stealthom, kako nemožeš "oneshotat" neprijatelje itd. E pa to nije istina. Jutros sam očistio cijelu jednu palaču šuljajući se, navlačeći AI u žbunje i prostorije te ih "oneshoto" bilo sa hidden bladeom ili luk i strijelom posred čela. Samo je stvar šta treba biti koji lvl iznad njih šta uz ovoliku mapu i mnoge zanimljive sidequestove i područja za istraživanje zbilja nebi trebo biti problem. A tu su i nadogradnje koje pojačavaju snagu napda tako da to radi odlično.
Još nisam došao u gladijatorsku arenu ali jedva čekam.
Inače, igram na Hard težini.
Tu je onda borba sa životinjskim svijetom; lavovi, krokodili, pantere, hijene, strvinari, nilski konji... Zabavno. Kada sam kod životinjskog svijeta ovo je prva igra gdje mi je zapravo gušt ići u lov radi potrebe za materijalom koji omogućuje određeno unaprijeđenje što oružja, što opreme. Vjerovatno je to tako šta je ovaj open world svijet tako dobro realiziran i sa zbilja nevjerovatnim detaljima da me u lovu pukne takva imerzija dok se šuljam i želim pogodit tamo enku antilopu, pa me zezne lav ili neki drugi predator i zakolje je nedaleko mene... A još ako sam prenemoćan da i njega likvidiram sljedi povlačenje na sigurno.
Sve u svemu vrhunski odrađen posao i mislim da je ovo nakvalitetnija izvedba open world naslova!
Jedan dio koji sam mislio da mi neće leć je Senu no ipak mi je fora. Iako inače ne podnosim taj wallhack i bindanje neprijatelja radi ove Animus filozofije i tog svijeta u ovoj igri mi ne smeta pošto je srž igre da smo mi spojeni na kompjuter / uređaj i pokušavamo odradit posao uz napredni hardver i softver
Toliko raznih krajolika, efekata, izmjena dana i noći, ponašanje NPCa i životinja... Kada sviče zora ako smo u nekom močvarnom ili riječnom području digne se maglica prije nego svane dan, odlični efekti vjetra, voda koja je nevjerovatna... Nema smisla sve nabrajat, tko zaigra vidjet će tu odličnu realizaciju...
Također sam vidio kako NPC ako vidi leš "kolege" isti taj će pokupit i odnest negdje! Vrh! Moram jednom pratit da vidim kamo ga odnese. Sve u svemu ovaj Walking the Walk video pokazuje svu raskoš nevjerovatnog svijeta koji je Ubisoft napravio.
Tamnice, piramide, mistične lokacije... Odlično!!
Famozni tornjevi su i dalje tu, ali ne otvaraju mapu već služe kao fast travel lokacije. Nema nikakvih pera i sličnih sranja za skupljanje te cijeli svijet ne blinka bijelo da nam sugerira da se to i to može pokupit ili odradit ineterakcija sa istim.
Pravi put za ovaj serijal i nadajmo se da će i sljedeći Ubisoftov studio koji će biti glavni za nastanak sljedeće AC igre koja je vjerovatno već u debelom razvoju pratit smjer koji je postavio ovaj studio! Pohvale i sljedeći mejsec uzimam Season Pass te ću u igru utuć minimalno 70 sati skoro pa sam siguran.